به گزارش خبرگزاری مهر، بنابراین نمی توان تنها به دلیل کم یادگیری افراد و به ویژه ، کودکان کم توان ذهنی و معلول و محدود ذهنی را به دست حادثه سپرد بلکه بر عکس با تنظیم برنامه های آموزشی و تهیه وسایل کمکی ویژه باید به این افراد فرصت داد تا از حداقل امکانات ذهنی خود بیشترین استفاده را برند.
از آنجا که تعداد کم توانان ذهنی در درجات سطحی و متوسط بسیار بیشتر است باید تهیه و تنظیم برنامه های آموزشی خاص را فوری تلقی کرد البته نباید چنین انتظار داشت که با اجرای این برنامه ها یک فرد کم توان ذهنی به حد یک انسان هنجار برسد و یا از راه اجرای تمرینهای حسی و حرکتی بتوان نقیصه های ذهنی کودک را به کلی از بین برد و او را به یک کودک عادی تبدیل کرد.
هدف از آموزش افراد کم توان ذهنی افزایش سازگاری فرد با محیط است اجرای برنامه های آموزشی به هر یک از افراد کم توان فرصت می دهد تا تناسب وضع و حال خود برای زندگی نسبتا مستقلی آماده شوند.
مدیرکل امور توانبخشی معلولان ذهنی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه 1/27 درصد از جامعه معلولان را کم توانان ذهنی تشکیل می دهند ، می گوید: 300 هزار نفر آنان شناسایی شده و 160 هزار نفر نیز تحت پوشش بهزیستی قرار دارند.
نجفی در خصوص ارائه خدمات توانبخشی اجتماعی، حرفه ای ، پزشکی و آموزشی به معلولان کم توان ذهنی در سازمان بهزیستی اظهار می کند: متاسفانه در سال های اخیر کارگاه های حمایتی و تولیدی برای معلولان کم توان ذهنی توجه چندانی صورت نگرفته است که انتظار می رود دولت با اختصاص سوبسیدهای مناسب کارفرمایان را نسبت به ایجاد این کارگاه ها ترغیب کند.
به گفته وی ، هم اکنون در مجموع 630 مرکز غیردولتی نگهداری معلولان ذهنی شامل 165 مرکز روزانه بالای 14 سال با ظرفیت 9 هزار و 646 نفر ، 276 مرکز روزانه زیر 14 سال با ظرفیت 16 هزار و 326 نفر و 198 مرکز شبانه روزی با ظرفیت 15 هزار و 854 نفر وجود دارد.
مدیرکل امور توانبخشی معلولان ذهنی سازمان بهزیستی افزود: در مراکز معلولان زیر 14 سال 56 هزار و 270 نفر ، مراکز معلولان بالای 14 سال ، 10 هزار و 612 نفر و مراکز شبانهروزی 12 هزار و 683 نفر یارانه دریافت میکنند.
بر اساس این گزارش ، با توجه به فواید نگهداری این کودکان در خانواده باید بر حفظ و نگهداری این کودکان در محیط خانواده و ارایه آموزش های لازم به خانواده این معلولان تاکید شود ؛ در این بین یافته های یک تحقیق دانشگاهی نشان می دهد که بر خلاف برخی تصورات غلط ، وجود کودکان عقب مانده و معلول ذهنی تاثیر مخربی بر عملکرد خانواده ها ندارند.
در یک نمونه از این تحقیقات آمده است: اگر خانواده ها با اصول نگهداری کودکان کم توان ذهنی آشنا باشند و طبق موازین علمی به پرورش کودک بپردازند نه تنها دچار خستگی و فرسودگی نمی شوند بلکه شاهد پیشرفت روز افزون آنان خواهیم بود.
در ادامه این تحقیق عنوان شده است: اگر چه کودکان عقب مانده ذهنی قدرت عمل کردن در دنیای پیشرفته امروز را ندارند اما اغلب آنان میتوانند در کنار دیگران از موسیقی ، برخی ورزشها، دوستان خوب و غذای خوب لذت ببرند.
بنابراین گزارش ؛ همچنین شادی ها و غم های کودکان دچار این معلولیت با دیگران متفاوت است و آنان ترسها و اضطرابهای خاص خود را دارند و از طرفی شادیهای آنان از افراد معمولی بیشتر است زیرا از نگرانیهای افراد در جوامع امروزی به دورند و اگر محدودیت فکری آنها راه سازش آنان را به دنیای امروز مشکل ساخته اما دلیلی بر کوچکتر شمردن آنها وجود ندارد.
در این تحقیق آمده است : معلولیت فرزندان در علائق زناشویی والدین نقشی نداشته و فرزند معلول را در این زمینه دخالت ندادهاند و این کودکان نه تنها تاثیر سویی بر خواهران و برادران خود نداشتند بلکه نسبت به آنان حس دلسوزی و همکاری نیز داشتهاند.
پیشگیری در زمینه معلولیت ذهنی از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که بیش از 50 درصد از معلولیت های ذهنی علت ژنتیکی دارد و در این بین ، رئیس سازمان بهزیستی با تاکید بر لزوم اجباری شدن مشاوره ژنتیک اظهار می دارد: مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج باید برای زوجین اجباری شود ولی متاسفانه هیچ قانونی در زمینه پیشگیری از معلولیت در کشور وجود ندارد.
باید تاکید کرد که با توجه به اهمیت ارایه آموزش های لازم به افراد و به ویژه کودکان کم توان ذهنی باید خانواده های دارای این معلولان بر لزوم اطلاع از این آموزش ها آگاه شوند و همچنین زمینه برخورداری از این آموزش ها در کشور فراهم باشد از سویی نیز توجه به اشتغالزایی معلولان کم توان ذهنی همانند سایر معلولان برای افزایش روحیه و شادابی در این افراد و همچنین خانوادههای آنها بسیار اهمیت دارد.
نظر شما