یادداشتی از شهید سیدمحمد باقر صدر؛

دعوت اسلامی، دعوتی فکری و عاطفی است/ پیوند مفاهیم و عواطف

دعوت اسلامی، دعوتی فکری و عاطفی است/ پیوند مفاهیم و عواطف

دعوت اسلامی، دعوتی فکری و عاطفی و یا به عبارت بهتر دعوت به یک اعتقاد با همه مفاهیم و عواطفی است که آن اعتقاد به همراه دارد. این دعوت، مانند مکاتب فلسفی صرف، دعوت فکری محض نیست.

به گزارش خبرگزاری مهر، متن زیر یادداشتی از شهید سیدمحمد باقر صدر در مورد فکر و عاطفه است که در کتاب رسالت ما (جلد پنجم گزیده آثار)، ص ۴۴۵ منتشر شده است.

دعوت اسلامی، دعوتی فکری و عاطفی و یا به عبارت بهتر دعوت به یک اعتقاد با همه مفاهیم و عواطفی است که آن اعتقاد به همراه دارد. این دعوت، مانند مکاتب فلسفی صرف، دعوت فکری محض نیست که صرفاً به دنبال تحول عقیده بر اساس آن دعوت فکری باشد و در همین حد باقی بماند. چنان‌که در سطح دعوت‏های عاطفی و احساسیِ پست نیز نیست که صرفاً از احساسات بهره‌کشی می‌کنند و به دنبال پرورش احساسات بدون تکیه بر پایه‌های فکری خاص هستند. دعوت اسلامی از روش خاصی در ترکیب اندیشه و عاطفه و شکوفا کردن احساسات و عواطف بر اساس اندیشه، برخوردار است. بدین‌سان دعوت اسلامی در کنار اهتمام به بعد عاطفی و رشد آن در شخصیت اسلامی، ماهیت فکری خود را حفظ می‌کند؛ زیرا این دعوت، هر عاطفه‌ای را از مفهومی خاص از مفاهیمی که نسبت به زندگی، هستی و انسان دارد، الهام می‌گیرد.

دلیل پیوند بین مفاهیم و عواطف در اسلام کاملًا روشن است؛ زیرا اسلام مفاهیم و افکار را جدای از عمل و پیاده شدن نمی‌خواهد، بلکه آنها را به‌عنوان نیروهای محرکه‌ای برای ساخت یک زندگی کامل در چارچوب و قلمرو آن مفاهیم و افکار می‌خواهد و بدیهی است که افکار و مفاهیم چنین کارکردی نخواهند داشت مگر اینکه شکلی عاطفی به خود بگیرند. وقتی افکار و مفاهیم، احساساتی مناسب خود و عواطفی پشتیبان خود ایجاد کنند، این عواطف و احساسات نقشی مثبت در جهت‌دهی حیات عملی و رفتار کلی انسان‌ها پیدا خواهند کرد. به‌عنوان مثال مفهوم مساوات که یکی از مهم‌ترین مفاهیمی است که اسلام بدان نوید داده است، نمی‌تواند در حوزه عملی، ثمره و نتیجه مطلوبی داشته باشد مگر آن‌که از آن، عاطفه و احساسی مانند حس برادری همگانی برآید؛ همان حسی که اسلام آن را در مسلمانان پدیدار کرد و آن را به مفهوم خاص خود از مساوات، پیوند داد تا این مفهوم در قالب احساسی تپنده‌ قرار گیرد که توان ایجاد حرکت و هدایت انسان‌ها بر اساس اقتضائات آن مفهوم را داشته باشد.

کد خبر 3999220

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha