به گزارش مهر ، كشورهاي ايران و افغانستان و تركيه مشتركا سند توضيحي مربوطه را تنظيم كردند كه در جلسه عمومي شوراي اجرايي مورخ 21 مهرماه 85 ( 13 اكتبر 2006 ) مورد تصويب نهايي قرار گرفت .
در اين سند آمده است : پيشواي معنوي ، متفكر و شاعر نامي زبان فارسي ، مولانا جلال الدين بلخي رومي يكي از بزرگترين انديشوران و دانشمندان تمدن اسلامي به شمار مي آيد . وي بشريت را به مثابه يك كل مورد خطاب قرار مي دهد .
در اين سند ، از ملاقات مولانا در سن كودكي با عطار ، شاعر بزرگ پارسي در شهر نيشابور آمده است كه عطار بلافاصله تعالي معنوي مولوي را تشخيص داد و در حالي كه پدر مولوي را مي ديد كه جلوي فرزندش گام مي نهاد اظهار داشت : گويا اقيانوسي در پي دريا مي آيد . او به اين پسر كتاب اسرار نامه خود را اعطاء كرد ، كتابي كه به درگيري روح با جهان مادي اختصاص داشت . ديدار مزبور تاثير عميقي بر افكار مولانا گذاشت به گونه اي كه بعدها مشخص گرديد كه منبع الهام آثارش بوده است .
در اين سند شعري كه بر روي قبر مولانا نوشته شده آمده است :
" بعد از وفات تربت ما در زمين مجوي
در سينه هاي مردم عارف مزار ماست "
همچنين آمده است كه به دليل جذابيت ، صداقت و بيان عالي شان ، مكتوبات مولانا به شعاع مسير مستقيم به سوي خداوند تبديل گرديدند . آثار تفكر و تعاليمش از تمامي مرزهاي ملي ، فرهنگي ، و تمدني فراتر مي رود كه شاخص عالي اسرار لطيف حقيقت الهي قلمداد مي شود . تفكر مذهبي و دريافتش از ايمان ، مظاهرمثال زدني او از پيام الهي به شمار مي آيد .
اين سند مي گويد كه جهان مولانا دنياي انحصاري نيست بلكه درك حالت برتر انسان است . نوع بشري كه تماما به مرحله كمال رسيده است .او هيچ فردي را مورد تهاجم قرار نمي دهد و به عنوان انسان كامل و جوياي عشق ، حقيقت و ودحدت روح بشري ، خود را در معرض همگان قرار مي دهد .
تاثيرجذابي كه مولانا بر تعداد وسيعي از مردم مي گذارد ، افكار بسيار ظريفش ، انسان گرايي او ، گشايش قلب و روحش شايد از جهان بيني صحيح او نشات گرفته باشد چرا كه او در تمامي حياتش بهترين مناسبات را با افراد برخوردار از ريشه هاي اجتماعي ، فرهنگي و مذهبي متفاوت برقرار كرده بود . روي هم رفته ، مولانا پيام اساسي را ارائه كرد كه هر كس حامل آن بود و از اينرو توسط پيروان مذاهب متعدد مورد تمجديد قرار گرفت .
بسياري از محققان كه به مطالعه در مورد مولانا اهتمام ورزيدند بر اين باور اتفاق نظر دارند كه زيباترين تمجيد از جهاني بودنش در مراسم تدفين او صورت پذيرفت كه در جريان آن ظرف چهل روز اشك و آه و ناله هاي مسلمانان ، مسيحيان ، يهوديان ، هندوها ، بودائي ها و زرتشتيان با هم در آميخت و هر كس چنان عزاداري را انجام مي داد كه گويان مولانا همكيش او بوده است .
بنابراين ، با ضرب مدال يونسكو به نام مولانا جلال الدين بلخي - رومي ، يكي از بزرگترين شاعران ، فيلسوفان و بشر دوستان را كه متعلق به كل بشريت بوده ارج مي نهيم به اميد آنكه اين مدال در ارتباط با هشتصدمين سالروز تولدش در سال 2007 ، تشويقي باشد براي آنهايي كه به انتشار انديشه ها و آرمان هاي مولوي مي پردازند كه در واقع خود به نوعي انتشار ايده هاي يونسكو خواهد بود .
به گزارش مهر ، در اين اجلاس همه 58 كشور عضو شوراي اجرايي يونسكو از تاسيس مدال مولانا حمايت كردند . معاون مدير كل يونسكو احمد صياد كه در جلسه شوراي اجرايي به هنگام طرح موضوع سخن مي گفت اشاره كرد كه پيش از اين هم رئيس كنفرانس عمومي سي ويكم يونسكو كه از پيروان مولاناست انديشه هاي مولانا را در يونسكو مطرح كرده است . علاوه بر برخي از اعضاي شوراي اجرايي از جمله هند و افغانستان ، كشورهاي ايران و تركيه نيز كه هم اكنون عضو شوراي اجرايي نيستند در جلسه به عنوان ناظر درباره اهميت ميراث مولانا سخن گفتند .
دكتر جلالي سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران در يونسكو در سخناني ضمن اعلام حمايت ايران از تاسيس مدال يونسكو به افتخار مولانا جلال الدين بلخي - رومي ، اظهار داشت : كه مولانا متعلق به همه جهان است و نه فقط متعلق به ما . و شايد بتوانيم او را جامع ترين شخصيت برآمده از تمدن اسلامي در حوزه علوم انساني بدانيم كه عمق ارتباط بين آزادي روح بشري و پيام الهي در ديگر اديان توحيدي را به ما آموخته است و اين جامعيت در شاخه هاي معرفت هاي معنوي و انساني اوست كه چهره او را ماندگار و جهاني كرده است . نوشته هايش منابع درخشاني به شمار مي آيند كه اهميت تعليم و تربيت را در فضاي وسيع تر آن براي تمامي مردم جهان يادآور مي شوند .
وي اضافه كرد : همچنان كه همكاران من در يونسكو شاهد بوده اند ، در اين سالها بنده به عنوان رئيس كنفرانس عمومي يونسكو يا رئيس عمومي ميراث جهاني و در مناسبت هاي مختلف ، همواره انديشه هاي مولانا را راهنماي بينش و طرح هاي خود در يونسكو قرار داده ام ، از اين رو ، جمهوري اسلامي ايران اهميت خاصي براي مولانا و انديشه هاي او قائل است .
دكتر جلالي افزود : شرايط امروزي ما مي تواند به ورود به خانه اي تاريك تشبيه شود كه در تاريكي آن اميد زيادي به يافتن صلح و هماهنگي نيست . تا زماني كه اين تاريكي پابرجاست ، ما نمي توانيم بر اين مشكل قائق آييم ، تا به توافق و همبستگي دست يابيم .
مولانا به وضوح به ما مي آموزد كه اگر هر فرد يك شمع به دست گيرد ، قضاوت هاي ما از تناقضات رهايي خواهد يافت . وي خطاب به حاضران اظهار داشت : در سند توضيحي پيش روي شما به طور مختصر ولي به وضوح بيان شده است كه چرا آموزه هاي مولانا از چنين اهميت قابل توجهي برخوردار است . او خواهان آن است كه موانع موجودي فرا روي مردمان را بردارد . وي به شعر مولانا اشاره كرد كه مي گويد :
همچو آن يك نور خورشيد سما
صد بود نسبت به صحن خانه ها
ليك يك باشد همه انوار شان
چون كه برداري تو ديوار از ميان
چون نماند خانه را قاعده
مومنان باشند نفس واحده
وي اظهار داشت : از نظر مولانا جوهر اين وحدت ميان بشريت ، عشق است ، آنجا كه مي فرمايد :
اين نيمه شبان كيست چو مهتاب رسيده ؟ پيغمبر عشق است زمحراب رسيده
يك دسته كليد است به زير بغل عشق از بهر گشاييدن ابواب رسيده
مولانا معتقد است بدون اين يكرنگي و با هم بودن و بدون عشق ، جهان آنقدر خالي است كه نمي توان درباره آن سخن گفت و حتي عبارت " يكديگر " بي معنا مي شود در حاليكه با عشق و همبستگي ، جهان آنچنان لبريز مي شود كه مي توان انديشه ها و زبانها سخن راند . وي بر اين نكته تاكيد ورزيد كه تصويب چنين مدالي بعد جديدي به ايده آل هاي ارزشمند يونسكو خواهد بخشيد .
نظر شما