محمدرضا سنگری در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اهمیت استفاده صحیح از ایام محرم، ضمن بیان اینکه در وصیتنامه امام با چند موضوع مواجه هستیم، افزود: ایشان فرمودند من آمدهام تا امت جدم را اصلاح کنم یعنی اگر نقش سازندگی و اصلاح را بدانیم، به حسین(ع) نزدیک شدهایم؛ محرم تنها اشک ریختن نیست در کنار آن باید اندیشیدن نیز باشد.
وی تصریح کرد: باید رفتارهایمان را به عاشورا نزدیک کنیم و اگر میگوییم قمر بنیهاشم(ع) فداکار بود، محرم بهترین فرصتی است که بدانم آیا ما هم فداکار هستیم یا خیر.
این پژوهشگر و تحلیلگر مسائل دینی دومین توصیه امام حسین(ع) را امربهمعروف و نهی از منکر ذکر کرد و گفت: ایشان میفرمایند من قیام کردم تا بدیها را پاک و خوبیها را تقویت کنم لذا هرچه در مدت محرم، خوبیها و فضائل را کسب کنیم، به امام حسین(ع) نزدیکتر هستیم و هرچه زشتیها و نارواییها را حذف کنیم، آن امام به چهره ما لبخند میزند و ما به افق حسین(ع) نزدیکتر شدهایم.
سنگری تأکید کرد: سومین ویژگی قیام امام حسین(ع) در وصیتنامهاش این است که ایشان میفرماید من قیام کردم تا روش پیامبر(ص) و پدرم را به جامعه برگردانم لذا محرم بهترین فرصت برای آشتی با پیامبر(ص)، نهجالبلاغه، سیره ائمه اطهار(ع) و ... است اگر اینها را دریابیم محرم زیبایی خواهیم داشت.
وی افزود: محرمی زیبا است که طی آن در کنار اشک و سینهزنی و آه، درک و شور، معرفت و نگرش را نیز به ما بیفزاید تا بتوانیم متقابلاً آن درک معنوی عاشورا را نیز بفهمیم.
این عاشورا پژوه درباره بایدها و نبایدهای مداحی در محرم نیز گفت: ما باید سه نکته را در مدیحهسرایی ایام محرم حذف کنیم، نخست اینکه مداحیهایمان نباید وهن باشد یعنی فروکشیدن شخصیتهای بزرگ و ما بهگونهای آنها را طرح کنیم که بجای خلقوخوی آنها، سیره و سبک زندگیشان به چشم وابرویشان بپردازیم که این امر نباید دیده شود چراکه ارزش ائمه(ع) به مو و چشم نیست و قطعاً به ملاکهای دیگری است که اهمیتی فراوان دارند.
سنگری درباره اصولی که میبایست در ایام محرم رعایت شود، گفت: نکته بعد این است که نباید در مداحی زیادهروی کرد، برخی متأسفانه میگویند من حسین اللهی هستم که این آفتی بسیار خطرناک است که درباره حضرت ابوالفضل(ع) حضرت زینب(س) و ... نیز صدق میکند نباید به ائمه(ع) مقام خدایی داد چراکه همه عظمتشان در عبد بودنشان است ما باید این دقت را کنیم که غلو صورت نگیرد.
وی نکته سوم را تحریف ذکر کرد که باید از آن دوری کرد و افزود: دراینباره کسی میتواند درست اندیشی کند که مطالعه درست درباره عاشورا داشته باشد لذا توصیه میشود مداحان، ذاکران، شاعران و فعالان این حوزه حتماً مقاتل را بهدرستی بخوانند و مطالعه کنند، نباید به شنیدهها تکیه کرد که ممکن است در آنها ایراداتی وجود داشته باشد.
نظر شما