۱۹ آذر ۱۳۹۶، ۱۵:۵۴

در نشست چالش‌­های کاربست تحقیقات شهری عنوان شد؛

لزوم ایجاد پژوهشکده‌­هایی با ماموریت سیاست­‌گذاری در حوزه شهری

لزوم ایجاد پژوهشکده‌­هایی با ماموریت سیاست­‌گذاری در حوزه شهری

نشست تخصصی چالش‌­های کاربست تحقیقات شهری با حضور معاونان برنامه­ ریزی و توسعه شهری مناطق ۲۲ گانه، روسای ادارات کل تشکیلات و بهبود روش‌ها و کارشناسان تحقیق و توسعه مناطق برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه­ریزی شهر تهران، مجتبی بیات، سرپرست مطالعات و برنامه‌ریزی امور مناطق مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران با اشاره به اهمیت تعریف پروژه­های کاربردی و تهیه کاربست، هدف از برگزاری این نشست را بررسی چالش­ها و اقتضائات عملیاتی کردن پروژه‌های پژوهشی و گفتگو پیرامون فرآیندهای موثر در تحقق کاربست پژوهش‌های شهری دانست و تاکید کرد در صورتی پروژه­های شهری به کاربست منجر می­شوند که پیگیری از سوی مسئولین شهری در زمینه استفاده از نتایج پژوهش­ها، صورت گیرد.

کمیل قیدرلو، معاون مطالعات و برنامه­ریزی مدیریت، امور اجتماعی و اقتصادی مرکز، یکی از مهم­ترین اهداف مرکز مطالعات را اثربخش نمودن نتایج مطالعات در فعالیت‌های شهرداری یا به عبارت دیگر انجام سلسله مراتب فعالیت­هایی در جهت عملیاتی نمودن خروجی­های حاصل از پروژه‌های پژوهشی برشمرد و تاکید کرد همواره تحقیقات منتج به کاربست مورد تایید شهرداری بوده و با این رویکرد است که شاهد تغییرات و بهبود مثبت خواهیم بود.

وی افزود: سطوح پژوهش مقتضیات خاص خود را دارد و به همین دلیل شهرداری تهران نیازمند ۳ دسته پژوهش مشتمل بر سطح کلان (در قالب برنامه­های ۵ ساله و یا سالانه)، سطح سیاست­گذاری و سطح عملیاتی است. غالب مطالعاتی که در سطح مناطق تعریف می­شود میل به سطح سوم؛ یعنی مطالعات عملیات میدانی دارد.

معاون مطالعات و برنامه­ریزی مدیریت، امور اجتماعی و اقتصادی مرکز با تقسیم­بندی رویکردهای تقاضای پژوهشی، به انفعالی و فعال گفت: در نتیجه رویکرد فعال، انبانی از اطلاعات گردآوری می­شود که متقاضی چندانی ندارد. اما در رویکرد انفعالی، ذینفعان نیازهای پژوهشی خود را مطرح می­کنند و مرکز پژوهشی همچون یک اپراتور عمل کرده و در راستای برطرف نمودن خلاهای موجود گام بردارد.

سمیه توحیدلو جامعه شناس و رئیس پژوهشکده علوم انسانی و اجتماعی کاربردی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه نشست تخصصی چالش­های کاربست تحقیقات شهری با اشاره به این که باید نگاهی دانشگاهی به نهاد علم داشت گفت: مساله مهمی که درباره علوم انسانی وجود دارد این است که آیا علوم انسانی کاربردی است یا خیر، کجا قرار است استفاده شود و در گام آخر چگونه قرار است به اجرا برسد.

وی افزود: در چرخه پژوهش از مرحله انجام تا عملیات، مشکلاتی مطرح است. مشکل بسیاری از پژوهش­ها اعوجاج در مساله شناسی است. مشکل دیگر پژوهش­های این حیطه پژوهش­هایی است که از سر اجبار انجام می­گیرد؛ در واقع مدیرانی هستند که باوری به پژوهش ندارند و از سر اجبار تن به انجام پیوست­های اجتماعی و فرهنگی می­دهند.

توحیدلو خاطر نشان کرد: در مجموعه­ای که حجم قابل توجهی پژوهش انجام می­گیرد اولویت­ها مشخص نیست و یا تعداد اولویت­ها آنقدر زیاد است که مشخص نخواهد شد که ماموریت­های مجموعه حول چه محوری است.

رئیس پژوهشکده علوم انسانی و اجتماعی کاربردی از وجود تحقیقات بسیار حول ارزش­ها در یک بازه زمانی خاص با محتواهای مشابه اشاره کرد و گفت: ضروری است از انجام موازی کاری­های علمی پرهیز گردد.

وی بر ضرورت روند پژوهی در مدیریت شهری تاکید کرد و افزود: برخی از معایبی که ما در ساختار علم با آن مواجه هستیم عدم وجود نظام ارزیابی و تعیین شاخص اندازه­گیری در پژوهش­های علمی است.

توحیدلو روند پژوهی شهری را شامل سیاست­گذاری­های حاکمیتی، دولتی و شهری دانست و خاطر نشان کرد: سیاست­گذاری­های شهری سریع­تر به نتیجه می­رسد و سیاست­گذاری­های حاکمیتی معمولا عقب تر هستند بنابراین ضرورت دارد بین این سطوح یک هماهنگی ایجاد شود.

توحیدلو پیشنهاد داد: ایجاد پژوهشکده­هایی با ماموریت سیاست­گذاری می­تواند شکاف موجود بین این سطوح را از بین برده و نوعی هماهنگی بین آن­ها ایجاد کندد.

در ادامه منصور یگانه عضو هیئت علمی گروه معماری دانشگاه تربیت مدرس در این نشست تخصصی به تشریح مراحل مختلف پروژه تحقیقاتی، نیازسنجی و تعریف پروژه، انجام تحقیق، کاربست نتایج تحقیقات و پایش سیستمی، انواع کاربست­ها نمادین و نمایشی، کاربست مستقیم و ابزاری، کاربست مفهومی و غیرمستقیم، چالش­های فرآیندی و ساختاری، چالش­های عاملیتی پرداخت .

کد خبر 4168061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha