۱۰ آذر ۱۳۸۲، ۷:۵۳

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري "مهر": امروز دوشنبه دهم آذر ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با ششم شوال المكرم سال 1424 هجري قمري و برابر است با يكم دسامبر سال 2003 ميلادي

شهادت  سيد حسن مدرس :


در چنين روزي در  سال1316هجري شمسي آيت الله سيد حسن بن اسماعيل بن مير عبد الباقي قمشه اي  مدرس از طايف مير عابدين مدرس ، روحاني مبارز و عالم آزاديخواه ايراني بدست عوامل رضاخان به شهادت رسيد. شهيد سيد حسن مدرس در سال 1249ش . در محله دشت زواره به دنيا آمد . او تحصيلات مقدماتي  خودرا در قمشه آغاز كرد و در اصفهان پى‏گرفت و پس از اتمام تحصيلات، به عراق رفت و پس از هفت‏سال اقامت در نجف و تاييد مقام اجتهادش از سوى فضلاى اين شهر، در سال 1318 ق . از راه اهواز و چهار محال و بختيارى به ايران بازگشت. او در دوره دوم مجلس و ادوار بعد به نمايندگي مردم انتخاب و در مجلس شوراي ملي دست به مبارزه شديد عليه رضا خان و شيوه حكومتي او زد . وي در سال 1305 ه ش در كوچه پشت مسجد سپهسالار از يك سوء قصد جان سالم به در برد . در اين ترور تقريبا ده نفر او را احاطه كرده بودند . از تير هاي  بسياري كه به سوي او فرود آمد چهار عدد كاري شد ومدرس از ناحيه دست چپ و راست مجروح ساخت . آثار مدرس به جز كتابي در چگونگي عقود كه زبان فارسي است ،  همگي به زبان عربي اند . سر انجام مبارزات پيگير او با در بار به خصوص خود رضا شاه به تبعيد وي به خواف انجاميد . عوامل رضا خان در شب دوشنبه 16 مهر 1307 عده‏اى مسلح مدرس را دستگير كرده، به قلعه خواف بردند . آن فقيه فرزانه پس از نه سال اسارت در اين مكان به فرمان رضاخان روانه كاشمر شد و حوالى غروب 27 رمضان سال 1356 ق . مطابق با دهم آذر 1316 ش . توسط جنايتكاراني  به نام‏هاى جهانسوزى، خلج و مستوفيان به شهادت رسيد . در قسمتى از پيام امام خمينى(ره) براى بازسازى مرقد آن شهيد در تاريخ 28 شهريور 1363 ، شهيد مدرس به عنوان مجتهدى عظيم الشان، متعهدى برومند و عالمى بزرگوار معرفى شده كه از اظهار حق وابطال باطل دريغ نمى‏نمود . در فرازى از اين پيام  آمده است: «اين‏عالم... با جسمى نحيف و روحى بزرگ و شاداب از ايمان، صفا وحقيقت و زبانى چون حيدركرار رويارويشان ايستاد، فريادكشيد، حق‏راگفت، جنايت را آشكار كرد... و عاقبت جان طاهر خود را در راه‏اسلام عزيز و ملت ‏شريف نثار كرد و به دست دژخيمان ستم شاهى درغربت ‏به شهادت رسيد و به اجداد طاهرينش پيوست.»
به مناسبت جانفشاني هاي آن عالم رباني در دفاع از حقوق مردم ،  سالروز شهادت وي به نام روز مجلس نامگذاري شده است .

اعلام لغو قرار داد دارسي :


در چنين روزي در سال 1311 ه ش قرار داد امتياز نفت جنوب ( قرار داد دارسي)  از سوي دولت ايران لغو شد .مظفر الدين شاه به موجب پيماني امتياز نامه بهره برداري از معادن نفت ايران را  به مدت شصت سال  به ويليام ناكس دارسي واگذار كرده بود  . پايان اين امتياز سال 1340 ه ش بود . انگليسي ها براي تحكيم پايه هاي نفوذ خود و نيز براي طولاني كردن مدت قرار داد به دنبال راه حلي مي گشتند .در سال 1310 انگليسي ها سه چهارم مبلغي را كه در سالهاي قبل به عنوان سهم ايران مي پرداختند  ، كاهش دادند . همين امر باعث شد كه رضا خان در چنين روزي در سال 1311 امتياز نامه دارسي را لغو كرده و آن را آتش بزند .به دنيال چنين اقدامي انگليس شكايت خود را به ديوان لاهه برد . چون برابر مقررات طرح دعوي درديوان لاهه قانوني نبود موضوع به  جامعه ملل كشيده شد و البته طرفين در جامعه ملل توافق كردند كه بطور خصوصي به مذاكره بپيدازند و اين همان چيزي بود كه انگليسي ها مي خواستند .    


ورود قواي روسيه به قزوين : 
 در چنين روزي در سال 1290 ه ش قواي روسيه در ميانه جنگ جهاني اول وارد شهر قزوين شدند .

روز جهاني مبارزه با ايدز :


 كلمه AIDSايدز ازابتداي كلمات  Acquired Immune Deficiency Syndrome  اخذ شده ،  وآن به  معناي نشانه هايي از نقص ايمني اكتسابي است  . عامل ايجاد كننده اين بيماري HIV ناميده ميشود كه از حروف اول Human Immunodeficiency Virusگرفته شده  است .( ويروس نقص ايمني انسان ) . تاكنون واكسن و يا درماني براي ايدز در دنيا شناخته نشده است، اگرچه تحقيقات اخير افقهاي روشني را در مقابل ديد گان بشر قرار داده است . ويروس ايدز سيستم دفاعي بدن را از بين مي برد و  به تدريج قدرت دفاعي بدن را كم ميكند بطوريكه فرد مبتلا حتي درمقابل بيماريها و يا عفونتهاي خيلي سبك هم نميتواند مقاومت كند . اين ويروس از سه راه اصلي به بدن سرايت ميكند: آميزش جنسي با افراد آلوده به ويروس ايدز،  انتقال خون و فرآورده هاي خوني آلوده به ويروس ايدز مادر آلوده به ويروس ايدز. به عقيده پزشكان  هيچگونه علامت و نشانه ظاهري در شخص آلوده به ويروس ديده نمي شود .  افراد بي بندوبار كه روابط جنسي مشكوك دارند،  كساني كه معتاد به مواد مخدر تزريقي هستند و از سرنگ و سرسوزن مشترك استفاده مي كنند و كودكي كه مادرش آلوده به ويروس ايدز باشد در معرض  ابتلاي به اين بيماري مهلك را دارند .

پايان احداث تونل مانش :


 در چنين روزي  در سال 1990 ميلادي كار احداث تونل مانش بين فرانسه و انگلستان به انجام رسيد . تونل مانش دو كشور انگلستان و فرانسه را از طريق زير در يا به يكديگر متصل مي كند .

نخستين عكس رنگي از كره زمين :


درچنين روزي در سال1959ميلادي نخستين عكس رنگي ازكره زمين گرفته شد. اين عكس رنگي با استفاده از دوربيني كه بريك  موشك  نصب شده بود ، اخذ شد.

انتشار نخستين كتاب هانس كريستين آندرسن :    
در چنين روزي در سال 1835 ميلادي هانس كريستين آندرسن نخستين كتاب خود را با موضوع داستاني درباره   كودكان منتشر كرد .كريتسن آندرسن يكي از بزرگترين نويسندگان ادبيات كودك و نوجوان جهان است .

انعقاد پيمان لوكارنو :


در چنين روزي در سال 1925 ميلادي پيمان لوكارنو ، دعواي  متخاصمين در جنگ نخست جهاني را پايان داد . طبق اين پيمان كشور هاي  فرانسه و انگلستان مرزهاي بلژيك ، لهستان و چكسلواكي را به رسميت مي شناختند  و دولت آلمان از برخي از زمينهايي كه  به لهستان داده  بود ، صرفنظر كرد . طبق مفاد ديگري از اين پيمان  فرانسه و انگلستان هم با عضويت آلمان در جامعه ملل موافقت كردند.

قطب جنوب ؛ يك مكان صرفا علمي :


در چنين روزي در سال 1959 دوازده كشور از جمله ايالات متحده آمريكا و اتحاد جماهير شوروي سابق درمعاهده اي  بين المللي تصويب كردند كه منطقه قطب جنوب بايد به عنوان يك منطقه علمي حفاظت شود . بر اساس مفاد اين معاهده  ،  اين منطقه هميشه بايد از فعاليت هاي نظامي به دور باشد .

مرگ پايه گذار رژيم صهيونيستي :
در چنين روزي در سال 1973 ديويد بن گورين پايه گذار رژيم صهيونيستي و نخست وزير اين رژيم در سن هشتاد و هفت سالگي مرد .

انفجار هواپيماي مسافري  :
در چنين  روزي در سال 1981 ميلادي  بر اثر بر خورد يك هواپيماي مسافر بري با كوه در يوگسلاوي  ، تمامي 180 نفر
سرنشين آن كشته شدند . 

لغو نظام تك حزبي :  

 در چنين روزي در سال 1989 ميلادي پارلمان آلمان شرقي  تفوق  حزب كمونيست بر ساير احزاب و انحصار قدرت تنها در يد اين حزب را ملغي اعلام كرد .
 
قبول پيشنهاد آمريكا :
در چنين روزي در سال 1990 عراق پيشنهاد آمريكا را مبني بر پيشنهادي در باره حل معضل خليج فارس قبول كرد .

استقلال پرتغال :
در چنين روزي در سال 1640 ميلادي پرتغال پس از شصت سال استقلال خود را از اسپانيا به دست  آورد .

عهد نامه لهستان و آلمان :
در چنين روزي در سال 1656 ميلادي آلمان طي عهد نامه اي به لهستان قول  داد كه اين كشور را در برابر حملات سوئد حفظ كند .

ازدواج ناپلئون :
در چنين روزي در سال 1804 ميلادي امپراطور ناپلئون با  ژوزفين آو مارتينيك ازدواج  كرد .

استقلال جمهوري دو مينيكن :
در چنين روزي در سال 1821 ميلادي جمهوري دو مينيكن استقلال خود را از اسپانيا اعلام  داشت .

افتتاح نخستين سينماي جهان :  
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي نخستين سينماي جهان در شهر پاريس با نام سينما امنيا پات افتتاح شد .

نمايش نخستين فيلم وسترن تاريخ :  
در چنين روزي در سال 1903 ميلادي نخستين فيلم وسترن جهان با نام "دزدي بزرگ از قطار " به نمايش در آمد . 

نخستين خودروي كنترل از راه دور :
درچنين روزي در سال1955ميلادي  نخستين خودروي كنترل  از راه دور به كار گرفته شد.

اعلام پادشاهي صرب ، كروات و اسلواك :  

در چنين روزي در سال 1918 ميلادي پادشاهي صرب - كروات - اسلواك در بلگراد اعلام شد .

اعلان جنگ ژاپن :
در چنين روزي  در سال 1941 ميلادي هيرو هيتو امپراطور ژاپن به ايالات متحده آمريكا در جنگ جهاني دوم اعلان جنگ داد . هيرو هيتو امپراتور ژاپن ،  با صدور دستور حمله  به پايگاه نظامي آمريكا در پرل هاربر  تلفات سنگيني  در اين منطقه بر آمريكا وارد كرد .


روز جمهوري آفريقاي مركزي
در چنين روزي در سال  1958  در آفريقاي مركزي نظام جمهوري اعلام شد .

روز استقلال ايسلند:
در چنين روزي در سال 1918  ،  ايسلند استقلال خود را اعلام كرد .
 
روز ملي روماني  :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز ملي روماني گرامي داشته مي شود .

 

استقلال اكراين :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي مردم اوكراين متفقا بر استقلال از اتحاد جماهير شوروي سابق راي دادند .

تولد جان اراسموس كلينوس :
 در چنين روزي  در سال 1634 كلينوس  نقاش فلاندري  ديده  به جهان گشود .

 تولد مارتين اچ كلاپروت :
 در چنين روزي در سال 1743 ميلادي كلاپروت شيميدان آلماني به دنيا آمد . وي توانست عنصر اورانيوم  را كشف كند .

تولد نيكلاي لوباچفسكي :
 لباچفسكي رياضيدان بر جسته روس در چنين روزي در سال 1792 ميلادي به دنيا آمد . وي در حوزه رياضيات صاحب آرا و انديشه هاي مختلفي است .

تولد ميهالي وروسمارتي :
 وروسمارتي شاعر و نمايشنامه نويس مجاري در چنين روزي در سال 1800 ميلادي به دنيا آمد ." نامه اي به يك خيال باف " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد كارل اشميت :
در چنين روزي در سال 1884 ميلادي كارل اشميت رودلف نقاش و مجسمه ساز مشهور آلماني به دنيا آمد . "بروك " عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد پير كمپت :
 كمپت شاعر دوچ در چنين روزي در سال 1886 ميلادي به دنيا آمد . "فراريان و پابر جايان" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد بنيامين كرميو :
 در چنين روزي در سال 1888 ميلادي كرميو  نويسنده فرانسوي ديده به جهان گشود ." نخستين كلاس" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد چارلز فيني :
 فيني نويسنده مشهور آمريكايي در چنين روزي در سال 1905 ميلادي به دنيا آمد .  "سيرك دكتر لائو" عنوان مهمترين اثر اوست .

در گذشت هنري اول :
 هنري اول پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1135 ميلادي در گذشت او نخستين پادشاهي در انگلستان بود كه مي تواسنت بخواند .

در گذشت ماگنوس اريكسون :
 اريسكون پادشاه نروز و سوئد در چنين روزي در سال 1374 ميلادي دار فاني را وداع گفت .

در گذشت لورنزو گيلبرتي :
 در چنين روزي در سال 1455 ميلادي گيلبرتي مجسمه ساز ايتاليايي در سن 77 سالگي در گذشت .

کد خبر 40395

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha