۲۸ دی ۱۳۹۶، ۱۰:۵۹

یادداشت؛

روشنایی بخشیدن به تاریخ و فرهنگ

روشنایی بخشیدن به تاریخ و فرهنگ

سنندج - زمانی که نسخ خطی تصحیح می شوند و در دسترس اهل فضل قرار می گیرند ارزش صد چندان خواهند یافت و به همین دلیل باید در روشنایی بخشیدن به تاریخ و فرهنگ سهیم باشیم.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها؛ اسماعیل احمدی*: نهمین جشنواره فارابی در بخش بین الملل از یک عمرتلاش و مساعی ارزشمند استاد محمد علی قره داغی مصحح و ادیب نامدار کُرد اهل سلیمانیه تجلیل کرد. استاد قره داغی بدون شک اکنون پرکارترین و برجسته ترین نسخ شناس کرد است که با بیش از ۵۰ اثر برجسته در زمینه شناسایی نسخ خطی کُردی در قید حیات هستند.

اهمیت کار استاد در این است که بخش عمده ایی از تاریخ، فرهنگ و ادب کُرد که مکمل و شارح عظمت تاریخ و تمدن کردها می باشد در لابه لای نسخ خطی مستور و مکتوم مانده است. این اوراق گرانبها در دست سوداگران نهایتا به تجارت ختم خواهد شد اما در دستان استاد قره داغی به سندی ارزشمند تبدیل خواهند شد که با آن هویت یک ملت را معرفی می کنند.

استاد قره داغی در نشست عصر چهارشنبه ۲۷ دی ماه که به همت مرکز کردستان شناسی دانشگاه کردستان برگزار شد اشاره کردند که اکنون پروژه ای به نام علاقه و محبت کردها به قرآن کریم را در حال بررسی و انجام دارند. این پروژه ابعاد علاقه و دلبستگی و نیز چگونگی مواجه کردان با اسلام و قرآن را به کمک اسناد و نسخ مکتوب بیان می کند.

استاد قره داغی در این جلسه اشاره کرد که نسخ کمیاب و ارزشمندی را به دست آورده اند و عنوان کردند که در فاصله ۵۰ سال  یک نفر دوبار قرآن کریم رانوشته شده که مبین علاقه عمیق به کتابت این مصحف شریف است.

اما به بهانه تجلیل جشنواره فارابی از استاد قره داغی ذکر چند نکته ضروری می نماید. نخست گله مندی از رسانه ها و صاحبان تریبون از کم توجهی به این رویداد و این انتخاب بود به نظر می رسد هنوز رسانه های ما نتوانسته اند با مقوله فرهنگ ارتباط وثیقی بگیرند و در چنبره مشهورات زمانه اسیرند و الا این سکوت سهمین را باید چه نامید، نمی دانم.

نکته دوم رویکرد جشنواره فارابی در توجه به این نخبه بزرگ و برجسته کرد جای بسی تقدیر و تشکر دارد چون موضوع فعالیت استاد قره داغی در کمتر جایی در کانون توجه است. امیدوارم این روند تداوم داشته و به سایر حوزه ها تسری یابد چرا که در تحکیم بنیانهای هویتی و فرهنگی در منطقه بسیار موثر خواهد بود.

ودست آخر اینکه مقوله شناسایی و تصحیح نسخ خطی مقوله ای ارزشمند است و برهمه ما است که این اسناد هویتی را به سودای تجارت به دست نااهلان نسپاریم و یا اینکه با تعصب بی جا با حبس کردن آنها در پستوخانه ها موجب تاریک شدن بخش هایی از تاریخ خود نباشیم. این اسناد زمانی که تصحیح می شوند و در دسترس اهل فضل قرار می گیرند ارزش دو و بلکه صد چندان خواهند یافت و به همین دلیل باید در روشنایی بخشیدن به تاریخ و فرهنگ سهیم باشیم.

*مدیرکل کتابخانه های عمومی کردستان

کد خبر 4203136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha