به گزارش خبرنگار مهر، دکتر نصر الله حکمت، استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی، در دومین روز از همایش مکتب حکمی هنری اصفهان که عصر دیروز در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، درباره "میرفندرسکی حکیم عرفانی وحدت وجودی" سخنرانی کرد.
دکتر حکمت این را که میرفندرسکی یک فیلسوف مشایی یا اشراقی است مردود دانست و گفت: در اصل میرفندرسکی یک حکیم وحدت وجودی است که تحت تاثیر عرفان ابن عربی بوده است.
وی منشای این اختلاف نظر را دو تفسیر مهم از قصیده یائیه میرفندرسکی دانست. این قصیده معروف با مطلع‹‹چرخ با این اختران نغز و خوش و زیباستی/صورتی در زیر دارد آن چه در بالاستی›› توسط ملامحمد صالح خلخالی با رویکرد ارسطویی و توسط حکیم عباس دارابی تفسیر افلاطونی شده است، حال آن که میر فندرسکی در همان قصیده به رد ابن سینا و فارابی و در نتیجه مشائین وارسطو می پردازد و در کتاب دیگر خود نظریه مثل افلاطون را مورد مناقشه قرار می دهد. پس بهتر است از این قصیده به جای تفسیری هستی شناختی، تفسیر انسان شناسانه بر مبنای نگاه عرفانی محی الدین صورت گیرد. چنانکه صورت بالا را می توان ذات مطلق الهی دانست.
وی در پایان به توجه میرفندرسکی به عرفان توجه دارد و به کتاب ‹‹منتخب جوک›› او که ضمن آشنایی میر با زبان سانسکریت نوشته شده است اشاره کرد.
دکتر مهدی مطیع، عضو هیئت علمی دانشکده الهیات دانشگاه اصفهان، دیگر سخنران این نشست بود. وی با رویکردی زبانشناسانه و معنا شناسانه به ‹‹تناظر معناشناسی اسماالحسنی با لایه های زیبایی شناختی هستی و وجود آدمی در نگرش به قرآن از دیدگاه صدرایی›› پرداخت.
آخرین سخنران نیز علی رضا محمدی یارجانی، دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه دانشگاه اصفهان بود که با عنوان ‹‹رویکردی زیبایی شناسانه به فضا و ارتباطات فضایی مسجد اصفهان›› سخنرانی کرد.
نظر شما