حسین ذوالفقاری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تشویق کارمندان ضوابط خاصی ندارد و به طو کلی هر ساله تعداد اندکی از پرسنل فعال ، خلاق و دارای کارایی بالا مورد تشویق قرار می گیرند اما هنوز به صورت یک اصل مورد توجه مدیران قرار نگرفته است.
وی تصریح کرد: جلب رضایت کارکنان دستگاه های دولتی باید به عنوان یک اصل در نظام اداری مورد توجه قرار گیرد اما در کشور ما توجهی به این امر نمی شود در حالی که در اغلب کشورها به امر تشویق بیش از حربه تنبیه اعتقاد دارند.
ذوالفقاری گفت: گرچه بررسی ها نشان می دهد درصدی از کارکنان دستگاه های دولتی در حال حاضر از تمام توان خود برای ارائه خدمت بهره نمی گیرند اما باید گفت در این میان کارمندانی نیز هستند که خدمات برجسته ای انجام می دهند و استحقاق قدردانی و دریافت پاداش از سوی مدیران را دارند.
این کارشناس ارشد علوم اداری معتقد است: به منظور ارتقاء کارمندان و اینکه این قشر اطمینان پیدا کنند که مدیران قدردان فعالیت صادقانه و برجسته آنان هستند باید به صورت مستمر مورد تشویق حتی به صورت معنوی قرار گیرند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه حقوق اغلب کارکنان دستگاه های دولتی جوابگوی مشکلات این قشر نیست بنابراین تشویق مادی می تواند تا حدودی آنان را نسبت به کار و فعالیت صادقانه سوق دهد.
نظر شما