به گزارش خبرنگار مهر، بحث شهریه دانشگاه آزاد اسلامی از زمان تاسیس این دانشگاه همواره مطرح بوده اما در طول سال های اخیر به خصوص از زمان آغاز به کار دولت نهم بحث افزایش یا کاهش شهریه دانشگاه آزاد یکی از تیترهای ثابت رسانه های کشور بوده است.
احمدی نژاد پس از انتخاب به عنوان رئیس جمهور ایران برای تحقق شعارهای انتخاباتی خود بر روی کاهش شهریه های دانشگاهی به خصوص دانشگاه آزاد تاکید کرد که در نتیجه آن، دانشگاه ها مجبور به کاهش شهریه شدند. در این میان دانشگاه آزاد اسلامی که پیش از تاکید رئیس جمهور، شهریه های خود را افزایش داده بود به عنوان آخرین دانشگاه، شهریه دانشجویان جدید الورود خود را بین 10 تا 20 درصد کاهش داد.
اما بحث شهریه دانشگاه آزاد اسلامی به همین جا ختم نشد. چند ماه قبل از شروع سال تحصیلی 86-85 باز هم بحث شهریه دانشگاه آزاد و کاهش یا عدم کاهش آن آغاز و در روزهای نخستین سال تحصیلی به اوج خود رسید.
فشارهای دولت برای عدم افزایش و حتی کاهش شهریه دانشگاه آزاد همواره با تاکید این نکته از سوی رئیس دانشگاه آزاد روبرو می شد که تنها منبع درآمد این دانشگاه غیرانتفاعی 700 میلیارد تومان شهریه دانشجویان است که در صورت کاهش، بحث های عمرانی و امور جاری و در نهایت کیفیت آموزش دانشگاه آزاد اسلامی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
جاسبی با سفر به واحدهای مختلف دانشگاه آزاد در سراسر کشور بر این نکته پافشاری می کرد که سرانه دانشجویان دانشگاه های دولتی که از خزانه عمومی بودجه دریافت می کنند، هفت برابر دانشجویان دانشگاه آزاد است اما کیفیت بیشتری نسبت به این دانشگاه ندارند.
رئیس 24 سال گذشته دانشگاه آزاد با طرح این مسئله که چرا دولت وام هایی را که مجلس یک سال پیش تصویب کرده در اختیار دانشجویان قرار نمی دهد، سعی در کاهش فشارهای دولت و رسانه ها نسبت به کاهش یا عدم کاهش شهریه این دانشگاه داشت. جاسبی بارها بر این نکته تاکید کرد که مجلس نباید اجازه دهد مصوباتش نادیده گرفته شود.
آغاز سال تحصیلی جدید و نارضایتی دانشجویان دانشگاه آزاد از افزایش شهریه این دانشگاه، دکتر جاسبی را وادار کرد که در پاسخ به رسانه های گروهی افزایش شهریه را تذکیب کرده و اعلام کند دریافت شهریه از دانشجویان این دانشگاه به صورت علی الحساب صورت گرفته است.
بیان مسائلی مانند تغییر فرمول دریافت شهریه دانشجویان، دریافت علی الحساب شهریه، ارائه وام به دانشجویان و حتی قانونی بودن افزایش شهریه دانشگاه آزاد نیز رئیس جمهور و دولت را راضی نکرد و احمدی نژاد در یکی از سفرهای استانی خود اعلام کرد "اگر دانشگاه آزاد شهریه های خود را کاهش ندهد اقدامی انقلابی خواهیم کرد."
به خوبی مشخص بود که طرح این موضوع از سوی رئیس جمهور چندان برای مسئولان دانشگاه آزاد خوشایند نبوده است اما رئیس با تجربه دانشگاه آزاد که دیگر به این گونه مسائل در خصوص شهریه دانشگاه عادت کرده تصمیم گیری نهایی را وظیفه هیات امنای دانشگاه آزاد و رئیس این هیات امنا عنوان کرد. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی وعده داده است همه را از تصمیم گیری امشب هیات امنای دانشگاه آزاد راضی خواهد کرد.
نکته مهم در این میان پرداخت وام های دانشجویی است که می تواند بسیاری از مشکلات دانشجویان را مرتفع سازد. اما با گذشت 8 ماه از سال هنوز وام های دانشجویان پرداخت نشده است. تصمیم گیری کارشناسانه در مورد پرداخت به موقع وام های شهریه دانشجویی می تواند از تنش های موجود در میان دانشجویان و مسئولان بکاهد. دولت باید در سال های آتی پرداخت به موقع وام های شهریه را در دستور کار قرار دهد تا دانشجویان بتواند از وام شهریه برای پرداخت شهریه استفاده کنند.
در کشوری مانند انگیس نیز که از نظر تولید علم دومین کشور دنیا محسوب می شود تمامی دانشگاه ها با اخذ شهریه از دانشجویان اداره می شوند اما با این تفاوت که دولت در طول تحصیل دانشجویان تمامی شهریه این افراد را پرداخته و دانشجویان پس از فارغ التحصیلی و جذب در مشاغل مختلف موظف به بازپرداخت شهریه خود هستند.
در کشور ما نیز می توان به جای آن که وظیفه اصلی دانشگاه ها را که تولید علم برای آینده کشور است با مسائل حاشیه ای تحت تاثیر قرار داد، با اختصاص بودجه های قابل توجه برای اختصاص وام های دانشجویی به دانشگاه ها، پرداخت شهریه دانشجویان را که در حال حاضر بیش از 95 درصد کل دانشجویان کشور با آن درگیر هستند را به دغدغه های کم اهمیت دانشجویان تبدیل کرد.
نظر شما