خبرگزاری مهر – گروه استان ها: استان کرمان با وجود قرار گرفتن در نزدیکی مرزهای شرقی و جنوبی کشور اما با کمترین حاشیه های امنیتی طی ماه ها و سال های اخیر مواجه بوده است، این در حالیست که به دلیل موقعیت جغرافیایی استان این منطقه در معرض قاچاق کالا، مواد مخدر و فرهنگ کشورهای مجاور نیز قرار دارد اما فرهنگ غنی و مشارکت و همراهی مردم با عوامل انتظامی موجب شده است احساس امنیت اجتماعی در این استان بدون استفاده از روش های معمول نظامی و انتظامی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد. همچنین برخورد قاطع و قدرتمند نیروهای موجود در استان کرمان امکان هر گونه تحرک و خودنمایی از اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر را نیز گرفته است.
حالا پلیس استان کرمان سعی دارد با توجه و حمایت بیشتر از اقدامات اجتماع محور، نقش مردم در توسعه امنیت و احساس امنیت در استان را بیش از گذشته بالا ببرد و از مردم برای کنترل آسیبهای اجتماعی و رفع کمبودها کمک بگیرد.
در این زمینه با سردار رضا بنی اسدی، فرمانده انتظامی استان کرمان به گفتگو نشستیم.
رویکرد شما در مقابله با مشکلات امنیتی با استفاده از راهکارهای فرهنگی چیست؟
ما به دنبال پیشگیری در موضوعات امنیتی و اجتماعی و از سوی دیگر مقابله با تهدیدها متناسب با شرایط موجود هستیم و در این مسیر سعی می کنیم از داشته های عمیق فرهنگی و اجتماعی مردم استان کرمان بیشترین بهره را ببریم.
مردم از نیروی انتظامی توقع کارهای فرهنگی را ندارند و بیشتر تصور این است که باید مقتدرانه با عوامل نا امنی و مشکلات اجتماعی برخورد شود اما چون نیروی انتظامی بیشترین مواجه با مردم را در کارهای روزمره دارد در زمینه ارتقاء شاخص ها با مشارکت مردم نیز گامهای مطلوبی را برداشته است.
ما طی سال های اخیر روی مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز ورود پیدا کردیم و سعی شده است با تقویت داشته های فرهنگی و همراهی مردم در رسیدن به ماموریتهای موجود در استان گامها موثر تری برداریم.
درواقع ضعف فرهنگی و اجتماعی در جوامع در نهایت به بروز مشکلات امنیتی در جامعه ختم می شود و باید در راستای پیشگیری از بسیاری از جرایم در این حوزه ورود کنیم.
پلیس از مردم است و مثلا وقتی برای جلوگیری از تصادف اقدام به آگاه سازی جامعه می کنیم در نهایت سود این اقدامات نصیب جامعه می شود.
ما ساختارهای مردم محور زیادی را در پلیس تعریف کرده ایم که از گذشته وجود داشته است مثلا معاونت اجتماعی، دفتر تحقیقات کاربردی و غیره، حتی در بحث مشاوره و آموزش های همگانی برای ارتقاء آگاهی های جامعه هم ورود کرده ایم.
این راهکارها تا چه حد موثر بوده است؟
راهکارهای فرهنگی و ارتقاء آگاهی جامعه کمک می کند که مردم در شرایط مختلف بتوانند تصمیم های قانونمند و صحیح بگیرند، مثلا آموزش های همگانی مردم را در خصوص بسیاری از تهدیدهای نرمی که دشمن با آنها سعی می کند جوانان و جامعه را تحت تاثیر قرار دهند آشنا کند، در اینجا هم والدین هوشمندانه عمل می کنند و هم جوانان و نوجوانان وقتی در مواجه با تبلیغات رنگارنگ قرار می گیرند می توانند تصمیم درست بگیرند و آسیب نبینند.
آموزش های همگانی در سال های اخیر به مردم کمک کرده است که خود را با پلیس همراه کنند، پلیس هم با این اقدامات به دنبال افزایش سرمایه های اجتماعی و پایداری امنیت در جامعه است.
در واقع پلیس جزیی از مردم است و هر قدر بتوانیم با کارهای اجتماع محور بر امنیت پایدار تاثیر بگذاریم موفق تر خواهیم بود.
رسیدن به یک هم افزایی مناسب در جامعه ضرورتی انکار نشدنی است و موجب مشارکت عمومی مردم در برقراری نظم اجتماعی می شود.
مثلا یکی از مشکلات جامعه امروز طلاق و جدایی زوجین است پلیس با حضور مددکاران و مشاوره بسیاری از پرونده های خانوادگی را قبل از ورود به دادگاه به سرانجام رسانده و بنیان یک خانواده را از فروپاشی نجات داده است.
در خصوص طرح اجتماعی کردن نظم و امنیت در جامعه توضیح دهید؟
پلیس در واقع با اجرای این طرح قصد دارد از توان موجود در جوامع نهایت استفاده را برای ایجاد نظم اجتماعی ببرد در این صورت جامعه به صورت هدفمند و با تکیه بر داشته های ارزشمند فرهنگی و اجتماعی مکانیزمی کمالگرا را طی می کند.
ما طرح اجتماعی کردن نظم و انضباط در جامعه را در بخش دفتر تحقیقات آغاز کردیم و با استفاده از نخبگان جامعه یک طرح را ارائه دادیم که به صورت پایلوت اجرا خواهد شد.
در این طرح مردم اقدامات خود مراقبتی دارند و مردم در واقع به صورت فردی و ایجاد امنیت در جامعه سهیم خواهند بود.
همگان از این امنیت بهره خواهند برد، در این طرح مردم خود را در قبال دیگران مسئول می دانند در واقع همسایه به همسایه کمک می کند و شهروند به شهروند یاری خواهد رساند تا در معرض مشکلات، نا امنی و آسیبهای اجتماعی قرار نگیرد، در واقع همه جامعه در قبال یکدیگر مسئول خواهند بود.
وقتی مراقبت در رفتارهای اجتماعی وجود داشته باشد مشکلات اجتماعی با حمایت ما از دیگران و اقدامات خود مراقبتی بیشتر می شود.
مهمترین خطرها و آسیبهای اجتماعی موجود در جامعه چه مواردی هستند؟
تکنولوژی های جدید یکی از ضرورتهای پویایی و توسعه در جامعه محسوب می شوند اما متاسفانه در کشور ما هیچ طرح و برنامه مدونی برای استفاده هدفمند از تکنولوژی وجود ندارد.
ماهواره و اینترنت به صورت بی ضابطه در دسترس جوانان است و دشمن با تولید محتوای مستهجن و جهت دهی فکری سعی می کند روی ذهن جوانان تاثیر گذارد، دستگاه های فرهنگی باید در این زمینه ورود کنند و جامعه را از تهدیدی که پیش روی آن ها قرار گرفته است آشنا کنند.
تاکید می کنم این کار دستگاه های فرهنگی متعددی است که در کشور و در استان وجود دارد، متاسفانه قانون مشخصی برای استفاده از فضای سایبر وجود ندارد مثلا اینترنت صفر تا صد آزاد است در حالیکه نباید یک جوان به اطلاعات و جریان های مخرب فرهنگی دسترسی داشته باشد.
این امکانات باید در جهت رفاه زندگی مردم استفاده شود و نباید عفت جامعه را هدف قرار دهند، ما باید در مقابل هجمه فرهنگی کار فرهنگی ارزشمند انجام دهیم تا از حجم مشکلات کم شود و مردم آگاه شوند.
این هجمه ها هم در دسترس همه اقشار جامعه است، مثلا در برخی مناطق محروم یک خانواده در کپر زندگی می کند و چیزی ندارد اما آنتن ماهواره روی خانه نصب است و یا یک موبایل در دسترس همه قرار دارد ما باید از این امکانات برای عمق بخشیدن به توسعه علمی و فرهنگی و اجتماعی استفاده کنیم و اجازه ندهیم بنیان خانواده ها هدف قرار گیرد.
شما در کرمان نگران کدام آسیب اجتماعی هستید؟
مواد مخدر مهمترین تهدید جامعه است، کرمان در زمینه مصرف مواد مخدر رتبه دهم را دارد اما بیشترین کشف مواد مخدر را داریم، دلیل این است که کرمان از نظر جغرافیایی در مسیر قاچاق مواد مخدر است، ما به صورت جدی و مقتدارنه با قاچاق مواد مخدر برخورد کرده و این برخورد را در تمام نقاط استان کرمان ادامه می دهیم.
تاکنون کرمان ۵۶۷ شهید در این راه تقدیم انقلاب کرده است و همچنان در این راه ایستاده ایم.
اما مواد مخدر به خصوص در بحث صنعتی به یک معضل جدی در زندگی مردم و خانواده ها تبدیل شده است و والدین باید روی رفتارهای بچه های خود نهایت دقت را داشته باشند.
نظر شما