محمود دهقان استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین المللی در گفتگویی درباره اثرات پیروزی دموکراتها بر موضوعات حساس سیاست خارجی آمریکا به خبرنگار بین الملل "مهر" گفت : موضع دموکراتها در آمریکا با جمهوریخواهان درباره سیاستهای بین المللی در یک نقطه تضاد ، در دو نقطه اختلاف و در بقیه موارد اشتراک نظر دارد .
وی در توضیح بیشتراین مطلب افزود : نقطه تضادشان درباره عراق بود. دموکراتها معتقد بودند آمریکا در عراق گرفتار شده و راه حل نظامی جواب نداده است و بازیگران موثری چون ایران و سوریه برای حل موضوع عراق باید مشارکت داده شوند. در این زمینه سیاست آمریکا دچار تغییر خواهد شد و تغییر دونالد رامسفلد وزیر دفاع نیز در این راستا صورت گرفت .
دهقان در ادامه افزود : دو موضوع مورد اختلاف دموکراتها و جمهوریخواهان مربوط به عضویت آمریکا در پیمان کیوتو و دیگری مربوط به همکاری با اروپا و عدم تکروی است . احتمال استعفای جان بولتون در این راستا ارزیابی می شود . دموکراتها بوش را وادار خواهند کرد تا با اروپا هماهنگی بیشتری داشته باشند . اصولا تز دموکراتها این است که آمریکا باید برای مسائل بین المللی شریک جرم داشته باشد و بهترین شریک جرم در این زمینه اروپا می باشد .
کارشناس مسائل آمریکا و اروپا درباره اشتراکات سیاست بین المللی دو حزب گفت : در دو موضوع حساس رژیم صهیونیستی و انرژی هسته ای ایران اتفاق نظر دارند. دموکراتها در حمایت از اسرائیل و بحث انرژی هسته ای ایران دو آتشه تر از جمهوریخواهان هستند با این تفاوت که دنبال جنگ نیستند و خواهان تحریم و محدودیتهای بین المللی علیه ایران هستند . در زمینه انرژی هسته ای ایران پیش بینی می شود دولت بوش را تحت فشار بگذارند تا فشار بین المللی بر ضد ایران را از طریق اجماع به پیش ببرند .
محمود دهقان در مورد موضع دموکراتها برای اعمال فشار بر سایر کشورها از طریق مواضع سنتی مثل حقوق بشر به این نکته اشاره کرد : در حال حاضر نمی توانند به چنین اقداماتی دست بزنند چون حاکمیت هنوز در دست جمهوریخواهان است و تنها در حوزه قانونگذاری توان اعمال فشار بر جمهوریخواهان را دارند.
نظر شما