به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، با توجه به ارايه گزارشات 6 ماهه اول سال جاري پليس راه ناجا در رابطه با ميزان حريق هاي ناشي از نقص فني موجود در برخي خودروهاي توليد داخل ، واكنشهاي بسياري از مسئولان ذي ربط را در پي داشت كه در اكثر موارد انتشار اين واكنشها از سوي رسانه ها ، نوعي بزرگنمايي و مطبوعاتي شدن اين قضايا عنوان شد.
وزير كشور در خصوص ارايه اين گزارش و انتشار آن در رسانه ها نسبت به از دست دادن بازارهاي جهاني صادرات خودرو داخلي ابراز نگراني كرد و گفت : در حالي كه نيم درصد از مجموع كل تصادفات به حريق خودروهاي داخلي اختصاص دارد ، نبايد با بزرگنمايي اين گونه موارد ، اعتماد كشورهاي وارد كننده خودروهاي ايراني را نسبت به توليدات كشور از دست بدهيم.
مصطفي پورمحمدي افزود : البته رفع نواقص موجود در برخي از خودروها بايد از سوي شركتهاي خودروساز داخلي پيگيري و انجام شود اما بهتر است زود قضاوت نكرده و عجولانه تصميمگيري نكنيم.
رئيس كميسيون صنايع و معادن نيز در اين رابطه اظهار داشت : گزارشات ارايه شده از سوي خودروسازان ، پليس راه و كميسيون صنايع به كميته تحقيق و تفحص مجلس بايد بر محور مطالعات و نظرات كارشناسي صورت گرفته و تعصبات ژورناليستي در آن دخيل نباشد.
سيد حسن هاشمي با بيان اينكه از مجموع كل كشته هاي حوادث جاده اي در طول يك سال گذشته علت كشته شدن تنها 124 نفر از اين افراد حريق خودرو اعلام شده است ، تصريح كرد : بايد در نظر گرفت بزرگنمايي عامل حريق خودرو كه در حدود نيم درصد كشته هاي حوادث جاده اي را به خود اختصاص داده در مقايسه با ديگر عوامل كمي منصفانه به نظر نمي رسد. بنابراين نبايد در مطبوعات قضاوت هاي ناعادلانه برخي از افراد غير متخصص را در اين زمينه منتشر كرد.
در حالي كه گفته مي شود بيشتر خودروهاي آتش گرفته از مدل پژو 405 بوده است اما مديرعامل شركت ايران خودرو در اين باره تصريح كرد : جو كنوني ايجاد شده در كشور در مورد مشكل خودرو پژو 405 نامناسب و غير منصفانه بوده و اين شرايط با توجه به موقيعت بين المللي ايران خودرو و شدت رقابت در بازارهاي صادراتي براي صنعت كشور مناسب نيست.
منوچهر منطقي گفت : اگر تمام خودروهاي پژو 405 به صورت خود به خود آتش مي گرفتند مي شد اين موضوع را با نقص فني خودرو مرتبط دانست اما حريق تنها مربوط به بخشي از خودروهاي پژو 405 است كه اين موضوع در مورد خودروهاي ديگر نيز ممكن است اتفاق بيفتد.
سرپرست پليس راه نيروي انتظامي نيز در رابطه با هدف پليس راه ناجا از ارايه گزارشات حريق خودرو به مجلس اذعان داشت : اين گزارش در راستاي تغيير وضع موجود و نيز رفع نواقص فني در برخي از خودروهاي توليد داخل بوده و هيچگونه غرض ورزي نسبت به زير سوال بردن عملكرد كارخانجات داخلي توليد خودرو از سوي پليس راه ناجا وجود ندارد. همچنين اين امر موجب خواهد شد تا رقابت موجود ميان خودروسازان داخلي به سمتي سوق پيدا كند كه علاوه بر زيبايي هاي ظاهري خودروهاي داخلي، كيفيت كارايي آنها نيز افزايش پيدا كند.
سرهنگ سيد هادي هاشمي معتقد است : بايد در ايران نيز همانند كشورهاي پيشرفته دنيا نواقص خودروها طوري براي افكار عمومي روشن شود تا مردم با آگاهي كامل در رابطه با تناسب قيمت خودروها با ميزان كيفيت و كارآيي، خودروي مورد نظر خود را خريداري كنند در حالي كه چنين امري در كشور ما كمتر ديده شده و بيشتر به لحاظ زيبايي ظاهري خريد خودرو صورت مي گيرد. بنابراين ارايه گزارش ما به مجلس نه تنها در جهت رشد منفي صادرات خودرو صورت نمي گيرد بلكه با افزايش كيفيت توليدات خودرو در داخل، اعتماد بازارهاي جهاني نيز به صادرات خودروي ايراني افزايش خواهد يافت.
از سوي ديگر ، مديرعامل آتش نشاني تهران نيز از ارايه گزارش حريق خودرو و ميزان نواقص موجود در برخي از مدلهاي خودرو به شركت هاي خودروسازي داخلي خبر داد و گفت : طي ماه هاي اخير گزارش سازمان آتش نشاني تهران در اين زمينه به خودروسازان داخلي داده شده و مهلتي نيز براي رفع اين نواقص مشخص شده است كه در صورت بي توجهي به اين گزارشات، نوع و مدل خودروهاي داراي نقص فني به لحاظ آتش سوزي به اطلاع عموم مردم خواهد رسيد.
به گزارش مهر،كميته تحقيق و تفحص مجلس از 9 مهر امسال كار بررسي گزارشات دستگاه هاي مربوطه را در رابطه با حريق خودرو در دست گرفته و بايد منتظر نتايج اين بررسي ها بود اما اين كه چقدر اين نتايج مي تواند در كاهش و رفع نواقص خودروها موثر واقع شده و به دنبال آن چه ميزان از تلفات انساني ناشي از تصادفات خودروها كاهش مي يابدهنوز معلوم نيست.
نظر شما