به گزارش خبرنگار مهر ، معاون پژوهش های اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام در همایش تامین پروژه های صنعت نفت گفت: انتظار است در پایان این همایش روش های مختلفی که می توان در صنعت نفت مورد استفاده قرار داد را مشخص کنیم و این روش های جدید را به صورت سیاست های کلی اعلام کنیم .
محمد باقر نوبخت افزود: از مبلغ 30 میلیارد دلاری که دولت می تواند از منابع خارجی برای تامین مالی پروژه های نفتی استفاده کند ، باید 10 میلیارد دلار به صورت فاینانس ، 7 میلیارد دلار خدمات فنی و مهندسی و 13 میلیارد دلار نیز سرمایه خارجی باشد .
معاون پژوهش های اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام براستفاده دولت از روش های مختلف تامین مالی پروژه های نفت تاکیدکرد و افزود : البته استفاده 30 میلیارد دلاری دولت از منابع خارجی برای پروژه های نفت وگاز براساس بند "ب " ماده 14 قانون برنامه چهارم ، یک روش مالی جدید محسوب می شود .
وی اظهارداشت : آنچه که تاکنون بنگاهها برای تامین مالی مورد استفاده قرار می دادند ، ازمنابع داخلی خود ، منابع بودجه ، منابع بانکی ، انتشار اوراق مشارکت ، انتشار اوراق مشارکت قرضه ، واگذاری سهام و پیش فروش محصولات بوده است ، همچنین استفاده از منابع بانک توسعه اسلامی ، وام های خارجی و غیره نیز مورد استفاده قرار گرفته است .
به گفته نوبخت ، برخی روش های قراردادهای نفتی همچون قرارداد مشارکت در تولید و قرارداد مشارکت سرمایه گذاری در ایران تاکنون مورد استفاده قرار نگرفته است.
وی با اشاره به برخی نگرانی های قانونگذاران و سیاستگذاران برای استفاده از روش " بای بک" در تامین مالی پروژه های نفتی گفت : در روش "بای بک" با توجه به این که ریسک متوجه کشور میزبان نیست ، مجلس مصوبه استفاده از این نوع قرارداد را صادر کرد .
به گفته وی ، قراردادهای فاینانس قابل تغییر به "بای باک" است اما قراردادهای "بای بک" قابل تغییر به روش فاینانس نیست .
معاون پژوهش های اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت با اشاره به این که وجود 8 شرط تامین مالی 30 میلیارد دلار منابع خارجی و پروژه های نفت وگاز در برنامه چهارم برای شرکت ملی نفت ترسیم شده است، گفت: حفظ حاکمیت و اعمال تصرفات مالکانه دولت که با اصل 145 قانون اساسی مغایرت نداشته باشد ، عدم بازگشت تعهدات مالی دولت به بانک مرکزی ، منوط کردن بازپرداخت اصل سرمایه ، حق الزحمه و سایر هزینه ها از طریق تخصیص بخشی از محصولات از جمله این شروط است .
وی همچنین پذیرش خطرات و ریسک عدم دستیابی محصولات ، غیر اقتصادی بودن محصولات میادین نفتی ، تعیین نرخ بازگشت سرمایه گذاری برای طرف قرارداد ، تضمین برداشت ، حداکثر استفاده از توان مهندسی تولید داخلی و مسائل زیست محیطی از دیگر شروط تامین مالی در پروژههای نفتی ذکر کرد.
نظر شما