خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا ناصران: در گذشته مردم بر این باور بودند که کمیته امداد یک نهاد حمایتی از نیازمندان جامعه است و امروزه کمیته امداد کشور و به تبع آن استان با هدف توانمندسازی مددجویان و ایجاد خود اشتغالی برای آنها قصد ریشه کن کردن فقر به وسیله خود مددجویان را دارد و برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی و هنری یکی از اقدامات بارز این نهاد است که در این راستا با محمد کلامی مدیرکل کمیته امداد آذربایجان شرقی گفتگویی ترتیب داده شده که در ادامه می خوانید:
*لطفا در خصوص نقش امداد در فعالیت های فرهنگی و اجتماعی استان توضیح دهید؟
امروزه ماهیت فقر از فقر مالی به سمت فقر فرهنگی تغییر جهت داده و این امر توجه به مقوله فقر فرهنگی را دو چندان کرده و باید در اولویت فعالیت ها قرار گرفته شود.
در حال حاضر در کشور و به تبع آن در آذربایجان شرقی با فقر فرهنگی مواجه هستیم که مبارزه با آن سخت تر از فقر مالی است.
ماهیت اصلی کمیته امداد امام خمینی (ره) فرهنگی و اجتماعی است و تصور عموم مردم از کمیته امداد نهادی صرفا حمایتی است و در باور آنها جمع آوری صدقات و حمایت از فقرا از کمیته امداد در ذهن آنها شکل گرفته است.
*لطفا آماری از تحت پوشش قرار گرفتن نیازمندان زیر نظر اداره کل کمیته امداد استان ارایه دهید؟
در سطح استان بالغ بر ۷۵ هزار خانواده به صورت مستمری تحت پوشش قرار دارند و تمام خدمات فرهنگی و آموزشی برای این خانواده ها ارایه می شود.
معاونت فرهنگی اداره کل کمیته امداد امام خمینی (ره) آذربایجان شرقی به عنوان حمایت، نیازمندان را تحت پوشش خود در می آورد و ۱۴ هزار و ۵۰۰ دانشجو و دانش آموز تحت حمایت این اداره کل هستند و این امر نشان دهنده نقش اداره کل کمیته امداد امام خمینی (ره) در انجام اقدامات فرهنگی است.
*به نظر شما فقر فرهنگی از چه عواملی ناشی می شود؟
در حال حاضر ماهیت فقر تغییر کرده و فقر امروز جامعه ما فقر فرهنگی است فقری که از طلاق و بزهکاری های اجتماعی ناشی می شود، اگر بخواهیم فرهنگ کار و تلاش را در جامعه نهادینه کرده و با فقر مبارزه کنیم، لازمه اصلی برای انجام این اقدام فعالیت های فرهنگی است.
*رویکرد جدید اداره کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان در چه راستایی است؟
اداره کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان در راستای فعالیت های خود با جامع عمل پوشاندن به منویات مقام معظم رهبری که فرمودند: امیدوارم روزی برسد که کمیته امداد صرفا کار فرهنگی انجام دهد و این امر نشان دهنده باورهای معکوس مردم است، رویکرد جدید خود را نگاه پر رنگ به مقوله فرهنگ اختصاص داده و در اساسنامه این اداره کل توجه به فرهنگسازی منشور حرکتی ما به حساب می آید.
* لطفا در خصوص اقدامات اداره کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان در راستای ریشه کن کردن فقر در جامعه توضیح دهید؟
این اداره کل فعالیت های فرهنگی خود را از دوران نوزادی افراد جامعه شروع کرده و در کانون پیامبر اعظم تبریز آموزش همزمان مادران و کودکان اصالت های فرهنگی را چندین ایستگاه به جلو آورده است.
وقتی که ماهیت فقر ماهیت فرهنگی پیدا کرده است و کودکان قربانیان اصلی این نوع فقر هستند، سرپرست خانواده ی معتاد فرزندان و زن خود را برای تهیه و تامین مخارج زندگی مجبور به گدایی می کند تا بتواند هزینه های مواد خود را تامین کند تا زمانی که فرهنگ کار و تلاش، گدایی و تکدی گری تبدیل به شغل شود، فرد از این اقدام خود ترسی نخواهد داشت و گدایی را به عنوان شغل اصلی خود قبول خواهد کرد.
ایجاد ۱۵ کانون فرهنگی موقت برنامههای مختلف فرهنگی، هنری و آموزشی در طول سال اجرا میکند و اجرای این برنامهها بهویژه در ایام اوقات فراغت دانش آموزان تحت حمایت از اولویتهای فعالیتهای فرهنگی کمیته امداد است.
پنج کانون دائمی فعال زیر نظر کمیته امداد آذربایجان شرقی فعالیت می کنند که این کانونها در شهرستانهای میانه، مراغه، اهر، مرند و تبریز فعال هستند.
کمیته امداد یک نهاد فرهنگی است که در راستای تعمیق باورهای دینی و ارتقای کرامت انسانی مددجویان نقش اساسی دارد.
لزوم حفظ کرامت انسانی و رشد ایمانی، معنوی و فرهنگی مددجویان ضروری است و صیانت از نهاد خانواده و ارائه خدمات فرهنگی، ارتقاء باورهای دینی و سبک زندگی اسلامی مددجویان تحت حمایت یکی از اهداف و سیاستهای فرهنگی کمیته امداد است.
*نقش اداره کل کمیته امداد آذربایجان شرقی در راستای تبریز بدون گدا در تبریز ۲۰۱۸ چیست؟
اگر ایستگاه مبارزه با فقر تنها شهر بدون گدا باشد نمی توان جواب قانع کننده ای گرفت، بلکه ایستگاه آخر مبارزه با فقر ریشه کن کردن تمام علل موجودی فقر است، یعنی عواملی که موجب تولید فقر می کنند مثل بیکاری، مشکلات اقتصادی و بزه تا زمانی که ریشه کن نشوند ما نخواهیم توانست اقدامی را در خصوص جمع آوری گدایان از سطح شهر شویم و آنها آتش زیر خاکستر تبدیل خواهند شد که با کوچکترین وزش نسیم خود را نشان خواهند داد.
امروز ما اقدام به جمع آوری گداها از سطح شهر می کنیم، اما به واسطه فقر فرهنگی و به واسطه عدم توجه به علل ایجادی فقر به شکل های مختلف به مرور زمان خود را به شکل های مختلف در جامعه نشان می دهد.
*فقیر به چه کسی گفته می شود؟
در دههی ۷۰ فقیر به کسی گفته می شد که از لحاظ مالی در تنگنا قرار گرفته باشد، اما امروزه تزریق منابع مالی برای حمایت از خانواده ای که سرپرست آن دچار اعتیاد باشد، این اقدام به هیچ عنوان دردی را دوا نخواهد کرد و با این نوع اقدام ها نمی توان این نوع خانواده ها را دامان فقر نجات داد، زیرا سرپرست خانواده منابعی که در اختیار خانواده قرار می گیرد را با استعمال مواد مخدر به هدر میدهد.
*اداره کل کمیته امداد آذربایجان شرقی در راستای خودباوری مددجویان خود چه اقدامات شاخصی را انجام داده است؟
یکی از راهکارهای اصلی مبارزه با فقر ایجاد اشتغال و خودباوری برای مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) است و این اداره کل قصد جایگزینی کمک بلاعوض را به جای قرض الحسنه دارد تا خانوادههای تحت پوشش به خودباوری در عرصههای اجتماعی و اقتصادی برسند.
کمیته امداد تلاش می کند قرض الحسنه را به جای کمک های بلاعوض انجام دهد تا مددجویان با دریافت وام های قرض الحسنه اشتغال به خود اتکایی برسند.
*رسانه ها در خصوص فرهنگسازی برای ریشه کن کردن فقر در جامعه چه نقشی می توانند ایفا کنند؟
اگر رسانه ها نقش خود را به خوبی ایفا کنند مطمئنا به افکار عمومی جهت می دهند، با ایجاد کمپینی در فضای مجازی جامعه به سمت آن کمپین حرکت می کند.
نظر شما