به گزارش خبرگزاری مهر، این خبرگزاری درتحلیلی نوشت: خانواده سلطنتی درعربستان و مدیران دولتی دچارشکاف عمیقی در رابطه با چگونگی برخورد با مسائل منطقه ای، بحران رو به رشد درعراق و دیگرمسائل مانند موضوع هسته ای ایران شده اند.
به نوشته این خبرگزاری ؛ برخی در دولت عربستان خواستار کمک های بیشتر و قویتر به سنی ها در عراق هستند، اما برخی دیگر خواستار رفتاری توام با احتیاط هستند.
در ادامه این تحلیل نویسنده به کناره گیری "ترکی فیصل" سفیر عربستان در واشنگتن اشاره می کند و آن را نشات گرفته از این اختلاف می داند که می تواند بر تلاش های آمریکا برای پیشبرد و تاسیس یک استراتژی کلی برای آرام کردن عراق آسیب بزند.
گرچه عربستان سعودی اعلام کرده است که یک عراق ناامن در مرز این کشور به نفع آنها نخواهد بود، اما به نظر تحلیلگران مقام های سعودی پس از انتشار گزارش بیکر همیلتون و نادیده گرفته شدن نقش این کشور در ثبات بخشی منطقه ای، ریاض در صدد احیای نقش منطقه ای خود است. |
"صلاح نصراوی" نویسنده این تحلیل می گوید: درگیری های گسترده داخلی درعربستان نشان می دهد که کشورهای عربی مانند عربستان سعودی که متحد دیرینه آمریکا برای ثبات بخشی به خاورمیانه به شمارمی روند؛ دراین زمینه که چگونه با گرفتاری ها در عراق و همچنین نفوذ ایران دراین کشور مقابله کنند؛ دچار اختلاف هستند.
کشمکش ها در منطقه، به زعم نویسنده ، روابط عربستان با آمریکا را با وجود اینکه هر دو کشور سعی دارند همه چیز را خوب جلوه دهند؛ دچار مشکلات کرده است و استعفای ترکی فیصل آن هم پس از 15 ماه حضور در واشنگتن نشان از این دارد فردی که امید زیادی می رفت بتواند روابط دو کشور را به ویژه پس از بدبینی افکار عمومی آمریکا به عربستان پس از یازده سپتامبر بهبود بخشد، موفق به این کار نشده است.
به گزارش مهر، "نواف عبید " یکی از مشاور امنیتی عربستان سعودی هفته گذشته پس از آنکه در روزنامه واشنگتن پست نوشت که پس از خروج نیروهای آمریکایی از عراق یکی از پیامدهای آن این خواهد بود که ریاض دخالت گسترده ای را در عراق برای توقف حمایت ایران از گروه های شیعه خواهد کرد؛ ازسوی ترکی فیصل که پیشتر رئیس سازمان اطلاعات عربستان وهم اکنون نیز از عناصر امنیتی مهم به شمار می رود، اخراج شد.
گرچه عربستان این مسئله را انکارکرد وگفت که وی دیدگاه های شخصی خود را عنوان کرده ، اما آسوشیتدپرس در گزارشی که این هفته تهیه کرده بود از کمک های مالی عظیم شهروندان عربستانی به شورشیان سنی خبر داد که با استفاه از راننده هایی که زائران را جابجا می کنند، صورت می گیرد.
در همین حین مقام های عراقی بر این باورند که برخی از اعضای خانواده سلطنتی سعودی یا در انتقال پول به شورشیان سنی در عراق دخالت دارند یا اینکه چشم های خودرا به روی این کمک ها بسته اند.
در بحبوحه انتشار گزارش هایی درباره ایجاد تنش بین واشنگتن و ریاض -جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که تلاش های تحت رهبری آمریکا برای تقویت یک دولت همبستگی در عراق تحت حمایت کامل عربستان قراردارد.
کشمکش ها در منطقه، به زعم نویسنده ، روابط عربستان با آمریکا را با وجود اینکه هر دو کشور سعی دارند همه چیز را خوب جلوه دهند؛ دچار مشکلات کرده است و استعفای ترکی فیصل آن هم پس از 15 ماه حضور در واشنگتن نشان از این دارد فردی که امید زیادی می رفت بتواند روابط دو کشور را به ویژه پس از بدبینی افکار عمومی آمریکا به عربستان پس از یازده سپتامبر بهبود بخشد، موفق به این کار نشده است. |
بوش پس از مذاکره با برنامه ریزان نظامی ارشد آمریکا در پنتاگون گفت : سعودی ها خود را نسبت به دولتی که صلح و ثبات به ارمغان خواهد آورد متعهد می دانند و آن یک دولت همبستگی است.
بر اساس این گزارش، گرچه عربستان سعودی اعلام کرده است که یک عراق ناامن در مرز این کشور به نفع آنها نخواهد بود، اما به نظر تحلیلگران مقام های سعودی پس از انتشار گزارش بیکر همیلتون و نادیده گرفته شدن این کشور و نقش آن در ثبات بخشی منطقه ای، ریاض در صدد احیای نقش منطقه ای خود است.
بوش گفته است : وقتی که رهبران عراق به عربستان سعودی می روند و با دوست من شاه عربستان سعودی مذاکره می کنند و نحوه همکاری برای نیل به ایجاد ثبات را مورد بحت قرارمی دهند ، من راضی و خشنود می شوم.به گفته رئیس جمهوری آمریکا، این امر به نفع سعودی ها - اردن و کشورهای ساحل خلیج فارس خواهد بود که عراقی وجود داشته باشد که بتواند نفوذ ایران را دفع کند.
بوش در ادامه اظهار داشت : این به نفع ما است که درعراق توفیق پیدا کرده تا بتوانیم همچنان پیام صریحی به آن دسته از افراد در ایران بفرستیم که سخت مشتاق یک جامعه آزاد هستند و به آنها بگوییم که آزادی درهمسایگی شما امکان پذیر شده است.
این اظهارات درحالی است که بار دیگر روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که عربستان سعودی هشدار داده است پس از خروج نیروهای آمریکا از عراق - از اقلیت اهل تسنن عراق در برابر اکثریت شیعه این کشور حمایت خواهد کرد.
نظر شما