۲۱ مهر ۱۳۹۶، ۱۱:۰۱

غلامحسین امیرخانی در گفتگو با مهر:

هنر تربیت کننده روح و روان است/ تحول خوشنویسی در فرم و محتوا

هنر تربیت کننده روح و روان است/ تحول خوشنویسی در فرم و محتوا

غلامحسین امیرخانی پیشکسوت هنر خوشنویسی در آستانه روز ملی خوشنویسی معتقد است هنر و خصوصا هنر خوشنویسی تعالی بخش روح و روان آدمی و بهترین تربیت کننده و رشد دهنده وی است.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز ۲۱ مهرماه ۹۶ برای نخستین بار از سوی انجمن خوشنویسان ایران روز ملی خوشنویسی نام گرفته است و اعضای شورای عالی این انجمن امیدوراند این روز ثبت تقویمی شود.

غلامحسین امیرخانی رییس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران درباره ثبت تقویمی این روز به خبرنگار مهر گفت: ما تا به حال حرکت جدی در ثبت تقویمی روزی به نام روز ملی خوشنویسی نداشتیم اما یقین دارم این روز ثبت تقویمی می شود چون هم دقت کردیم با مناسبت های دیگر تداخل پیدا نکند که تاثیر بخشی خود را از دست ندهد و از نظر قانونی هم با آن مخالفت نشود و هم اینکه بودن چنین روزی در تقویم ضروری است.

وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که در آستانه روز ملی خوشنویسی تفاوت این هنر در دوره های مختلف خصوصا دوره معاصر را چگونه ارزیابی می کند، بیان کرد: تا روزگاری که وارد دوره مدرن و رسانه ها نشده بودیم و عملا تشکیلاتی شکل نگرفته بود، آن چیزی که سبب امتیاز و فخر دربارها و یا اشخاصی که دارای ثروت و مقام بودند، می شد این بود که فلان پهلوان یا منجم یا نقاش و خوشنویس را نزد خود داشته باشند در واقع به نوعی ویترین تبلیغاتی شان بود. مهمترین تفاوت گذشته و امروز در همین نحوه رشد و بروز هنرمند است. ساختارهای اجتماعی امروزه تغییر کرده است و به تشکل ها رسمیت بخشیده شده است.

این استاد خوشنویس ادامه داد: یکی دیگر از جاهایی که امروزه رشد خوشنویسی را می توان در آنجاها رصد کرد مسابقاتی است که برگزار می شود. مسابقه ای در کشور ترکیه برگزار از طرف یک سرمایه گذار شخصی برگزار می شود. این شخص آنقدر باهوش است که جوایز ۵۰ هزار دلاری و ۲۰ هزار دلاری تعیین کرده است تا استادان طراز اول در آن شرکت کنند. این را هم در پرانتز بگویم که ۲۰ سال پیش مرکزی در ترکیه مسابقات جهانی خوشنویسی جهان اسلام را برگزار کرد و امتیاز مدیریتی این هنر به دست ترک ها افتاد که همکار آنها کشور عربستان است در حالیکه از هر جهت این ایران بود که باید این امتیاز را کسب می کرد اما مسئولان ما غفلت کردند.

امیرخانی با بیان اینکه با رصد آثار شرکت کننده در ده ها جشنواره داخلی و جشنواره های خارجی معتبر می توان رشد هنر خوشنویسی در ایران را دنبال کرد، گفت: ما ۲۰ سال پیش از خط شکسته شناخت کافی نداشتیم و یا نستعلیق ما ضعیف بود. الان قسمت اعظم مسابقاتی که برگزار می شود در این دو شاخه است و در همین جشنواره که مثال زدم یک ایرانی ساکن بجنورد توانست رتبه اول بخش ثلث را به دست بیاورد که اساسا خط ثلث متعلق به ترک هاست چون دولت عثمانی ۷۰۰ سال روی آن کار کرده است.

وی بیان کرد: زمانی رسیده که واقع بین باشیم. رشد معنویت و اخلاق از وظایف حکومتی است که داعیه معنویت و اخلاق دارد و هنر یکی از راه های تقویت معنویت و اخلاق است. ما از کودکی تسلطی بر اندام خود نداریم و آرام آرام حرکات دست را با ذهن تطابق می دهیم تا بتوانیم به طور مثال یک لیوان را بردایم. هنر خوشنویسی این قابلیت را دارد که با هر کلمه ای که استاد می نویسد به نظم و انظباط درونی نزدیک تر می شود.

این خوشنویس پیشکسوت ادامه داد: در واقع این تناسب حروف، چشم و ذهن را تربیت می کند و این رشد بصیرت هنرمند را افزایش می دهد. البته هنر به طور کلی متعادل کننده بخش روح و روان است و بالاترین جایگاه را برای تربیت و رشد دارد. هنر در همه تاریخ و همه فرهنگ ها ریشه دارد و در آینده بشر آنچه آرزو می کند داشته باشد در دستان هنر است.

امیرخانی یادآور شد: ما هنرمندان مستعد بسیاری داریم. در حال حاضر ۵۰ هنرمند طراز اول در خوشنویسی داریم که آثارشان قابلیت موزه ای بودن دارد یا در هر هنری هر جا امکان حضور داشتیم جوایز ارزنده ای کسب کرده ایم.

رییس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران درباره نقش انجمن خوشنویسان در رشد و اعتلای هنر خوشنویسی اظهار کرد: ما از نظر مدیریتی زمینه ای را فراهم کردیم که برای ضعیف‌ترین قشر جامعه امکان آموزش و استفاده از محضر استادان حتی در دورترین منطقه کشور وجود داشته باشد. حتی مجموعه کتب و جزوه هایی از آثار قدما و استادان چاپ کردیم تا به این ترتیب میرعماد یا استاد درویش پا به خانه فلان علاقه مند در شهرستان بگذارد و معلم خصوصی او شود و بتواند از آثار این استادان سرمشق بگیرد.

وی در پایان متذکر شد: این کارها تحول بزرگی در آموزش خوشنویسی بوده است. علاوه بر این این روزها استادان راه سال ها رفته خود را به راحتی در دسترس هنرجویان می گذارند تا آنها زمان کمتری برای رسیدن به مقصود صرف کنند. هنر خوشنویسی در این سال ها برخلاف انتقاد مدرنیست ها در فرم و محتوا بسیار تغییر کرده است و این نشانه رشد است اما ما در معرفی آن کوتاهی کرده ایم و برای همین این هنر مظلوم مانده است. 

کد خبر 4112269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha