به گزارش خبرگزاری مهر، این خبرگزاری غربی در گزارش خود به نقل از تحلیلگران در منطقه می نویسد: نفوذ ایران در خاورمیانه می تواند در سال آینده افزایش یابد؛ مگر اینکه یک تغییر بنیادی در وقایع رخ دهد.
به ادعای این خبرگزاری ، نیروهای مخالف آمریکا؛ شامل دولت سوریه، شیعیان درعراق و لبنان در حال تشکیل یک ائتلاف با دولت شیعه در ایران هستند تا بتوانند خود را به عنوان یک نیروی میانجی در منطقه بشناسانند.
خبرگزاری آلمان در تحلیل خود همچنین به موارد نزدیکی سوریه به عنوان یک دولت غیر شیعه به این ائتلاف اشاره می کند و می نویسد : گرچه سوریه یک کشور سنی است، اما اخیراً و پس از گذشت ربع قرن، با عراق (شیعه) تبادل سفیر کرد و به حدود 25 سال روابط سرد دو کشور پایان داد.
همچنین در ادامه این مطلب به تقویت روابط اقتصادی دو کشور عراق و ایران اشاره شده و آمده است : تهران و بغداد اخیرا 48 سند همکاریهای دو جانیه امضا کردند و سطح روابط خود را در زمینه های سیاسی، اقتصادی، امنیتی، دفاعی و فرهنگی افزایش دادند.
"سید عبدالوهاب قصاب" تحلیلگر عراق و رئیس مرکز موسوم به "مطالعات آینده" در این کشور با اشاره به علاقه تهران برای روابط خوب با بغداد مدعی شده است : تصویر کاملاً روشن است ، تلاشی آشکار از سوی ایران برای مرعوب کردن منطقه وجود دارد که چند هدف عمده را دنبال می کند که برخی از این اهداف اقتصادی - ژئوپلیتیکی و برخی دیگر مذهبی هستند.
به گزارش مهر، این تحلیل در ادامه با اشاره به درگیریهای فرقه ای در عراق به نقل از برخی ناظران مدعی شده است که این درگیری ها می تواند به منافع ایران کمک کند و این در حالی است که "محمد سعید عبدالمنیم" تحلیلگر مصری بر این عقیده است که ناآرامی ها در عراق قطعاً به ضرر ایران تمام خواهد شد و تهران چنین اجازه ای را نخواهد داد.
به عقیده عبدالمنیم، جنگ داخلی در عراق می تواند ایران و مرزهای آن را با مخاطره رو به رو کند تا جایی که این امر می تواند به عراق نیز آسیب برساند.
به گفته این تحلیلگر مصری، اگر ایران بخواهد در عراق جایی برای خود داشته باشد؛ این مورد منوط به ثبات عراق است و تا زمانی که در عراق آرامشی برقرار نشود؛ این امر میسر نخواهد شد و ایران اجازه نخواهد تا این کشور درگیر جنگ های داخلی شود و تهران قطعاً از نفوذ خود در بین شیعیان عراق و کردها برای معرفی عناصر متوازن تر و خردگرا برای توافق با جناح های درگیر بهره خواهد جست.
قصاب ضمن موافقت با دیدگاههای این تحلیلگر مبنی بر اینکه آشوب ها در عراق ممکن است به نفع ایران نباشد، اما مدعی است افرایش نفوذ ایران سبب تهدید حاکمیت عراق و همچنین سیاست جهانی آمریکاست.
همچنین به ادعای این نویسنده یکی از دلایلی که ایران می تواند با ناآرامی ها در عراق کنار بیاید این است که این روند نفوذ آمریکا را دچار ضعف خواهد کرد.
به گزارش مهر، این نویسنده در ادامه مدعی می شود که ستیزه جویان سنی مورد حمایت سوریه و عناصر خارجی فرصت مضاعفی را به تحقق اهداف ایران در عراق می دهند. نویسنده همچنین ادعا می کند که دلایل تمایل ایران به سوی سوریه را در راستای استفاده از نفوذ سوریه برای کنترل این عناصر می داند.
در ادامه قصاب به فعالیت های ایران در عرصه رسانه ای به ویژه به زبان عربی و کمک به باسازی اماکن زیارتی در عراق و سوریه را به مثابه تلاش تهران برای نفوذ و افزایش هژمونی منطقه ای خود می داند.
نویسنده همچنین به سرمقاله های روزنامه های کیهان و تهران تایمز درباره لبنان و انعکاس موضع مخالفان دولت فواد سنیوره اشاره می کند و ادعا می کند که تهران خواهان توسعه نفوذ خود در سواحل مدیترانه است.
نظر شما