۱۸ آذر ۱۳۸۵، ۱۳:۰۶

مدیرکل امور بنگاه‌ها و خصوصی‌سازی سازمان مدیریت اعلام کرد:

پیش‌نیازهای اجرای سیاست‌های اصل 44 / حذف و تعدیل قوانین تثبیت قیمت‌ها ضروری است

پیش‌نیازهای اجرای سیاست‌های اصل 44 / حذف و تعدیل قوانین تثبیت قیمت‌ها ضروری است

حسن خوشپور، با تشریح پیش‌نیازها و بسترهای لازم برای اجرای سیاست‌های اصل 44، گفت: سیاست‌های کلی اصل 44 در یک "مجموعه واحد" قابل اجرا بوده و لازم است قبل از هرگونه اقدام اجرایی، نسبت به تدوین تمام راهکارهای مورد نیاز اقدام کرد تا مراحل اجرایی به طور هماهنگ و جامع،‌ تمام جنبه‌ها، ظرفیت‌ها و حدود و ثغور سیاست‌ها و اهداف آنها را شامل شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نشریه برنامه، حسن خوشپور درباره سیاست‌های اصل 44 گفت: با ابلاغ این سیاست‌ها، در حال حاضر علاوه بر وجود مجوز برای حضور بخش‌های غیردولتی و خصوصی در فعالیت‌های اقتصادی، مجوزهای واگذاری فعالیت‌های صدر اصل 44 هم به بخش خصوصی اعطا شده است.

بنابراین، تنها محدودیت‌های فنی، تخصصی، و شرایط خاص و استثنایی غیراقتصادی می‌تواند فرآیند خصوصی‌سازی را تحت تاثیر قرار دهد، در غیر این صورت بسیاری از عوامل نظری و تجربی مورد نیاز و موثر بر موفقیت خصوصی‌سازی ایجاد شده و شکل گرفته است.

وی افزود: به عبارت دیگر، ابلاغ سیاست‌های کلی اصل 44 نقطه شروع و آغاز اجرای سیاست خصوصی‌سازی در کشور است. ملاحظه شرایط مالی، اقتصادی، و تجاری فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی طی چند دهه اخیر حاکی از وجود ناکارآمدی در عرصه‌های سیاستگذاری، برنامه‌ریزی و نظارت و مدیریت بنگاه‌های وفعالیت‌های مزبور است.

خوشپور ادامه داد: بنگاه‌های اقتصادی دولتی که تاثیر تعیین‌کننده و اساسی بر بازارها و فعالیت‌های اقتصادی دارند، طی دهه‌های گذشته به نحوی اداره‌ شده‌اند که نتیجه آن به طور عمده فقدان اصول قابل قبول اقتصادی و اجتماعی در بازارهای اقتصادی و تجاری مربوطه بوده است.

فقدان انگیزه و عدم حضور بخش‌های غیردولتی در فعالیت‌های اقتصادی تنها به دلیل نبود مجوز برای حضور در این بخش‌ها نبوده است، بلکه به دلیل اختلالاتی بوده که بنگاه‌های اقتصادی در صنعت (بازار) ایجاد کرده‌اند، بخش‌های غیردولتی انگیزه‌ای برای حضور در این فعالیت‌ها را نداشته‌اند.

تداوم درازمدت این وضعیت، اختلالاتی را در فرآیند کلی خصوصی‌سازی بنگاه‌ها و فعالیت‌های اقتصادی دولتی ایجاد می‌کند، که از آن جمله می‌توان به عدم امکان تحلیل دقیق هزینه‌-فایده در بازارهای اقتصادی، عدم شفافیت در مزایا و محدودیت‌های حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی وبازارهای هدف، بی‌معنا بودن صورت‌های مالی و گزارش‌های عملکرد بنگاه‌های دولتی از از نظر اقتصادی، مالی و اجتماعی و غیره، عدم امکان ارزش‌گذاری بنگاه‌ها و فعالیت‌های قابل واگذاری و پیگیری صرفه و صلاح دولت و بخش خصوصی، و ناکارآمدی سازوکارهای انگیزشی و کنترل بنگاه‌های دولتی اشاره کرد.

به عقیده خوشپور،‌ تدوین برنامه‌های کلی و متناسب با سیاست‌های کلی اصل 44 و حجم و گستردگی مالی و اقتصادی بنگاه‌ها و فعالیت‌های قابل واگذاری، اولین اقدامی است که باید از سوی نهادهای ذی‌ربط و درگیر در امر واگذاری صورت گیرد.

در این برنامه لازم است، تصمیم‌های لازم برای شکل‌گیری و اصلاح بسترها و فضای موثر بر فعالیت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی، روش‌ها و شیوه‌های ارزش‌گذاری، فروش، حضور خریداران احتمالی (داخلی و خارجی)، تعیین تکلیف بخش عمومی غیردولتی و بخش تعاونی، فرآیندهای اجرایی واگذاری، نظارت بر امر واگذاری و چگونگی نظارت بعد از واگذاری اتخاذ شود.

وی برخی از اقدام‌های مورد نیاز برای شکل‌گیری بسترها و فضای موثر بر اجرای موفقیت‌آمیز سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی را اینگونه عنوان کرد: انجام اصلاحات اقتصادی (اصلاح نظام قیمت‌گذاری، روش‌های مدیرت بنگاه‌های اقتصادی دولتی) و پیگیری برنامه‌ آزادسازی در بازارها به گونه‌ای گسترده و اساسی، حذف و تعدیل قوانین تثبیت قیمت‌ها، اصلاح نظام اعطای مجوزهای فعالیت و حذف قوانین محدودکننده، حذف مقررات حمایتی نامناسب و اصلاح آنها به منظور شکل‌گیری فضای رقابتی، اصلاح نظام اعطای یارانه به منظور کاهش و حذف نظام فعلی و جایگزین کردن نظام مناسب، اصلاح قوانین کار، سرمایه‌گذاری خارجی، صادرات و واردات، مالیات‌ها و دیگر قوانین مرتبط، گسترش بازار سرمایه و اصلاح بازارهای پولی و مالی، بازنگری در قوانین و مقررات فعلی خصوصی‌سازی و تدوین قانونی جامع و واحد برای خصوصی‌سازی.

وی افزود: سیاست‌های کلی اصل 44 در یک "مجموعه واحد" قابل اجرا بوده و لازم است قبل از هرگونه اقدام اجرایی نسبت به تدوین تمام راهکارهای مورد نیاز اقدام کرد تا مراحل اجرایی به طور هماهنگ و جامع،‌تمام جنبه‌ها، ظرفیت‌ها و حدود و ثغور سیاست‌ها و اهداف آنها را شامل شود.

مدیرکل امور بنگاه‌ها و خصوصی‌سازی سازمان مدیریت در پایان اظهار داشت: راهکارهای مورد نیاز باید از سوی نهادهای ذی‌ربط اجرایی تدوین شود وحسب مورد و در صورت لزوم به تصویب مراجع ذی‌ربط (دولت و مجلس)‌برسد.

کد خبر 418520

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha