به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر، افزايش ظرفيت تحميلي بر دانشگاه ها از سوي وزارت علوم در كليه دانشگاه هاي كشور مشاهده مي شود تا جايي كه دانشگاه تهران با وجود جلب نظر خيرين خوابگاه ساز در سال هاي اخير با كمبود فضاي خوابگاهي براي دانشجويان پذيرش شده مواجه است. مهندس علي فرهادي - مدير كل كوي دانشجويان دانشگاه تهران در اين زمينه معتقد است : ورودي مجتمع خوابگاه هاي دانشگاه تهران در سال جاري بيش از خروجي آن بوده است لذا دانشگاه تهران در سال جاري با افزايش پذيرش دانشجو و كمبود ظرفيت خوابگاهي مواجه است.
موضوع عدم تناسب افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو با امكانات دانشگاه ها به دانشگاه تهران ختم نشده و البته در دانشگاه هايي كه گستره خوابگاه ها سازي آنها نسبت به دانشگاه تهران در سطح محدودتري قرار دارد موجبات فراهم شدن دل مشغولي هاي مضاعفي براي مسئولين دانشگاه ها، دانشجويان و اولياء آنها شده است. در اين راستا دكتر بيژن وثوق - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه صنعتي شريف گفت: دانشگاه شريف در سال جاري در حدود 15 درصد بيش از آنچه انتظار داشته با افزايش دانشجوي خوابگاهي مواجه شده است. وي اين افزايش غير قابل پيش بيني را ناشي از افزايش ظرفيت هايي دانسته است كه وزارت علوم ايجاد مي كند. وثوق راه حل مقطعي براي حل اين مشكل را اسكان دانشجويان در خارج از ظرفيت استاندارد خوابگاه هاي موجود عنوان كرده است.
دكتر حسين ايمانيه - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه بين المللي امام خميني (ره) نيز گفته است: سازمان سنجش 15 درصد بيش از ظرفيت اعلام شده از سوي دانشگاه قزوين دانشجو پذيرش كرده است به همين جهت موفق به اسكان 20 درصد خواهران و 30 درصد برادران متقاضي خوابگاه ها نشده ايم.
اظهارات مسئولين دانشگاه ها در كنار گفته هاي سعيد ميرزا نژاد - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه مازندران از عمق تنگنايي كه دانشگاهيان به آن مبتلا شده اند، پرده بر مي دارد. ميرزا نژاد گفت: ظرفيت خوابگاهي دانشگاه مازندران 25 درصد تعداد كل دانشجويان است و دانشگاه به دليل ظرفيت محدود خوابگاهي مجبور به رد درخواست 75 درصد از متقاضيان اسكان شده است.
دانشگاه هاي كشور كه در پي سياست هاي ناهماهنگ با مشكلات خوابگاهي مواجه شده اند به ناچار راه حل اشباع خوابگاه هاي دانشجويي را برگزيده اند تا آنجا كه منصور صاحب الزماني - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه شهيد باهنر كرمان از عدم تطابق امكانات خوابگاهي اين دانشگاه با افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو در آن خبر مي دهد.
همچنين حسين عزيزي - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه كردستان عنوان كرده است: وزارت علوم 600 نفر بيش از ظرفيتي كه از سوي اين دانشگاه اعلام شده به پذيرش دانشجو اقدام كرده است. احمد تندي - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه هنر تهران نيز با اظهاراتي مشابه گفته است: خوابگاه ها اشباع شده اند و بيش از ظرفيت موجود دانشجوي خوابگاهي وجود دارد.
البته سياست هاي وزارت علوم در افزايش ظرفيت دانشگاه ها در برخي دانشگاه هاي كشور كه از ويژگي تازه تأسيس بودن برخوردارند، از يك سو موجبات شادماني حوزه مالي اين دانشگاه ها به دليل سرانه اي بودن بودجه آموزش عالي شده است و از سوي ديگر باعث سرافكندگي مسئولين دانشجويي آنها شده است. به عنوان مثال محمد حسين قرينه - معاون دانشجويي و فرهنگي دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي رامين گفت: دانشگاه رامين به عنوان يك دانشگاه در حال توسعه با توجه به سرانه اي شدن بودجه دانشگاه ها براي افزايش اعتبارات خود بايد تعداد دانشجوي بالاتري را پذيرا باشد، اين در حالي است كه امكانات ندارد. به همين جهت ما در دانشگاه هاي در حال توسعه شديدا دچار تضاد بين ظرفيت خوابگاهي با ظرفيت پذيرش دانشجو هستيم و به دليل كمبود فضاي خوابگاهي اقدام به چيدن تخت در سايت كامپيوتر و كتابخانه خوابگاه هاي دانشجويي كرده ايم.
محمود ملاباشي - معاون دانشجويي وزارت علوم
در حالي كه اظهارات مقامات دانشگاه ها حاكي از درگيري آنها با مشكلات فضاهاي خوابگاهي و رفاهي است، محمود ملاباشي - معاون دانشجويي وزارت علوم در گفتگويي در اولين ساعات آغاز ماه مهر با خبرنگار مهر، ضمن محتمل دانستن عدم هماهنگي بين افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو با امكانات دانشگاه ها در سال جديد، ادامه داده است: در صورتي كه افزايش ظرفيت دانشجو و توسعه خوابگاه ها هماهنگ نباشد قطعا با مشكل كمبود خوابگاه مواجه خواهيم بود. البته با توجه به طرح بومي شدن پذيرش احساس مي كنيم تنگناهاي خوابگاهي بيشتر از سال گذشته نباشد و امكانات خوابگاهي نيز كمتر نخواهد بود.
اين مقام مسئول در وزارت علوم با اين موضع كه نمي توان مديريت خاصي را براي خوابگاه ها در نظر گرفت، خاطر نشان كرد: معاونين دانشجويي و فرهنگي دانشگاه ها بايد با توجه به شرايط و وضعيت استاني با ابتكار خود مديريت مناسبي را براي خوابگاه هاي هر دانشگاه در نظر بگيرند.
البته بررسي سير اظهارات محمود ملاباشي از آغازي كه مسئوليت حوزه دانشجويي وزارت علوم را پذيرفته است پيگيران امور دانشجويي را به آنجا مي رساند كه متوليان دولتي خدمات دانشجويي در راستاي اجراي اين مسئوليت كه روز به روز سنگين تر هم مي شود، پيام خصوصي سازي خدمات دانشجويي را مطرح كرده اند.
محمود ملاباشي در نشست هاي متفاوت از جمله در گردهمايي هاي مديران دانشجويي و معاونين دانشجويي دانشگاه ها همواره بر صدرنشيني سياست واگذاري خدمات دانشجويي به بخش خصوصي البته با اولويت خوابگاه هاي دانشجويي تأكيد كرده است.
محمود ملاباشي معتقد است توان هيأت رئيسه دانشگاه ها بايد صرف درنورديدن مرزهاي دانش شود و دليلي بر صرف وقت هيأت رئيسه دانشگاه ها در رسيدگي به امور رفاهي و خدمات دانشجويي وجود ندارد و مسئولين دانشگاه ها را به واگذاري امور رفاهي دانشجويان با اولويت خوابگاه هاي دانشجويي به بخش خصوصي فرا مي خواند. البته در ذيل آن مسئولين دانشگاه ها را از رفتار كارگزارانه با دانشجويان نهي كرده و عنوان مي كند با مشاركت بخشي به دانشجو در فراهم شدن امور جاري از تنش ها جلوگيري كنند.
خصوصي سازي خدمات دانشجويي بايد با ايجاد بسترها و شرايطي توجيه پذير براي سرمايه گذاران پيگيري شود و بايد نحوه نظارت و رابطه دانشگاه ها با خوابگاه هاي خودگردان (خصوصي) تعريف شود چرا كه امروزه حتي امنيت براي بشر از مسكن نيز مهم تر است. بديهي است كه راه اندازي خوابگاه هاي خصوصي نبايد موجب مشتبه شدن امر بر حوزه ستادي و صف آموزش عالي شود كه بخواهد هيچ گونه ارتقايي در كيفيت و كميت خوابگاه هاي خود ايجاد نكند.
نظر شما