به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، ابراهیم رحیم پور معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه اظهار کرد: محور موضوعات مطرح شده در دومین نشست ۳ جانبه ایران، روسیه و آذربایجان، ترانزیت کریدور شمال به جنوب ایران به اروپا و ایران به شمال دریای خزر بود اما همکاریهای اقتصادی، سیاسی، امنیتی و بین المللی ۳ کشور که مورد نظر هر ۳ کشور بود که در جلسه اول یعنی سال قبل هم مطرح شد و در طول این مدت اتفاقات خوبی را شاهد بوده ایم.
وی گفت: ترانزیت، روح اصلی جلسه ۳ جانبه ای بود که در باکو انجام شد، سپس همکاریهای تجاری میان ۳ کشور و همینطور سرمایه گذاریهای آنها در کشورهای یکدیگر مورد تبادل قرار گرفت.
رحیم پور موضوع توریسم را دیگر موضوع مهم و مطرح شده در این جلسات عنوان کرد و ادامه داد: همکاریهای اطلاعاتی و امنیتی و مبارزه با تروریسم با رویکرد اتفاقات اخیر سوریه هم از مسائل مطرح شده در جلسات ۳ جانبه و ۲ جانبه به شمار می رود.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه آذربایجان تنها همسایه مشترک ایران و روسیه است، افزود: این موضوع در ژئوپلتیک به صرفه اقتصادی و سیاسی و امنیتی نگاه دارد بخصوص اینکه این ۳ کشور در آبراهه دریای خزر هم اشتراک دارند.
وی تصریح کرد: با توجه به مشکلاتی که روسیه بعد از موضوع اوکراین با اروپا پیدا کرد، تلاش هایی در مورد بهره مندی اروپا از گاز ایران و آذربایجان صورت گرفت و این ایجاد سوء تفاهم در روسها را در پی داشت و حالا کار به جایی رسیده که سه کشور ایران، روسیه و آذربایجان قصد تبادل انرژی با یکدیگر را دارند. از ۶ سند به امضا رسیده امروز یکی راجع به همکاری ایران و روسیه در مورد کشیدن خط لوله ایران به پاکستان است که خط لوله صلح نام گرفت. ما به جای رقابت، همکاری می کنیم. می توان گفت بازی برد- بردی را با روسیه شروع کرده ایم و در این همکاری قرار است در بخش فنی و بخش سوآپ تبادلاتی انجام شود.
رحیم پور ادامه داد: آقای روحانی گفتند قرار است حدود ۱۵ میلیارد دلار پیشنهاد همکاری نفتی به روسها داده ایم، این بدان معناست که ما می توانیم با کشورهایی که در سطح جهانی رقیب هستیم همکاری هم داشته باشیم.
معاون وزیر امور خارجه گفت: در حال حاضر موضوع ترانزیت در منطقه ما و دنیا، موضوع بسیار جدی محسوب می شود، ایجاد و توسعه مسیرهای ترانزیتی همچون جاده ابریشم می تواند صرفه اقتصادی زیادی را برای کشورهایی همچون چین به همراه داشته باشد زیرا مسیر دریایی برای انتقال کالاهای چینی به اروپا بسیار پر هزینه است.
وی در استودیو اظهار کرد: در حال حاضر همکاری های تجاری ایران و روسیه سالانه کمی بیش از دو میلیارد دلار است ولی هدف گذاری ما بیش از اینهاست به ویژه اینکه سالهای اخیر حدود پنج میلیارد دلار اعتبار برای ما تخصیص داده شده است، البته حضور ۱۵ میلیارد دلاری روسها در حوزه نفت ما شاید حدود یک دهه به طول بیانجامد.
رحیم پور افزود: در حاشیه جلسات امروز، آقای کرباسیان به باکو رفتند و جناب آخوندی به روسیه و در هر دو سفر موضوع اختصاص اعتبار برای برقی کردن خط آهن اینچه برون به گرمسار به امضا رسید و هم وام ۵۰۰ میلیون دلاری برای راه آهن رشت به آستارا پاراف شد. با نگاهی به آمار تبادلات تجاری سه کشور؛ اعتباراتشان پنج میلیارد دلار و حجم سرمایه گذاری قول داده شده حدود ۳۰ میلیارد دلار است.
معاون وزیر امور خارجه گفت: استفاده از پول ملی در تجارت های میان ایران، روسیه و ترکیه و تبدیل پول های هر کشور با استفاده از کارت اعتباری از دیگر موضوعات مطرح شده در جلسه امروز به شمار می رود.
نظر شما