۳۱ تیر ۱۳۹۶، ۱۵:۴۵

توسط محققان پژوهشگاه نیرو انجام گرفت؛

ساخت سیستمی برای خارج کردن بخشهای معیوب شبکه برق فشار قوی از مدار

ساخت سیستمی برای خارج کردن بخشهای معیوب شبکه برق فشار قوی از مدار

رله دایرکشنال عددی برای خارج کردن سریع بخش‌های معیوب شبکه برق فشار قوی از مدار توسط یک شرکت مستقر در مرکز رشد پژوهشگاه نیرو و طراحی و به تولید نیمه صنعتی رسید.

به گزارش خبرنگار مهر،  محمدرضا اسلامی، مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان گفت: کارکرد رله خارج کردن سریع بخش‌های معیوب شبکه برق فشار قوی از مدار، در زمانی است که این بخش‌ها دچار خرابی شده باشند.

وی با اشاره به وسعت شبکه فشار قوی برق که در سرتاسر کشور گسترده و در مواردی به کشورهای همسایه نیز متصل است، گفت: با نظر به عدم توقف جریان برق و با توجه به اینکه شبکه فشار قوی در معرض آسیب‌ها و حوادث گوناگونی قرار دارد، به منظور جلوگیری از گسترش اختلالات پیش آمده در یک بخش شبکه به بخش‌های دیگر، وجود این رله‌ها ضروری است.  

وی با اشاره به تفاوت انواع رله با توجه به محل به کارگیری آنها در شبکه، بر نقش کلیدی رله دایرکشنال در بخش انتقال شبکه برق تأکید کرد و گفت: رله جریان جهت‌دار که در اصطلاح انگلیسی به دایرکشنال Directional معروف است، به منظور داشتن درصد هر چه بیشتر اطمینان در سیستم حفاظت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسلامی در خصوص ضرورت کاربرد این نوع رله در شبکه برق، گفت: رله دایرکشنال از تریپ رله در اثر جریان‌های ناخواسته برگشتی بر روی خطوط انتقال پیشگیری کرده و از تریپ غیرضروری و خاموشی‌های بی‌مورد که موجب کاهش کارایی سیستم و یا حتی موجب خسارت می‌شود، جلوگیری می‌کند. 

به گفته وی، هنگامی که امکان جاری شدن خطا در محل رله در هر دو جهت وجود داشته باشد لازم است عملکرد رله جهتی باشد.

اسلامی ادامه داد: رله با داشتن الگوریتم نوشته شده در نرم افزار، با استفاده از برد پردازش شش لایه، با دریافت اطلاعات زاویه فاز ولتاژ و جریان توان سیستم را اندازه‌گیری کرده و با توجه به آن تشخیص جهت خطا داده و دستور تریپ می‌دهد. 

وی با تأکید بر نقش کلیدی رله جریان جهت‌دار در شبکه برق و تکنولوژی بالای آن، عنوان کرد: دستیابی به دانش فنی و سرمایه‌گذاری برای تدوین دانش فنی و تولید صنعتی رله بر اساس استانداردهای جهانی و تائیدیه‌های موبوطه می‌تواند گامی ارزشمند در راستای اعتلای دانش فنی و کاهش وابستگی و نهایتاً ارزش افزوده اقتصادی باشد.

وی تولید این رله را گامی مؤثر در جهت تکمیل سبد تولید رله و حفاظت ساخت داخل توصیف کرد.

وی سابقه تولید صنعتی و دریافت تائیدیه‌ها از مراجع ذی‌صلاح مانند توانیر و پژوهشگاه نیرو توسط این شرکت را از مزیت‌های رقابتی این شرکت دانست و افزود: حضور این شرکت در پژوهشگاه نیرو پس از پذیرش طرح تولید رله دایرکشنال توسط مرکز رشد و استفاده بهینه از صاحبان دانش فنی طراحی قسمت‌های مختلف رله در پروژه مذکور، به علاوه تکمیل سبد رله‌ها، از دیگر مزیت‌های رقابتی همیان فن در تولید این رله خواهد بود. 

اسلامی در خصوص بازار این محصول گفت: بر اساس آمار تجهیزات بهره‌برداری شده تا پایان سال ۱۳۹۲ در شبکه برق ایران، با احتساب تقریب ۴۰۰ عدد رله دایرکشنال برای توسعه و نوسازی پست‌ها، سالیانه به حدود هزار رله دایرکشنال نیاز خواهد بود. البته این رقم بدون احتساب نیروگاه‌های پراکنده و مصارف صنعتی است.

این محقق با بیان این که هزینه نوع مشابه با رله مورد نظر هم اکنون ۲ هزار و ۲۰۰ پوند انگلیس است، گفت: با توجه به پیش‌بینی انجام شده برای نیاز سالیانه به حداقل ۶۰۰ دستگاه رله دایرکشنال، و با فرض تولید و فروش این نیاز توسط این شرکت، پس از اخذ تائیدیه‌ها و تست‌های نوعی و دیگر مراحل، کاهش هزینه ارزی حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار دلار در سال میسر است.

وی گفت: تا کنون قالب‌های بخش مکانیک و کیس ساخته شده، نمونه‌های کیس و همه قطعات مکانیک آماده شده و دستگاه‌های تست و تولید لازم نیز خریداری شده است.

وی در خصوص تأثیر تسهیلات اعطایی صحا در روند پیشرفت این پروژه نیز گفت: با  حمایت صحا بخش تدارکات شرکت موفق شد قرارداد ساخت قالب‌ها و خرید تجهیزات مفروض در قرارداد فیمابین را سریعتر به جریان انداخته و پیشرفت خوبی ایجاد کند.

اسلامی افزود: به تازگی موفق شدیم با گروهی از اساتید دانشگاه صنعتی شریف اقدام به عقد قرارداد برنامه‌نویسی الگوریتم‌های فاکشن‌های مختلف بر اساس عملکرد مشابه رله اشنایدر کینم.

کد خبر 4037526

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha