به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران، مجتبی بیات، سرپرست مطالعات و برنامهریزی امور مناطق مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران با اشاره به اهمیت تعریف پروژههای کاربردی و تهیه کاربست، هدف از برگزاری این نشست را بررسی چالشها و اقتضائات عملیاتی کردن پروژههای پژوهشی و گفتگو پیرامون فرآیندهای موثر در تحقق کاربست پژوهشهای شهری دانست و تاکید کرد در صورتی پروژههای شهری به کاربست منجر میشوند که پیگیری از سوی مسئولین شهری در زمینه استفاده از نتایج پژوهشها، صورت گیرد.
کمیل قیدرلو، معاون مطالعات و برنامهریزی مدیریت، امور اجتماعی و اقتصادی مرکز، یکی از مهمترین اهداف مرکز مطالعات را اثربخش نمودن نتایج مطالعات در فعالیتهای شهرداری یا به عبارت دیگر انجام سلسله مراتب فعالیتهایی در جهت عملیاتی نمودن خروجیهای حاصل از پروژههای پژوهشی برشمرد و تاکید کرد همواره تحقیقات منتج به کاربست مورد تایید شهرداری بوده و با این رویکرد است که شاهد تغییرات و بهبود مثبت خواهیم بود.
وی افزود: سطوح پژوهش مقتضیات خاص خود را دارد و به همین دلیل شهرداری تهران نیازمند ۳ دسته پژوهش مشتمل بر سطح کلان (در قالب برنامههای ۵ ساله و یا سالانه)، سطح سیاستگذاری و سطح عملیاتی است. غالب مطالعاتی که در سطح مناطق تعریف میشود میل به سطح سوم؛ یعنی مطالعات عملیات میدانی دارد.
معاون مطالعات و برنامهریزی مدیریت، امور اجتماعی و اقتصادی مرکز با تقسیمبندی رویکردهای تقاضای پژوهشی، به انفعالی و فعال گفت: در نتیجه رویکرد فعال، انبانی از اطلاعات گردآوری میشود که متقاضی چندانی ندارد. اما در رویکرد انفعالی، ذینفعان نیازهای پژوهشی خود را مطرح میکنند و مرکز پژوهشی همچون یک اپراتور عمل کرده و در راستای برطرف نمودن خلاهای موجود گام بردارد.
سمیه توحیدلو جامعه شناس و رئیس پژوهشکده علوم انسانی و اجتماعی کاربردی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه نشست تخصصی چالشهای کاربست تحقیقات شهری با اشاره به این که باید نگاهی دانشگاهی به نهاد علم داشت گفت: مساله مهمی که درباره علوم انسانی وجود دارد این است که آیا علوم انسانی کاربردی است یا خیر، کجا قرار است استفاده شود و در گام آخر چگونه قرار است به اجرا برسد.
وی افزود: در چرخه پژوهش از مرحله انجام تا عملیات، مشکلاتی مطرح است. مشکل بسیاری از پژوهشها اعوجاج در مساله شناسی است. مشکل دیگر پژوهشهای این حیطه پژوهشهایی است که از سر اجبار انجام میگیرد؛ در واقع مدیرانی هستند که باوری به پژوهش ندارند و از سر اجبار تن به انجام پیوستهای اجتماعی و فرهنگی میدهند.
توحیدلو خاطر نشان کرد: در مجموعهای که حجم قابل توجهی پژوهش انجام میگیرد اولویتها مشخص نیست و یا تعداد اولویتها آنقدر زیاد است که مشخص نخواهد شد که ماموریتهای مجموعه حول چه محوری است.
رئیس پژوهشکده علوم انسانی و اجتماعی کاربردی از وجود تحقیقات بسیار حول ارزشها در یک بازه زمانی خاص با محتواهای مشابه اشاره کرد و گفت: ضروری است از انجام موازی کاریهای علمی پرهیز گردد.
وی بر ضرورت روند پژوهی در مدیریت شهری تاکید کرد و افزود: برخی از معایبی که ما در ساختار علم با آن مواجه هستیم عدم وجود نظام ارزیابی و تعیین شاخص اندازهگیری در پژوهشهای علمی است.
توحیدلو روند پژوهی شهری را شامل سیاستگذاریهای حاکمیتی، دولتی و شهری دانست و خاطر نشان کرد: سیاستگذاریهای شهری سریعتر به نتیجه میرسد و سیاستگذاریهای حاکمیتی معمولا عقب تر هستند بنابراین ضرورت دارد بین این سطوح یک هماهنگی ایجاد شود.
توحیدلو پیشنهاد داد: ایجاد پژوهشکدههایی با ماموریت سیاستگذاری میتواند شکاف موجود بین این سطوح را از بین برده و نوعی هماهنگی بین آنها ایجاد کندد.
در ادامه منصور یگانه عضو هیئت علمی گروه معماری دانشگاه تربیت مدرس در این نشست تخصصی به تشریح مراحل مختلف پروژه تحقیقاتی، نیازسنجی و تعریف پروژه، انجام تحقیق، کاربست نتایج تحقیقات و پایش سیستمی، انواع کاربستها نمادین و نمایشی، کاربست مستقیم و ابزاری، کاربست مفهومی و غیرمستقیم، چالشهای فرآیندی و ساختاری، چالشهای عاملیتی پرداخت .
نظر شما