خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- امیر حسین رجبی معمار: بیش از دو هفته است که عملیات نیروهای ارتش سوریه و همپیمانانش که ماه ها برای طرح ریزی آن زمان صرف شده بود با پیشروی های سریع و چشمگیری همراه است.
این عملیات علاوه بر آزادسازی بخش های مهمی از مناطق اشغالی، حلقه محاصره تروریست ها را تنگ تر ساخته و آنان را در جنوب حلب، شمال شرق حماه و جنوب شرق ادلب زیر فشار قرار داده است.
عملیات اخیر که با بهره گیری موثر ارتش و رزمندگان محور مقاومت از تجربیات به دست آمده نبردهای دشوار و سنگین ماه های گذشته با داعش به قصد بازپس گیری فرودگاه ابوضهور آغاز شد توانست صدها کیلومتر مربع از مناطق یاد شده را آزاد کرده و نیروهای سوری را به دو کیلومتری فرودگاه راهبردی ابوضهور برساند.
آزادسازی تمامی مناطق ردیف شمال شرق حماه، جنوب حلب و شرق ادلب از جمله مهم ترین دستاوردهای عملیات پیچیده ی ارتش سوریه در این بخش از خاک این کشور است.
آنچه در این میان از اهمیت بسزایی برخوردار است این است که، استان ادلب به یکی از اصلی ترین پایگاه های تروریست ها و در راس آن ها جبهه النصره تبدیل شده است که جولانگاه ده ها گروه کوچک و بزرگ سلفی-تکفیری و همچنین نیروهای موسوم به ارتش آزاد سوریه به شمار می آید.
بنابراین اقدام ارتش سوریه در ورود به این استان پیامدهای مهمی در پی خواهد داشت. در ادامه تلاش می کنیم تا به مهم ترین پیامدهای عملیات ارتش سوریه و هم پیمانانش به ویژه در جنوب شرق ادلب بپردازیم.
ضعف در ساختار رزمی و اختلاف میان تروریست ها
پیروزی های برق آسا و کوبنده محور مقاومت در ادلب و حلب به روشنی نشان داد که سازمان رزم تروریست های جبهه النصره که مسئولیت اصلی اداره مناطق اشغالی و دفاع از آن را برعهده دارند به رغم آموزش های چندین ساله، عضوگیری و گسترش سازمان رزم و همچنین جنگ افزار های پیشرفته اهدایی کشورهای غربی، به هیچ روی در حد و اندازه های مورد انتظار حامیانش پدیدار نشده است.
می توان با مقایسه عملکرد داعش و جبهه النصره در نبردهایی با شرایط یکسان به ضعف عمیق جبهه ی نصرتی ها پی برد. از دیگر سو خطر محاصره کامل تروریست های تکفیری در صورت آزادی فرودگاه ابوظهور و پیوستن نیروهای سوری به یکدیگر جدی است و اگر چنین رخدادی روی دهد بخش بزرگی از مناطق اشغالی از کنترل تروریست ها خارج خواهد شد.
ناکارآمدی، غافلگیری و تعلل جبهه النصره به عنوان قطب اصلی تروریستی حاضر در منطقه را هم نمی توان نادیده گرفت. این حجم از شکست بدون شک به حساب این گروه گذاشته می شود و این امر بر میزان فرمانبرداری بقییه تروریست ها از آنان تاثیر سو خواهد داشت.
جغرافیای محدودتر، اختلافات بیشتر
با از دست رفتن مناطق اشغالی هم بر تعداد آوارگان و هم تعداد تروریست هایی که ناگزیرند در فضایی محدودتر و فشرده تر در کنار یکدیگر روزگار بگذرانند افزوده می شود. این مساله به شکل طبیعی احتمال ایجاد اصطکاک و در پیامد آن درگیری میان آنان را بیشتر می کند، به ویژه اگر به تعداد زیاد گروه های تروریستی و عدم کنترل یک قوه قهریه مرکزی بر آنان توجه کنیم.
توانایی مدیریت چندین هزار فرد مسلح و تامین نیازمندی های آنان در یک منطقه ی جنگ زده چیزی نیست که بتوان به سادگی از کنارش گذشت و جبهه النصره تا حد زیادی ثابت کرده که به هیچ روی مانند داعش دارای سازمان قوی نیست.
پیروزی راهبردی ارتش و کاهش توان پشتیبانی تروریست ها
با پیشروی های اخیر مسیر دسترسی به حلب از سمت حماه کوتاه تر شده و این دستاورد از نظر زمانی و کاهش تهدید عبور از جاده های ارتباطی کمک شایان توجهی به نیروهای مقاومت می کند. فاصله میان این دو نقطه تقریبا به نصف کاهش یافته و تامین نیروهای ارتش را آسان تر کرده است.
آزادی راه های ارتباطی امکان جابجایی نیرو و تجهیزات را برای تروریست ها سخت تر و پرهزینه تر کرده و توازن ژئوپلیتیک را به سود دولت سوریه در ادلب و حلب تغییر می دهد.
نتیجه گیری
دستاوردهای نوین نیروهای ارتش و محور مقاومت را می توان در دو حوزه ی نظامی و سیاسی جمع بندی کرد؛
در بخش نظامی باید به این نکته دقت کنیم که طرح ریزی و اجرای چنین عملیات سنگین و پیچیده ای آن هم در برابر حجم گسترده ای از تروریست ها چه از نظر تعداد و چه از نظر ابزارهای جنگی، نشان از کارآزمودگی و هماهنگی بالای نیروهای سوری دارد. هفت سال نبرد با تروریست ها تجربه گران سنگی برای ارتش سوریه و متحدانش فراهم آورده که نویدبخش پیروزی های بیشتر در جبهه شمالی نبرد خواهد بود.
با توجه به نزدیکی دور جدید گفتگوهای سیاسی میان دولت سوریه و مخالفان که در ماه پیش رو برگزار خواهد شد، پیشروی های اخیر دست برتر را در میدان نبرد سیاسی در اختیار مذاکره کنندگان دولت قرار می دهد و موازنه قوا را به سود آنان تغییر می دهد. رخنه در پایگاه اصلی تروریست ها در سوریه یعنی استان ادلب پیام روشنی برای طرف های مقابل دمشق خواهد داشت.
نظر شما