حجتالاسلام حجتالله سروری در گفتگو با خبرنگار مهر، اخلاق و قانون را رکن اساسی در اجتماعات بشری دانست و اظهار داشت: اجتماع به قانون و اخلاق نیاز دارد و پشتوانه قانون و اخلاق هم فقط دین است.
حجت الاسلام سروری با استناد به فرمایش گُهربار امام علی علیه السلام افزود: آن حضرت میفرماید: «لا حَیَاةَ إِلا بِالدِّینِ» اگر دین نباشد حیاتی هم وجود ندارد؛ و لذا رکن اساسی در اجتماعات بشری، اخلاق و قانون است.
این استاد برجسته حوزه علمیه، آگاهی بخشی درباره هدفمندی آفرینش و در پی آن، رهانیدن انسان از پوچگرایی و سرگردانی را از کارکردهای دین و آموزههای وحیانی در زندگی بشر دانست و گفت: بر اساس آیات قرآن، خردمندان و صاحبان اندیشه، کسانی هستند که آفرینش را نه بر مدار باطل و بیهوده، بلکه هدفمند میدانند.
وی افزود: به تعبیر اقبال لاهوری که میگوید: "دین در تجلیات برتر خود، نه جزمیگری و تعبد صِرف است و نه تشریفات و کاهنبازی، و تنها عاملی است که میتواند از لحاظ اخلاقی، انسان جدید را برای تحمل بار مسئولیت سنگینی که پیشرفت علم جدید، مستلزم آن است، آماده سازد و به او آن ایمانی را بازگرداند که با آن بتواند شخصیتی برای خود در این جهان، کسب کند و برای پس از این جهان نگاه دارد.
تنها معیار برتری انسانها "تقوا" است
نویسنده کتاب "بصیرت در زندگی" در ادامه افزود: اینکه میگویند اخلاق بدون پایه دینی هم استحکامی خواهد داشت، هرگز باور نکنید، تمام مقدساتی که اجتماع بشر دارد: عدالت، مساوات، آزادی، انسانیت و همدردی، هرچه که به فکر شما برسد، تا پای دین در میان نباشد حقیقت پیدا نمی کند و اما این که پیاده نمیشود حرف دیگریست ولی این اُفق دین برای زندگی است.
حجت الاسلام سروری تنها معیار برتری انسانها را تقوا دانست و بیان کرد: در نگاه دین هیچ کسی بر دیگری برتری ندارد مگر با وِیژگی تقوا، همچنانکه در آیه شریفه بیان شده «إِنَّ أَکرَمَکُم عِندَاللّهِ أَتقَاکُم».
این محقق و پژوهشگر حوزه بیان کرد: آلکسیس کارل میگوید مغزها و محیط پیرامون ما خیلی پیشرفته شدند؛ اما افسوس که دلها هنوز ضعیف است، دل فقط با ایمان قوی می شود، تمام مفاسد بشریت از این است که مغزها نیرومند شده و دلها ضعیف و ناتوان باقی مانده اند.
وی افزود: یکی از سوالاتی که در اینجا مطرح است، این که آیا تمدن تنها عامل سعات است؟ تمدن برای انسان ابزار میسازد، ابزارهای خوبی که باعث راحت تر شدن ظاهری زندگی انسان شده است اما آدمها را چطور؟ چه چیز میتواند آدمها را عوض کند؟ چه چیز میتواند به آدمها هدفهای مقدس و عالی بدهد؟ چه چیز است که میتواند ارزش های بشری را عوض کند! انسانیت مساوی است با دین و ایمان، و اگر دین و ایمان نباشد، انسانیتی نیست.
تنها عامل پیشرفت نهضتها "دین" است
حجت الاسلام سروری اعتقادات، اخلاقیات و دستورات عملی را سه عنصر لازم برای رسیدن به سعادت دانست و اظهار کرد: هر انسانی که بخواهد در زندگی به سعادت برسد باید خود را از این سه عنصر محروم نکند.
این محقق حوزه علمیه دین را مایه سعادت انسانها دانست و افزود: کاربرد مهم دین این است که مایه سعادت، عزت، آرامش، نورانیت، کمال، هویت دادن، رفع تحیر و در یک جمله باعث بهتر زندگی کردن در آدمی است.
وی با ادامه توضیحان بیان کرد: دین در تمام افراد و در همه ازمنه بیش از هر چیز دیگری مؤثر است و تنها راه سعادت بشر میباشد و صلح و آرامش تنها در سایه دین به وجود میآید و دین است که باعث فداکاری افراد میشود.
این نویسنده و محقق حوزه علمیه افزود: تنها دین است که باعث پیشرفت نهضتها میشود به همین خاطر و از این جهت پیشوایان نهضتهای جهان و زمامداران مقتدر عالم برای پیشرفت خود همواره به دین و امور مذهبی متوسل گشتهاند.
حجت الاسلام سروری دین را برنامه زندگی اخلاقی و اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: انسان نمیتواند بدون داشتن ایده و آرمان و ایمان، زندگی سالم داشته باشد و یا کاری مفید و ثمر بخش برای بشریت و تمدن بشری انجام دهد؛ انسان فاقد هرگونه ایمان، یا به صورت موجودی غرق در خودخواهی در میآید که هیچوقت از لاک منافع فردی خارج نمیشود و یا به صورت موجودی مُردد و سرگردان که تکلیف خویش را در زندگی و در مسائل اخلاقی و اجتماعی نمیداند.
نظر شما