۶ اسفند ۱۳۹۶، ۱۰:۵۴

روزنامه نگار در زوم به ایستگاه پایانی رسید/ نقد آقای دبیر

روزنامه نگار در زوم به ایستگاه پایانی رسید/ نقد آقای دبیر

شیراز- سلسله نشست های روزنامه نگار در زوم با نقد دبیر جلسات این نشست ها و سردبیر پیشین ایسنا به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کوروش کمالی سروستانی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در سی امین و آخرین نشست سلسله جلسات روزنامه نگار در زوم که به همت این سازمان برگزار شد،با تقدیر از همه روزنامه نگارانی که آثارشان نقد شد و قدردانی از همه کسانی که در این جلسات حضور پیدا کردند و به ساحت قلم و اندیشه احترام گذاشتند،اظهار امیدواری کرد مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در آینده نیز نشست هایی را برای نقد و آسیب شناسی رسانه های فارس داشته باشد.

وی گفت: صدری روزنامه نگاری جسور،خلاق، و مولف اجتماعی است که گاه به ضرورت به سیاست می پردازد اگر چه دلدادگی اش بیشتر به فرهنگ است .

کمالی سروستانی بر ضرورت اخلاق رسانه ای تاکید کرد و افزود: صدری به اصول اخلاق رسانه پایبنداست  وباورهای سیاسی اش موجب بی انصافی نمی شود و این همه را در بیست و پنج سال روزنامه نگاری متفاوت در قامت خبرنگار،سردبیری ایسنا و خبر پارسی نشان داده است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس در پایان گفت: صدری با این کارنامه درخشان بخشی از تاریخ مطبوعات فارس است وصداقت وپایمردیش بر باورهایش ستودنی است .

در این نشست همچنین احسان اکبر پور روزنامه نگار جوان شیرازی فرزاد صدری را یک روزنامه نگار دغدغه‌مند دانست.

وی با بیان اینکه صدری در نوشته های خود جسارت هم دارد گفت: دغدغه اصلاح و جسارت اگر جمع شوند با هم، ستودنی است و البته گاه خطرناک. او به عنوان خبرنگاری که دغدغه‌ی اصلاح وضع موجود را دارد، دست بر سوژه‌های متنوع می‌گذارد و هرکدام را بسته به شرایط و توان، به صورت گزارش، یادداشت، مصاحبه و گاه نیز دل‌نوشته می‌نویسد و منتشر می‌کند؛ که این هم آفت است و هم سودمند. چه وقتی که در مقام سردبیر سابق ایسنای فارس است و چه امروز که سردبیر «خبر پارسی» است؛ صدری خود را مجاز می‌داند که در هر رسته و رشته‌ای، قلم بزند.

اکبر پور پراکندگی نوشته های نوشته های صدری در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، حزبی، فرهنگی، هنری و حتی ورزشی را ، از یک‌سو برخاسته از ناگزیربودن تک‌خبرنگارِ بی‌مزد و ‌منت همه‌کاره یک سایت خبری دانست  و ازسوی دیگر، علایق و گاه توانمندی‌های شخص او.

این روزنامه نگار جوان ادامه داد: صدری در مقام یک خبرنگار، گاه روایت‌گر رنج دختری دبیرستانی از رنگ سیاهِ پوشش رسمی مدرسه‌اش است، گاه از سیرک قهرمانی و جاذبه‌های گردشگری شیراز گزارش می‌دهد، گاه در مقام پرسش‌گر، رندانه با المان‌های شهری مصاحبه و از زبان آنها به مدیریت شهری نقد وارد می‌کند، گاه پای دردودل جوان‌ها و نوجوان‌ها می‌نشیند و روایت‌گر صادق حرف‌های نسل دخترش می‌شود.

بنا بر اعتقاد اکیرپور: بهترین تجربه‌های خبرنگاری صدری اما آن‌هاست که اتفاقاً او کمتر بدان‌ها می‌پردازد، مصاحبه‌ها و گزارش‌های اجتماعی، ورزشی و سینمایی.

وی در ادامه گفت:صدری در بیان دغدغه‌های خبرنگاری‌اش، از چند عنصر وام می‌گیرد: 1. نگاه جستجوگر، پرسش‌گر و منقّدانه نسبت به رویدادها، افراد و وضع موجود. 2. علایق شخصی (مثلاً در حوزه‌ ورزشی، سیاسی، هنری، سینمایی و...). 3. تعلق سیاسی به جناح خاص، تعلقّی که گاه با نگاهِ کاتولیک‌تر از پاپ، نوشته‌های سیاسی‌اش را اغراق‌گونه، فارغ از منطق گفت‌وگو و جدل دوسویه، شبیه به بولتن‌های گروه‌های سیاسی می‌کند. عنصر چهارم صدری اما در بیان دغدغه‌های خبرنگاری‌اش، قلم ساده، بی‌پیرایه و فارغ از پیچیدگی و گاه حتی فرم خبرنگاری است. قلم صدری اگرچه سهل است، اما ممتنع نیست و گاه به دل‌نوشته‌های یک وبلاگ‌نویس بیشتر شباهت دارد تا یک خبرنگار.

به اعتقاد روزنامه نگار جوان روزنامه افسانه در خوانش اتفاقی تعدادی از گزارش‌های صدری، آنچه تقریباً در همه‌ آنها بیش و کم هست و لحن گزارش را غیرحرفه‌ای و مصنوعی می‌کند، اغراق است: اغراق در توصیفات، اغراق در شرح وقایع و اغراق در شخصیت‌پردازی.

او در ادامه گفت:فرزاد صدری دغدغه‌مند است و جسارت دارد، دغدغه‌ی «اصلاح» دارد، اما وقتی در مقام وکیل مدافع یک جریان سیاسی می‌نویسد، نوشته‌هاش شبیه به دعواهای اینترنتی ادمین‌های سیاسی است و در این مواقع حتی فرم، قربانی می‌شود: لحن اغراق‌گونه، ستایش‌گونه و پرستش‌وار، قلم ناآگاه نسبت به واژه و صفت‌هایی که به کار می‌رود، و حاصل دلنوشته‌ای وبلاگی یا دفاعیه‌ای بولتن‌گونه از طرفی. زبان گزارش‌های صدری ساده است، اما گاه شکلی عامیانه و حتی عوامانه به خود می‌گیرد. زاویه‌دید در گزارش‌ها تقریباً همیشه «اول شخص» و گاه «دانای کل» است و از شکل روزنامه‌نگاری فاصله می‌گیرد.

لیلا اکبر زاده دیگر منتقد این نشست نیز با ارائه نمونه هایی از آثار فرزاد صدری در سایت خبر پارسی گفت: در این نمونه ها احساسات بر منطق و تحلیل و نگاه دو سویه غلبه داشت.

او از صدری خواست در نوشته های خود گرفتار سیطره احساسات نشود و با غلبه بر هیجاناتش علاوه بر بیان صرف احساسات به تحلیل اجتماعی یادداشت های خود نیز بپردازد.

وی در پایان از صدری به عنوان یک روزنامه نگار دغدغه مند یاد کرد و گفت:قلم او سبک و سخیف نیست بلکه ساده و سنگین است که نشان از مطالعه او می دهد. 

دکتر علی اکبر صفوی استاد دانشگاه شیراز نیز در این نشست با اشاره به سابقه کاری فرزاد صدری به عنوان یک روزنامه نگار گفت: در سال های اخیر او یک تنه جور خیلی ها را کشید و سایت خبری خود را به تنهایی اداره می کند بنابراین طبیعی است که گاهی آثارش حالت دلنوشته پیدا می کند و از دغدغه های سیاسی اش می گوید.

وی با بیان اینکه شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه گاهی روزنامه نگار را قانع می کند که از آرمان ها و اعتقاداتش دفاع کند گفت: نمی شود بگوئیم روزنامه نگار احساسات و دیدگاه سیاسی خودش را پنهان کند اتفاقا گاهی اوقات باید هر دو این عنصر در قلم او باشد اما حرفه ای گری در کار خبرنگاری را نیز قبول دارم ولی تاکید می کنم در فضایی که گروه های مختلف به شکل های مختلف حرف می زنند،قطعا یک عده نیز می توانند با نگاه سیاسی و زبان مردم حرف بزنند.

استاد دانشگاه شیراز در عین حال تاکید کرد:قاطی کردن و همراه کردن احساسات و دیدگاه سیاسی در خیلی از نوشته ها باید مراعات شود چرا که اغراق و رویایی نوشتن در برخی جاها می تواند چهره گزارش را خراب کند.

دکتر صفوی دلنوشته های روزنامه نگاران را بدون ایراد دانست و گفت:اتفاقا گاهی دلنوشته ها می تواند تاثیر خوبی بر مخاطب داشته باشد .

این فعال سیاسی و اجتماعی با بیان اینکه برخی تعریف های رایج اصلاح طلبی و اصولگرایی را قبول ندارد گفت: هر اصول گرای صادق و سالمی حتما روحیه اصلاح طلبی دارد و هر اصلاح طلبی نیز می تواند بن مایه اصولگرایی داشته باشد.

سیروس پاک فطرت عضو شورای شهر شیراز نیز با بیان اینکه فلسفه برگزاری نشست های روزنامه نگار در زوم کار قشنگی بود خواستار برگزاری زوم مدیران شد و گفت:حاضر است داوطلب اولین مدیری باشد که زیر ذره بین زوم می رود و معتقدم نقد مدیران برکات خوبی برای شهر شیراز و استان فارس خواهد داشت.

او گزارش های اجتماعی صدری را پر مغز دانست و گفت: علاوه بر گزارش های اجتماعی این روزنامه نگار باید بگویم صدری تیترهایی هم که انتخاب می کند،مشکلات را پر رنگ جلوه می دهد و مردم با خواندن تیتر متوجه مشکلات می شوند.

سیروس رومی پژوهشگر و روزنامه نگار پیشکسوت نیز در این نشست نیز با اظهارخرسندی از جلسات روزنامه نگار در زوم گفت:ما مطبوعات ضعیفی داریم چون نیروی انسانی مطبوعات ما پرقدرت نیست.

وی افزود هر 30 نشست روزنامه نگار در زوم کلاس های آموزشی خیلی خوبی بود که امیدوارم این جلسات به شکلی دیگر تکرار شوند تا از درون آن نیروی انسانی خوبی برای رسانه ها شکل بگیرد.

رومی با اشاره به یکی از گفت و گوهای صدری با حسن امداد در دهه هشتاد گفت:به نظرم در این گفت و گو مصاحبه گر بر مصاحبه کننده چیره می شود و کارکردهای گفت و گو در آن رعایت نشده و خط مستقیم ندارد.

او در عین حال به تمجید از صدری پرداخت و گفت:جسارت او در روزنامه نگاری حرف ندارد.صدری در حال حاضر یکی از دو یا سه نفر روزنامه نگاری فارس است بلکه باید بگویم شایسته ترین است.

پویا محسنی سردبیر ماهنامه شهر زیبا نیز فرزاد صدری را یک روزنامه نگار عاشق توصیف کرد که گزارش ها و گفت و گوهای اجتماعی و فرهنگی او حال آدم را خوب می کند.

به عقیده وی قلم صدری در حوزه های دیگر خبری قوی تر قلم او در حوزه سیاسی است چرا که صدری اهل دل است و سیاست جایی در احساس ندارد.

کاظم دریساوی روزنامه نگار پیشکسوت نیز جلسات روزنامه نگار در زوم را یک دستاورد بزرگی برای روزنامه نگاری در فارس دانست و خواستار استمرار این جلسات شد.

وی نیاز امروز روزنامه کشور را آوانگاردیسم دانست و گفت:متاسفانه روزنامه نگاری امروز ما مغلوب رویداد است.

وی با اشاره به سابقه آشنایی خود به فرزاد صدری گفت: برای من خیلی سخت است که چهره ارزشمند و نوآوری مثل صدری را بخواهیم پیر توصیف کنیم چرا که آدم های خلاق هرگز پیر نمی شوند.

دریساوی افزود :در روزنامه نگاری جسارت شهروندی و شجاعت مدنی ،صراحت،صمیمیت و نوآوری یک اصل است و آگاهی اوقات یک روزنامه نگار در عین حالی که این شرایط را دارد تحت شرایط سیاسی ،اجتماعی ،امنیتی و حتی معیشتی قلم می زند که فرزاد صدری نیز از این قاعده مستثنی نیست و گاهی اوقات قلم را به جایی می برد که طینت و ذات خودش نیست با این وجود تعداد فرزادها در شیراز کم است حال آنکه اگر می خواهیم آوانگارد و پیشتاز باشیم و مغلوب رویداد نشویم باید روزنامه نگارانی مثل او بیشتر شوند.

این روزنامه نگار با بیان اینکه تاریخ را انسان ها می سازند گفت: روزنامه نگار باید اعمال انسان ها را در جهت واقع گرایی منعکس کند.اما متاسفانه ما از واقع گرایی دور شدیم و مغلوب نام ها و نشان ها و جریانات سیاسی شدیم و این برای یک جامعه فرصت طلبی محض است.

وی بر ضرورت نقد از خود تاکید کرد و گفت: اگر روزنامه نگاران در این راستا کار کنند می توانند اثر بخش شوند و جریان سازی کنند و جامعه مدنی را توسعه دهند.

دریساوی با نام بردن از جمعی از روزنامه نگاران خوب اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد در فارس گفت: عنصر صداقت،شهامت و نو آوری در مطالب این گروه از روزنامه نگاران بود که فرزاد صدری هم جزو این دسته قرار داشت.

به گزارش مهر،  نشست زوم با این برنامه بعد از سی جلسه برگزاری برنامه های نقد آثار خبرنگاران فارس به کار خود پایان داد.

کد خبر 4236374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha