آیت الله سید محمد خامنه ای، رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا، در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این پرسش که آیا می توان نسبتی میان فکر فلسفی و فهم تودة مردم برقرار نمود گفت : برای پاسخ به این پرسش یکی، دو مقدمه کوتاه لازم است . اول آنکه طبق نظر روانشناسان ، در انسان از زمان کودکی یک حس یا غریزه فلسفیدن و پرسش درباره جهان اطراف و حتی امور معنوی مانند خدا و دیگر حقایق غیر محسوس وجود دارد و به عبارتی انسان ذاتاً متفکر و فیلسوف بدنیا می آید.
وی افزود : دوم آنکه مردم جهان در ویژگیهای فکری و روانی مختلف اند. مردم ایران به اعتراف برخی از آگاهان بیگانه و غیر ایرانی، علاوه برداشتن یک فرهنگ عام فلسفی دارای استعدادهای ویژه ای فلسفی می باشند و خیلی خوب مفاهیم فلسفی را میفهمند و حتی بکار می گیرند و بیشتر ضرب المثلهای ایرانی و بسیاری از اشعار شعرای فارسی حکیمانه و حتی فلسفی است.
آیت الله خامنه ای تصریح کرد : با توجه به این دو مقدمه ، در کشور ما به راحتی می توان میان فکر فلسفی یعنی مفاهیم عمیق فلسفی و خرد ورزی با فهم توده مردم رابطه برقرار کرد و آن استعداد پنهان مردم را پرورش داد که بتواند یک جهانبینی صحیح و نسبتاً کامل داشته باشد، بدون آنکه محتاج آموختن قواعد دشوار فلسفه شود.
وی مقدمات این کار را در عین سهولت دشوار دانست و گفت : به تعبیر معروف این کار سهل ممتنع است. به عده ای ورزیده و سازمان و بنیادی مجهز و با تجربه و برنامه و طرحی عام و دولتی لازم است . علاوه بر این ، به همکاری وسیع ادارات و نهادهای عمومی نیازمند است که متأسفانه در کشور ما این هماهنگی و خواست و اراده عام دولتی و عمومی بدشواری حاصل می شود.
رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا تصریح کرد : اما نتایج این کار بسیار مهم و کارساز است ، زیرا انسان به طور طبیعی منطقپذیر است وقتی فکر یا حس فلسفی او پرورش بیابد در تمام جنبههای زندگی خصوصی و عمومی ـ اجتماعی و سیاسی او اثر خود را می گذارد و به انحراف کشیده نمی شود. قرآن مجید اصرار دارد که مردم اهل تفکر، تعقل ـ تدّبر باشند و مقلد و بی فکر بار نیایند و این همان فلسفیدن است ، یعنی خرد ورزی و عقل و محاسبات منطقی را در همه کارهای مهم بکار بردن.
آیت الله خامنه ای اظهار داشت : هر کس هر شغل و علمی را دارد باید فیلسوفانه زندگی و عمل کند و به ندای فطرت و منطق درون و عقل خود و شناختی که از جهان و آفریدگار آن دارد توجه داشته باشد.
نظر شما