به گزارش خبرنگار مهر، طرح آرام در قالب اجرای کارگاه آموزشی در روزهای پایانی هفته در یک دوره شش ماهه، از مهر ماه سال گذشته تا اردبیهشت امسال در استان سیستان و بلوچستان اجرا شد و تا کنون بیش از ۲۲۰ نفر از فرهنگیان، مدیران و آموزگاران تحت پوشش این طرح قرار گرفته اند.
روایت خبرگزاری مهر، را از گوشه ای از اجرای این ایده جدید بخوانید:
در اردوهای جادی معمولا از تهران به مناطق کم برخوردار عزیمت کرده و در راستای محرومیت زدایی حرکتی جهادی انجام می دهند، اما در این طرح مدیران و معلمان برگزیده و با انگیزه جهت تکمیل دوره آموزشی خود جهت رسیدن به اهداف کلان مورد نظر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در قالب یک اردوی جهادی 10 روزه به تهران سفر کرده اند و تا برای اولین بار در کشور برای عملیاتی کردن سند تحول کار جهادی انجام دهند .
واما
یک کلاس درس داریم؛ با این تفاوت که این بار دانش آموزان این کلاس مدیران و آموزگاران آموزش و پرورش هستند. طرح جهادی «آرام» یک برنامه آموزشی ویژه است، برای تغییر نگرش فرهنگی در سیستم آموزش فرهنگی در آموزش و پرورش ویژه استان های محروم. برنامه ای که به پیشنهاد یکی از مسئولان جهادی تهران به میزبانی مجتمع مهرهشتم شکل گرفت. در این برنامه مدیران و معلمان آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان با حضور در کارگاه های آموزشی با موضوعات اعتقادی، فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و هویتی بر اساس نیاز روز آشنا می شوند و سپس به عنوان مروج این طرح در استان خود به سایر همکارانشان آموزش می دهند. در این گزارش سری به دبستان مهرهشتم در کوی فراز زدیم و با مدیر این موسسه مردم نهاد و تعدادی از اعضای شرکت کنندگان در کارگاه های آموزشی به گفت و گو نشستیم.
نوسازی همگام با فرهنگسازی
هرچه به اواخر تیرماه نزدیکتر می شویم گرمای تابستان بیش تر از همیشه خود نشان می دهد در یکی از همین روزهای گرم راهی مرتفع ترین بخش منطقه کوی فراز و دبستان مهر هشتم شدم. جایی که هرروز در آن خبری از تعطیلات تابستانی نیست و در یکی از روزهایش عده ای از مدیران و معلمان باسابقه آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان گرد هم آمده و در دوره های تخصصی آموزشی نوین با عنوان طرح آرام شرکت کردند. مدیر عامل موسسه مردم نهاد جهادی رویش مهر، سال های زیادی است در استان های محروم به ویژه سیستان و بلوچستان به ساخت مدرسه با همراهی خیرین و علاقه مندان مشغول است، ایده اجرای طرح«آرام» را برای شکل گیری تفکر جدید در وادی آموزش و پرورش داده است. او با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری می گوید «آموزش و پرورش احتیاج به تحول دارد، هرچند که تحول یک کلمه است و در پشت این کلمه یک دنیا کار نهفته است» . بر اساس همین تاکید مقام معظم رهبری برای تغییر وتحول در سیستم آموزشی به شکل جهادی و خودجوش با همراهی دوستان دست بکار شدیم. نتیجه این حرکت جهادی از دوران دانشجویی چیزی در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ کلاس درس در استان سیستان و بلوچستان بود مدارس را به آموزش و پرورش تحویل دادیم،اما باید به محتوای آن نیز توجه میشد ، لذا معلمان و مدیران این مدارس در یک طرح جهادی تحت اموزش قرار گرفتند.
این مسئول خوش ایده به اجرای طرح سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در استان های محروم و کم برخوردار اشاره کرده و می گوید: «این برنامه بر اساس رسیدن به مدارس در افق چشم انداز سال ۱۴۰۴ اجرا می شود. بر اساس هویت و معیار اسلامی نظام جمهوری اسلامی در طرح آرام، صرفا به آموزش های تئوری و کتاب های درسی اکتفا نمی کنیم. در این شیوه نکاتی مثل تکلیف گرایی ،مسئولیت پذیری، همدلی، احترام، اعتماد، نظم و ایثار، مسایل زیست محیطی ، اقتصادی و اعتقادی و... برای یک جامعه پویا و بالنده مدنظر است که تمامی موارد برای آموزش در دستور کار قرار داده ایم. درواقع به دنبال این هستیم تا همگام با نوسازی مدارس ،نوسازی محتوایی را هم داشته باشیم.»
استفاده از ظرفیت های محلی
طرح آرام با هدف توسعه سند فرهنگی در قالب اجرای کارگاه آموزشی در روزهای پایانی هفته در یک دوره شش ماهه، از مهر ماه سال گذشته تا اردبیهشت امسال در استان سیستان و بلوچستان اجرا شد. از دستاورد های موفق این طرح تحت پوشش قرار گرفتن بیش از ۲۲۰ نفر از فرهنگیان، مدیران و آموزگاران است. با پایان فاز اول، دوره دوم آن در یک اردوی ۹ روزه در دبستان پسرانه مهرهشتم شروع شد. مسئول این طرح می گوید: «هدف ما استفاده ازظرفیت محلی در هر استان است. برای همین در دوره های آموزشی افراد منتخب با حضوردر کارگاه های آموزشی موضوع های مختلف را بر اساس شیوه های نوین آموزشی و نیازهای فرهنگی هر استان آموزش می بینند. درنهایت هم این معلمان و مدیران به عنوان مدرس میانی در شهر و استان خود برای سایر همکاران خود آنچه را آموخته اند، آموزش می دهند.»
به گفته مسئول این طرح در دوره های تهران، 70 نفر از مدیران ومعلمان شمال استان سیستان و بلوچستان، ۹ روز را میهمان منطقه ما بودند. او درباره دیگر ویژگی های اجرای طرح می گوید: «حضور و همراهی ارگان های غیر دولتی، مشارکت و همدلی دواطلبانه اساتید و معلمان و مدیران علاقه مند به توسعه فرهنگ و دانش کشور بدون هیچ اجباری در کار و امکان حضور در کنار خانواده های خود سر کنند از مهمترین ویژگی های طرح جهادی و برپایی فاز دوم است.»
انتقال تجربه های مفید
در روز برپایی دوره آموزشی برای معلمان، آنها در کلاس های مختلف از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۷ شرکت کردند. زمان استراحت شرکت کنندگان در کارگاه ها که فرا رسید، فرصتی دست داد تا با تعدادی از میهمان منطقه گپ وگفتی داشته باشیم. «احمد بارانی» معاون آموزشی شهرستان هیرمندان و مسئول گروه مهمترین ویژگی برپایی کارگاه ها را انتقال تجربه های مفید آموزشی می داند و می گوید: «برنامه از گروه جهادی رویش مهر در استان سیستان و بلوچستان شروع شد. کارمان قبل از هر چیز با عشق و همدلی همکارانمان در استان مورد حمایت قرار گرفت. بسیاری از همکاران ما با داشتن همه مزایای شغلی تعطیلاتشان را برای حضور در این دوره ها اختصاص دادند. این عشق و علاقه از روحیه جهادی نشأت گرفته است.»
به تعاریف این معاون آموزشی حضور در کلاس ها و اجرای برنامه های عملی از مهمترین ویژگی های کارگاه های آموزشی است: «حضور در کارگاه ها بهترین فرصت برای استفاده از تجربیات استادان کهنه کار است. دوستان در فضای صمیمانه به راحتی مشکلات و تجربیات خود را در اختیار سایر همکاران قرار می دهند. گاهی اوقات مطالبی در کلاس ها عنوان می شود که شاید در دوران تدریس ما کمتر به توجه می کردیم.»
آموزش درمیان خانواده ها
«زهرا تقی نیا» از معلمان با سابقه ۲۶ ساله شهرستان زابل است که به تشویق مدیر مدرسه شان برای شرکت در دوره ها حاضر شد. می گوید: «روزهای اول اجرای طرح در شهرمان هیچ پیش زمینه و شناختی از آن نداشتم. اما با تشویق و دعوت مدیر مدرسه مان در کلاس ها شرکت کردم. دوره هایی که دنیای جدیدی را برایم معرفی کرد. تا پیش از این بیشتر توقعات ما از مدرسه فقط آموزش های تئوری کتاب های درسی بود. اما در این دوره ها یاد گرفتم که در مدرسه به همه جوانب و مهم نکته های آموزشی مثل اخلاق، هویت شناسی، اعتقادات و... هم توجه کنم. هرچند هنوز بسیاری از سنت ها و فرهنگ حسنه احترام و اعتماد در میان مردم خونگرم شهرمان زنده است.»
به پیشنهاد این آموزگار باسابقه، اگر این دوره های آموزشی در میان خانواده ها برگزار و فرهنگ سازی شود، قطعا در آینده به رشد و بالندگی دانش آموزان شهرمان و ارتقاء سطح فرهنگ کمک خواهد شد.
کنجکاوی و علاقه به نگرش جدید
«فهیم جهان تیغی» از دیگر معلمان حاضر در کارگاه های آموزشی است که روزهای نخست از سر کنجکاوی راهی کلاس ها می شود: «روزهای اول در شهرمان از سر کنجکاوی سر کلاس ها حاضر شدم. اما مباحث و درس ها حسابی جذبم کرد. ما در شهری زندگی می کنیم که پیشینه غنی تمدن و فرهنگ دارد و هر روز باستان شناسان موضوع تازه ای را از شهر سوخته کشف می کنند. من خودم هم از علاقه مندان تغییر نگرش فرهنگی در سیستم آموزشی هستم. به همین دلیل همه سختی ها و دوری مسیر و خانواده به جان خریدم و در این دوره ها حاضر شدم.»
به گفته این آموزگار، آموزش قبل از هر چیزی نیاز به تربیت و پرورش دارد که همه کسانی که در سنگر علم و دانش قدم می گذارند باید روحیه جهادی این کار را داشته باشند.
نظر شما