به گزارش خبرنگار مهر، در این اثر پژوهشی با بهرهگیری از چهارچوب مفهومی و روش ادوارد سعید در کتاب «شرق شناسی»، به تبارشناسی مهمترین متون چاپ شده درباره منش ایرانیان در ۵۰ سال اخیر پرداخته شده است.
به گمان آرمین امیر، پژوهشگر این اثر، با انتشار «خلقیات ما ایرانیان» توسط جمالزاده، نوعی از اندیشیدن ایرانیان درباره خویش گسترش یافت. این گونهی اندیشیدن بیشتر عبارت بود از دیدن خودمان در آینه برداشتهای دیگریِ «مهم» تر و «موفق» تر و «اخلاقی» تر از ما: غرب.
در سایه مقایسه دائمی خود با غرب و توفیق نیافتن در رسیدن به توفیقات او، نکتهای ذهن برخی محققان و نویسندگان تاثیرگذار را به خود مشغول کرده است که شاید ریشه مشکل در «خودمان» باشد. شاید به گونهای هستیم که هستی و ویژگیهایمان با توسعه ناهمخوان است و شاید همین عدم توفیقهاست که لحن و طعم خلقیاتنویسیهای ما را تا این حد، تلخ کرده است.
کتاب «ره افسانه زدند» که حاصل رساله دکتری آرمین امیر در رشته جامعهشناسی نظری و فرهنگی است، با عنوان فرعی «تبارشناسی آثار خلقیاتنویسی ایرانی در پنجاه سال اخیر» در ۶۰۲ صفحه، شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و با بهای ۳۰ هزار تومان از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما