۵ آذر ۱۳۸۲، ۱۳:۳۱

سردبير جديد فصلنامه «كتاب نقد» در گفت و گو با « مهر» (2)

حجت الاسلام شريف زاده : روش هاي موجود درجامعه را درباره فهم دين به نقد خواهيم كشيد

حجت الاسلام شريف زاده : روش هاي موجود درجامعه را درباره فهم دين به نقد خواهيم كشيد

حجت الاسلام شريف زاده در بخش پاياني گفت و گوي خود با گروه دين و انديشه خبرگزاري «مهر» موضوعات شماره هاي آينده اين فصلنامه را معرفي كرد .

 ملاك و معيار « كتاب نقد » در تشخيص مسائل و موضوعاتي كه بايد مورد نقد و بررسي قرار بگيرند چيست؟ آيا موضوعات عمومي بيشتر مورد توجه هستند يا موضوعات علمي و تخصصي ؟

  من خودم اين اعتقاد را دارم كه ما در فضاي فكري موجود خودمان پيش از همه چيز بايد آن چه را كه نيازهاي جامعه ماست تشخيص داده و سپس به  فعاليت علمي چه فعاليت نقدي  و چه فعاليتهاي ايجاد و اثباتي بپردازيم .  هر فعاليت علمي با اين هدف صورت گيرد كه نيازها بر طرف شود.  البته قبول دارم كه ممكن است برخي از نيازها ريشه در برخي از اموري داشته باشد كه به ظاهر نياز نيستند، و تا آن ريشه ها مورد بررسي قرار نگيرد اين نيازها هم به خوبي رفع نخواهد شد .  اما بايد درتوجه به  مسائل و نيازها اولويت بندي را رعايت كنيم .  اولويت بندي از مسائل مهم عقلانيت بشر است . آدمي همواره با مسائل و نيازهاي مختلفي رو به رو است و چاره اي جز اولويت بندي آنها ندارد . بنابراين ، ما هم  بايد در كار خود به اولويتها توجه كنيم .  برخي از مسائلي كه شما مي فرماييد  نياز عمومي جامعه ما نيست ، بلكه اختصاص به  طيفي خاص از دانشجويان فلسفه ، منطق، و ...  دارد  .  براي  مثال ،  مسئله  « معاد جسماني»  مسئله اي  است كه ممكن است  دانشجويان فلسفه اسلامي با آن  مواجه شوند و تبديل به دغدغه اي براي آنان شود .  اما در اولويت بندي  نيازهاي جامعه بايد به نيازهايي بيشتر توجه شود كه طيف وسيعي از افراد جامعه مبتلا به آن باشند . بايد  به سراغ اين نيازها رفته و در صدد رفع آنها باشيم ، و البته در اين راه از ابزار نقد هم استفاده مي كنيم .  وظيفه ما نقد است ، كار اثباتي و ايجادي نيست . يعني ما به دنبال دادن پيشنهاد نيستيم ، درست است كه هدف ما رسيدن به حقيقت است ، اما براي رسيدن به حقيقت اول بايد داشته ها را تحليل كرد و نقد كرد و سپس  به طرح پيشنهاد پرداخت .   اگر ازاول بخواهيم به دنبال درانداختن طرح نويني باشيم  كار به جايي نمي رسد .

  حال اگراجازه بفرماييد درباره هيات تحريريه و چگونگي تصويب موضوعات و مقالات بپردازيم . آيا تحريريه ثابت است و يا به اقتضاي هر شماره افرادي به آن اضافه مي شوند ؟ موضوع هر شماره به چه شكل تصويب مي شود؟  

هر چند كه تحريريه ما ثابت است ، اما،  ما در شماره هاي مختلف كه به موضوعات مختلفي اختصاص دارد  از افرادي كه در باره موضوع مطرح شده  تخصص داشته باشند استفاده مي كنيم . همچنين اگر موضوع ما در ارتباط با پژوهش هاي گروه هاي علمي پژوهشكده هاي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي باشد با اعضاي اين گروه ها نيز  جلساتي را برگزار كرده و نتيجه آن گفت و گو ها را در هيات تحريريه مطرح كرده و تصميم گيري مي كنيم .  شيوه  خاصي براي انتخاب و تصويب  موضوعات نداريم،  بلكه در هيات تحريريه موضوعاتي پيشنهاد مي شود و پس از  مشورتها و گفت وگوهايي كه در تحريريه انجام مي شود موضوع انتخاب و تصويب مي شود . از آن جا كه اعضاي  هيات تحريريه ما از اساتيد دانشگاهها هستند و با نيازهاي روز در حد بالايي آشناهستند  احساس مي كنيم انتخابهاي ما  روز آمد است .

 تعداد ثابت هيات تحريريه چند نفر است؟

 در حال حاضر تعداد اعضاي ما پنج نفر هست اما در صدد هستيم كه نفرات ديگري هم به اين اعضا اضافه كنيم .

لطفا  نام برخي از موضوعاتي كه به تصويب رسيده و در آينده منتشر خواهيد كرد را بيان كنيد ؟

 شماره اي كه زير چاپ داريم و به زودي در دسترس خوانندگان قرار مي گيرد « ناسيوناليسم» است . سپس « آسيب شناسي ادبيات معاصر و ادبيات داستاني»  در دسترس خوانندگان  قرارخواهد گرفت . بعد از آن شماره اي  تحت عنوان نام « انقلاب » داريم كه در آن ديدگاههاي گوناگوني را بررسي  خواهيم كرد . در دو شماره  به « اخلاق » پرداخته  و  شماره اي  « به عرفان ، عرفانهاي داخلي و عرفانهاي بيروني» اختصاص خواهيم داد . همچنين در  شماره اي كه به « حقوق كودك » اختصاص دارد  جامعه خودمان  و آنچه را كه تحت عنوان كنوانسيونهاي  حقوق كودك مطرح مي شود به نقد خواهيم كشيد.  يك شماره اي تقريبا جنجالي  از آن مواردي كه شما  فرموديد  درباره روش  و منطق فهم دين خواهيم داشت و در آن جا روش هايي كه در جامعه وجود دارد به نقد خواهيم كشيد  و نقاط ضعف و قوتش را بيان مي كنيم .  

آيا اين موضوعات به تصويب رسيده است يا به صورت طرح پيشنهادي است ؟ 

بله تصويب شده و كار روي بعضي از آنها آغاز شده است.

 آيا سفارش مقالات صورت گرفته است .

 بله سفارش مقالات انجام شده  است . بعد از آنها يك شماره اي هم وجود دارد كه آن را فراموش كردم بگويم وآن  درباره «  كنوانسيون رفع تبعيض عليه زنان»  است كه بعد از شماره ناسيوناليسم چاپ مي شود .  

 آيا شماره ويژه اي كه در مورد ماهيت ، روشها و چگونگي نقد گفتيد تصويب شده است؟
 خير اين موضوع تصويب نشده يعني به آن صورت هنوز بحثي درمورد آن نشده  است  . اما درباره نهضت علمي كه شيوه نقد يكي از بخشهاي آن است بحث هايي صورت گرفته است . 

کد خبر 40149

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha