۱۷ مرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۳۳

بازتاب گزارش مهر؛

سنگ نگاره های ریگان زیر ذره بین میراث فرهنگی/ بررسی اولیه آغاز شد

سنگ نگاره های ریگان زیر ذره بین میراث فرهنگی/ بررسی اولیه آغاز شد

کرمان - بررسی اولیه سنگ نگاره های ریگان و پیگیری برای راه اندازی اداره میراث در این شهرستان دو خبر خوشایندی است که نوید روزهای خوب برای صنعت گردشگری این منطقه را می دهد.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها؛ چهارم مردادماه جاری بود که ریگان با خبر کشف سنگ نگاره ها در یکی از مناطق کوهستانی این شهرستان در صدر اخبار استان قرار گرفت، ریگان که قبلا جز شهرستان بم بود بیش از هفت سال است با توجه به پتانسیل هایی که دارد به عنوان شهرستان معرفی شده است اما زیرساخت های موجود در این منطقه نیاز به توسعه و توجه بیشتری دارد.

یکی از ظرفیت هایی که این روزها در دنیا مورد توجه قرار گرفته و با استفاده از آن رونق اقتصادی ایجاد می شود گردشگری است. ظرفیتی که با وجود حدود ۵۰ اثر در منطقه محروم ریگان مغفول مانده است و حتی این شهرستان فاقد نمایندگی یا اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است.

مسئولان محلی ریگان همواره بر لزوم توجه ویژه مسئولان استانی به ظرفیت های گردشگری تاکید کرده اند و خواستار ایجاد زیرساخت های لازم در این منطقه شده اند. یکی از این ظرفیت ها هم سنگ نگاره هایی است که به تازگی کشف شده و می تواند گردشگران فراوانی را به ریگان فرا بخواند.

خبرگزاری مهر از نخستین روزهای کشف این سنگ نگاره ها رسالت خود در راستای اطلاع رسانی را با انتشار خبرایی در این خصوص به انجام رساند و در آخرین مورد در گزارشی با عنوان «توپ آثار تاریخی در زمین مسئولان/سنگ‌نگاره‌های ریگان دردسرساز شد» به بررسی این موضوع پرداخت.

در پی انتشار این گزارش که بر پایه تاکیدات مسئولان محلی برای اعزام تیم میراث فرهنگی به منظور بررسی ارزش تاریخی این سنگ نگاره ها و نبود زیرساخت های لازم از جمله اداره میراث فرهنگی در این شهرستان بود و در تماسی که با مدیرکل میراث فرهنگی برقرار کردیم از اعزام تیم به منطقه و بررسی های اولیه سنگ نگاره ها و همچنین پی گیری برای اداره میراث در ریگان مطلع شدیم. خبری خوش که می تواند در صنعت گردشگری ریگان بسیار موثر باشد.

خبر خوش میراث فرهنگی برای ریگان

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص کشف سنگ نگاره هایی در منطقه کوهشاهی شهرستان ریگان اظهار کرد: تیم کارشناسی میراث به منطقه فرستاده شده است و بررسی های اولیه در این خصوص انجام شده است اما بررسی قدمت این سنگ نگاره ها نیاز به بررسی دقیق تر کارشناسان دارد که زمان بر است و متعاقبا اعلام می شود.

محمود وفایی با اشاره به اینکه تیم یگان حفاظت میراث فرهنگی در منطقه وجود دارد، گفت: مقامات محلی مسئول نگهداری از آثار تاریخی هستند و این در حالی است که فرماندار هر منطقه ای که نمایندگی یا اداره میراث فرهنگی ندارد به عنوان رئیس شورای میراث فرهنگی مسئول است.

وفایی ادامه داد: استان کرمان به دلیل وسعت و دارا بودن آثار تاریخی زیاد با کمبود نیروی حفاظت روبرو است بنابراین نیاز است شورای تامین و نیروی انتظامی در هر منطقه در حوزه حفاظت، میراث فرهنگی را یاری می کنند و در این زمینه مسئول هستند.

وی ایجاد واحدهای اداری میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در هر منطقه را تابع یکسری شاخص ها در هر سه حوزه دانست و افزود: باید در هر منطقه که دارای نمایندگی و یا اداره میراث فرهنگی نیست، بررسی شود که آن منطقه در حوزه های آثار تاریخی، گردشگری و صنایع دستی می تواند چه منافعی داشته باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان عنوان کرد: همه مناطقی که به شهرستان تبدیل شده اند مانند شهرستان های ریگان، فهرج و عنبرآباد باید شاخص های خود را در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارتقاء دهند تا بتوانیم برای راه اندازی نمایندگی یا اداره میراث فرهنگی در این مناطق موافقت سازمان را اخذ کنیم.

وی ریگان را یکی از شهرستان های دارای ظرفیت های مطلوب میراث فرهنگی دانست و گفت: این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری مناسبی است که می تواند مشمول نمایندگی یا اداره میراث فرهنگی در این منطقه شود که در دستور کار است.

وی یادآور شد: ارتقای سطح میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ریگان نیاز به همکاری مسئولان محلی و سرمایه گذاری در این حوزه دارد که به تدریح اتفاق می افتد که با تحقق این امر مقدمات ایجاد نمایندگی و سپس اداره در این شهرستان فراهم می شود.

ظرفیت های میراثی ریگان مغفول مانده است

فرماندار ریگان هم در خصوص ضروریت راه اندازی اداره یا نمایندگی میراث فرهنگی در شهرستان ریگان، اظهار کرد: شهرستان ریگان حدود ۵۰ اثر تاریخی دارد که یک اثر آن به ثبت ملی رسیده است و این در حالی است که این اثر مقبره شاه خورشید مربوط به دختر بهمن این اسفندیار است.

امین باقری افزود: شهرستان ریگان چهار اثر تاریخی دیگر دارد که متاسفانه از سوی میراث هیچ اقدامی در راستای ثبت آنها اقدامی نشده و رو به تخریب هستند.

وی از وجود بلندترین تپه های شنی ایران در شهرستان ریگان خبر داد و گفت: این تپه ها با ارتفاع بیش از ۷۵ متر و وسعت ۳۰ کیلومتر مربع از جمله مناظر بدیع و چشم اندازهای طبیعی ریگان هستند که خاصیت درمانی هم دارند.

فرماندار ریگان با اشاره به قنات پرآب روستای رستم آباد چاه ملک در شهرستان ریگان، عنوان کرد: مردم این منطقه هنوز با توجه به آداب و رسوم گذشته از این قنات استفاده می کنند.

باقری ادامه داد: در مناطق کوهستانی شهرستان ریگان چهار غار وجود دارد که ناشناخته مانده است و اقدامی در راستای معرفی این غارها از سوی میراث فرهنگی صورت نگرفته است.

وی جنگل کهور شهرستان ریگان را بزرگترین جنگل طبیعی درختان کهور در دنیا دانست و گفت: این نمونه درخت کهور در منطقه از نظر ارتفاع و سطح کشت بی نظیر است.

وی وجود باغات مرکبات را در شهرستان ریگان را از جاذبه های گردشگری این منطقه دانست و اظهار کرد: بلندترین نبکاه های ایران در بخش گنبکی این شهرستان وجود دارد.

فرماندار ریگان بیان داشت: ریگان یکی شهرهای باستانی و پر رونق و در مسیر جاده ابریشم قرار داشته که تا قرن هشتم هجری بزرگترین مرکز تجاری جنوب شرق کشور محسوب می شده و تاریخ ان همزاد با شهر بم بوده و این دو شهر مکمل یکدیگر بوده اند.

وی در خصوص کشف سنگ نگاره ها در منطقه کماهی شهرستان ریگان، گفت: حدود چهار روز گذشته کارشناسان اولیه برای بررسی این سنگ نگاره ها حضور پیدا کرده اند اما هنوز قدمت دقیق این اثر تاریخی مشخص نشده است و منتظریم اعلام نتیجه از سوی میراث هستیم.

روزگار بد محوطه تاریخی ریگان

باقری با تاکید به اینکه سال گذشته محوطه تاریخی در روستای مهدی آباد اولیاء کشف شد، افزود: قدمت این محوطه تاریخی به دوران هخامنشی و اشکانیان برمی گردد و این در حالی است که همان سال مجوز کاوش این گورستان باستانی صادر شد اما بعد از مدتی بلاتکلیف رها شد و به دست افراد سودجو افتاده است.

فرماندار ریگان با اشاره به صنایع دستی شهرستان ریگان، گفت: ریسمان ریسی و یا به اصلاح محلی «چیلک ریسی» یکی از صنایع دستی شهرستان ریگان است که ریسمان یکی از ابزارهای بستن خوشه‌های خرما است که در صورت نبود این ریسمان خوشه‌های خرما دچار شکستگی شده و کشاورزان متضرر می‌شوند.

وی عنوان کرد: قالیبافی، گلیم بافی، حصیربافی، سبدبافی و سوزن دوزی از جمله صنایع دستی شهرستان ریگان است.

فرماندار ریگان یادآور شد: شهرستان ریگان با دارا بودن بناهای تاریخی با قدمت بالا، جاذبه های گردشگری زیاد و صنایع دستی شاخص های اصلی برای راه اندازه اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را دارا است.

وی با اشاره به لزوم راه اندازی نمایندگی یا اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ریگان گفت: توجه ویژه به سایت های گردشگری این منطقه با توجه اینکه ریگان در مسیر ترانزیتی جاده چابهار قرار دارد اهمیت دوچندان پیدا می کند.

محدودیت های اعتباری و نیروی انسانی میراث فرهنگی با توجه به گستردگی استان کرمان قابل کتمان نیست اما این مساله نیز حائز اهمیت است که ظرفیت های گردشگری در استان به منظور جذب هر چه بیشتر گردشگر مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 4053568

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha