خبرگزاری مهر – گروه استان ها؛ وحید محمدی یکتا: کارخانه قند ورامین در سال ۱۳۱۲ توسط «نیکلای مارکف» معمار روس طراحی و توسط مهندسان چکسلواکی تجهیز و در سال ۱۳۱۳ بنای آن کامل و در ۱۳۱۸ راه اندازی شد، اما این کارخانه قدیمی و معروف کشور و ورامین در در بهمن ماه سال ۹۳ به دلیل مشکلات اقتصادی تعطیل شد.
این واحد صنعتی معتبر کشور، در حالی تعطیل شد، که ۴۰۰ کارگر در آن مشغول به کار بودند و تعطیلی آن ۴۰۰ خانواده را در معرض مشکل معیشتی قرار داد، تا جایی که اعتراضات متعدد این کارگران در خصوص بازگشایی این کارخانه از آن پس هر از چند گاهی، تیتر رسانه های ورامین و کشور شد.
وعده هایی برای راه اندازی مجدد کارخانه قند
آغاز فعالیت مجدد این کارخانه، پس از سال ۹۳ به وعده مسئولین اجرایی و نیز انتخاباتی مسئولین تبدیل شد، و مسئولین اجرایی سابق و فعلی ورامین در سخنرانی های اقتصادی خود وعده راه اندازی مجدد این کارخانه را می دادند، وعده ای که دیگر این اواخر کسی، حتی خود مسئولین آن را باور نمی کردند، اما محقق شد.
فرماندار ورامین ۱۸ مهرماه در جمع خبرنگاران از آغاز فعالیت مجدد کارخانه قند خبر داده و گفته بود: طی جلسه مشترکی که با مالک تصفیه خانه قند ورامین داشتیم، زمینه فعالیت مجدد این کارخانه فراهم شد و طبق وعده مالک ، این کارخانه فعالیت مجدد خود را از نیمه آبان ماه امسال آغاز می کند.
محمدرضا یوسفی افزوده بود: طبق وعده مالک تصفیه خانه قند ورامین با معرفی مدیرعامل جدید این کارخانه ، به روز کردن دستگاه ها و رفع مشکلات مربوط به آب ، برق و گاز فعال خواهد شد.
اما نماینده مردم شهرستان های ورامین، پیشوا و قرچک در مجلس شورای اسلامی نیز که نمی خواست، از فرماندار این شهرستان در بیان خبر باز شدن کارخانه قند ورامین عقب بماند، نیز در گفتگویی پایان آبان ماه را تاریخ راه اندازی مجدد این کارخانه دانسته و گفته بود: همه موافقت ها و همراهیها اخذ شده است و مقرر شده ماهیانه ۲۰ هزار تن شکر خام درا ختیار این کارخانه قرار بگیرد و مجدداً این کارخانه فعالیت خود را شروع کند.
سید حسین نقوی حسینی همچنین بی توجهی مدیران این کارخانه در دولت دوازدهم را عامل تعطیلی کارخانه قند دانسته و گفته بود: بنده بارها در مورد کارخانه قند ورامین هم از تریبون مجلس و هم به صورت مکتوب به دولت اعتراض داشتهام.
تعداد کارگران به ۳۵۰ نفر می رسد
اما وعده نماینده و فرماندار، سرانجام با ۲ ماه تاخیر و در نیمه دی ماه محقق شد، تا خبر راه اندازی مجدد یکی از معتبرترین واحدهای صنعتی قند در کشور مجددا آغاز به کار کند، اما سوالاتی که در این بین مطرح می شود، این است که چه تعداد کارگر، پس از آغاز به کار کارخانه قند، به سر کار خود بازگشته اند و سرنوشت آن ۴۰۰ کارگر بیکار شده قبلی چه شده است، آیا مجددا همان ها به کارخانه قند رفته اند و یا کارگران جدیدی به کار گرفته شده اند و نیز تکلیف دستگاه های قدیمی و بدون بازده این کارخانه چه شد، مشکلات آب و برق این کارخانه چطور حل شد و در نهایت این که برای باز ماندن این کارخانه تمهیداتی اندیشیده شده و یا فعالیت مجدد آن نمایشی است.
فرماندار ورامین در خصوص تعداد کارگران به کار گرفته شده در این کارخانه و چگونگی اشتغال آن ها در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مدتی است، که حدود ۱۰۰ نفر از کارگران قراردادی و رسمی قبلی این کارخانه در آن آغاز به کار کرده و ماشین آلات و تجهیزات کارخانه را برای بازگشایی آماده می کردند.
محمدرضا یوسفی گفت: در حال حاضر و با بازگشایی کارخانه ۱۷۴ نفر در آن به کار گرفته شدند، که انتظار می رود این تعداد در آینده به ۲۰۰ نفر برسد.
وی ادامه داد: اولویت در به کارگیری کارگران این کارخانه، با کارگران قبلی آن بوده است و هم اکنون ۱۷۴ نفر شاغل در کارخانه قند، از کارگران رسمی و قراردادی این واحد صنعتی هستند، که با ۲ شیفت کار، روزانه ۳۰۰ تن شکر تولید و تصفیه می کنند و با راه اندازی خطوط دیگر تولید، تعداد کارگران این کارخانه به ۳۵۰ نفر خواهد رسید.
یوسفی از تأمین ۸۰ هزار تن شکر خام داخلی و وارداتی جهت فعالیت حدود ۶ ماه این کارخانه خبر داد و افزود: بعید می دانم پس از این دوره نیز برای تامین شکر خام مشکلی داشته باشیم.
دستگاه های موجود ترمیم و بازسازی شده اند
معاون سیاسی انتظامی فرمانداری ورامین، فرد دیگری بود، که در خصوص فعالیت مجدد کارخانه قند این شهرستان با خبرنگار مهر به گفتکو نشست، وی در خصوص کارگرانی که قبلا در این کارخانه کار می کردند و در راه اندازی مجدد به کار گرفته نشده اند، اظهار داشت: برخی از این افراد بازنشسته شده و در حال دریافت بیمه بازنشستگی هستند.
عباسعلی سعیدیان گفت: قدر مسلم باید کارخانه بازده اقتصادی داشته باشد و این که در حال حاضر و با فعالیت یک خط کاری بیش از این تعداد کارگر به کار گرفته شوند، اقتصادی نیست.
وی در خصوص تعویض دستگاه های قدیمی موجود در این کارخانه برای افزایش بازده نیز گفت: دستگاه های موجود تعمیر و بازسازی شده اند.
راه اندازی مجدد کارخانه قند «نمایشی» نیست
سعیدیان اضافه کرد: هنوز افتتاح کارخانه قند به صورت رسمی انجام نشده و در حال حاضر تنها این کارخانه در حال فعالیت است، پس از راه اندازی کامل در صورت نیاز دستگاه ها، تعویض می شوند.
وی در خصوص مشکا آب و برق و گاز این واحد صنعتی و وعده برای رفع آن، این گونه توضیح داد: این مبالغ جزو بدهی های این کارخانه است و قطعا نمی شود، بخشید، چرا که سهم بیت المال است و به کسی تعلق ندارد، اما ما توانستیم برای پرداخت آن مهلت بگیریم تا کارخانه فعالیت کرده و از سود حاصله بدهی هایش را بدهد.
معاون سیاسی انتظامی فرمانداری ورامین در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص احتمال «نمایشی» بودن راه اندازی این کارخانه گفت: خیر، احتمال ندارد که راه اندازی کارخانه نمایشی باشد، این اقدام واقعی است، چرا که نزدیک به ۲۰۰ کارگر برای یک اقدام نمایشی به کار گرفته نمی شوند.
وی افزود: در ضمن مبالغ زیادی شکر خریداری شده است و هزینه هایی برای ترمیم دستگاه ها انجام شده، که احتمال «نمایشی» بودن راه اندازی این واحد صنعتی را به صفر می رساند.
راه اندازی کارخانه قند ورامین، بی شک اقدامی پسندیده است، اما پسندیده تر از آن کمک و همکاری مسئولین کارخانه و شهرستان ورامین برای به سودرسانی و اعتلای این واحد تولیدی است، تا شاهد دور شدن سایه «نگرانی از بیکاری مجدد» از خانواده های کارگران کارخانه قند باشیم.
نظر شما