یادداشتی از حسینعلی رحمتی؛

فیلسوفان و وظیفه اخلاقی نگاهبانی امید در جامعه

فیلسوفان و وظیفه اخلاقی نگاهبانی امید در جامعه

یک فیلسوف می‌تواند به مخاطبان خود یاری نماید که در مواجهه با مشکلات با بهره گیری از نیروی تعقل و توکل و شناخت توانایی‌ها و استعدادهای خود، بر ناامیدی غلبه کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، متن زیر نوشته حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسینعلی رحمتی، استاد فلسفه و اخلاق حوزه و دانشگاه است که به مناسبت وقوع زلزله کرمانشاه و نقش فلاسفه در ایجاد و تقویت و نگهبانی از امید در جامعه نوشته شده است:

اگر فیلسوفی بخواهد وظیفه اخلاقی و انسانی امیدوارسازی جامعه را به خوبی انجام دهد، چه باید بکند:

أ. پیش از هر چیز، مبانی نظری و بنیانهای فلسفی و اخلاقی امید را برای خود تبیین کند.

ب.  فرد و جامعه را متوجه توانایی ها و امکانات و فرصت های شان کند و توضیح دهد که اراده و توان آدمی بالاتر از دشواری ها و مشکلات است. شعار او باید این باشد که: «قفل، یعنی کلیدی هست».

ج. بالا بردن افق دید جامعه. فیلسوفان چون نسبت به افراد معمولی با معرفت و دانایی بیشتری سر و کار دارند معمولا افق های بالاتری را می نگرند. تصویر کردن این افق ها برای افراد جامعه و به زبانی که آنها بفهمند موجب می شود که مخاطبان آنها از مواجهه با سختی های زندگی و مشکلات روزمره ناامید نشوند.

د. تبیین درست رنج ها و مشکلات. اصل وجود ناکامی ها و دشواری ها در زندگی انسان نه قابل انکار است و نه به طورکامل قابل حل. به نظر می رسد کاری که یک فیلسوف می تواند انجام دهد آن است که تلاش نماید توجیه درستی از علل و عوامل این مسائل ارائه کند و به مخاطبان خود یاری نماید که در مواجهه با این مشکلات، با بهره گیری از نیروی تعقل و توکل، و شناخت توانایی ها و استعدادهای خود، بر ناامیدی غلبه کنند.

🔹‌ه. ارائه الگوهای عملی و دسترس پذیر. هر چند فیلسوفان اغلب با مباحث نظری و انتزاعی سر و کار دارند ولی می توانند برای یاری رساندن به مخاطبان خود، به محسوس کردن معقولات خود اقدام کنند. آنان می توانند با معرفی افراد و جوامعی که گاه چندین بار به زانو درآمده اند ولی با بهره گیری از امید و توکل و تلاش، دوباره سرپا ایستاده و رشد یافته اند، مانع از غلبه روحیه یاس و ناامیدی در جامعه شوند.

‌🔹و. هشیار کردن جامعه نسبت به پیامدهای ناامیدی. آدمی اگر بداند در مواجهه با سختی ها و مشکلات، ناامیدی نه تنها گره گشا نیست بلکه باعث مشکلات بیشتر می شود، طبیعتا انگیزه بیشتری برای رهایی از آن پیدا می کند.

کد خبر 4146907

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha