خبرگزاری مهر، گروه استانها – بهنام عبداللهی: تبریز میخواست امسال نوروز متفاوتتری داشته باشد، چراکه به عقیده مسئولان، نوروز ۹۷ دروازه ورود به رویداد «تبریز۲۰۱۸» تلقی میشود؛ رویدادی که در آن تبریز از سوی سازمان همکاریهای اسلامی به عنوان پایتخت گردشگری ۵۷ کشور اسلامی در سال ۲۰۱۸ میلادی انتخاب شده است.
این انتخاب اگرچه به عقیده مسئولان شهری و استانی و حتی کشوری، دستاورد خوبی برای تبریز، استان و حتی ایران بود چراکه شهرهای ایران بعد از ۵۷سال شانس کسب دوباره این عنوان را خواهند داشت؛ اما از سویی دیگر این انتخاب، باعث بروز برخی اختلافات بین شهروندان و مسئولان شد.
عقیده شهروندان و تمام انتقادشان این بود که چرا برای این رویداد اقداماتی از سوی مسئولان صورت نمیگیرد؟ این انتقاد کلی در ابعادی جزئی همهروزه با تصاویر مختلف در فضای مجازی نشر پیدا میکرد. اما از طرفی دیگر مسئولان میگفتند تبریز با همین داشتههایش این عنوان را کسب کرده است.
به عقیده مسئولان رویداد «تبریز۲۰۱۸» تنها یک آغاز برای مسیر توسعه گردشگری بود و نمیتوان در یکسال شهر را به بزرگترین شهر گردشگرپذیر جهان تبدیل کرد.
اما مهمتر از نظر شهروندان تبریزی و مسئولان این شهر، مسافران هستند. چراکه تمام اقدامات صورتگرفته و نگرفته، قرار است رضایت مسافران را جلب کند.
۱۰نفر از مسافران نوروزی تبریز را که از نقاط مختلف به این شهر آمده بودند، به صورت اتفاقی انتخاب کردیم و به نظراتشان درباره تبریز گوش سپردیم. یک سوال کلی از همه این مسافران این بود که آیا تابحال رویداد «تبریز۲۰۱۸» به گوششان خورده یا میدانند این رویداد دقیقا چیست؟ که ۷۰درصد از جامعه آماری ما جوابشان «خیر» بود.
آن ۳۰درصد باقی مانده هم میگفتند در مکانهای تاریخی تبریز این عنوان به چشمشان خورده اما دقیقا نمیدانند قرار است چه اتفاقی در این سال صورت بگیرد.
«یک انتقاد، یک تعریف»؛ سوالی بود که از همه مسافران در جاهای مختلف شهر پرسیدیم. جالب بود که مسافران خیلی زود به «تعریف» جواب میدادند ولی درمورد «انتقاد» چند لحظهای به فکر فرو میرفتند، از همراهانشان کمک میخواستند و در پایان خیلیها از نداشتن انتقاد درباره تبریز سخن میگفتند. در ادامه این گزارش، آرا مسافران را به همان صورت که بیان کردهاند، میخوانید.
علی احتشام پور، مسافری از یزد در عمارت شهرداری تبریز: فکر میکنم بزرگترین خوبی تبریز همان تمیز بودن آن است. البته بنظر میرسد مردمش هم به تمیزی و نظافت اهمیت ویژهای قائل هستند اما چیزی که در کوچه و خیابان میبینیم واقعا بینظیر است. انتقاد...، انتقادم میتواند درباره مقبرهالشعرا باشد؛ ما با تصورات دیگری به دیدن این مکان آمده بودیم اما چیزی که مواجه شدیم، این بود که حتی درب پشتی آن نیز بسته بود.
محسن بیگی، مسافری از تهران در عمارت شهرداری تبریز: در تعریف از تبریز میتوان خانههای تاریخیاش را یاد کرد. خانههایی مثل خانه حیدرزاده، خانه بهنام، خانه امیرنظام گروسی و... رنگ و بوی تاریخی فوقالعادهای به این شهر دادهاند و تمایزی با شهرهای دیگر جهان ایجاد کردهاند. چند روز است که اینجاییم ولی فعلا انتقادی به ذهنم نرسیده است.
سحر متقی، مسافری از کرمان در عمارت شهرداری تبریز: تبریز شهر تمیزی است و بنظر من این بزرگترین ویژگی این شهر به شمار میآید. ولی وقتی رفتیم به ارگ علیشاه، آن بنای باشکوه و عظیم، متاسفانه کارگران را دیدیم که درحال کفسازی بودند و هیچ امکاناتی برای مسافران در نظر گرفته نشده بود. این انتقاد من درباره تبریز است.
امیرحسین نیکفر، مسافری از تهران در عمارت شهرداری تبریز: تبریز موزههای زیادی دارد و بازار تاریخی آن فوقالعاده است. بهاضافه اینکه شهر بسیاری تمیزی هم هست. انتقاد هم...، بنظر من همزبان نبودنمان باعث میشود گاهی تبریزیها نتوانند خیلی خوب مسافران را راهنمایی کنند وگرنه همهچیزشان از جمله غذاها و مکانهای تاریخی و مهماننوازی و فرهنگ اصیل تبریزیها قابل تقدیر و کمنظیر است.
بهروز کریمی، مسافری از اهواز در موزه قاجار: آب و هوای تبریز در مقایسه با بسیاری از شهرهای دیگر ایران فوقالعاده است. البته به غیر از آن روزی که طوفان وزید و برنامههایمان را برهم زد. انتقاد هم اینکه بنظر میرسد مسئولان شهر به اندازهای که روی مکانهای تاریخی متمرکز شدهاند، بر وضعیت کوچه و خیابانها رسیدگی نکردهاند.
فاطمه حبیبی، مسافری از تهران در موزه قاجار: تمیزی؛ تمیزی بهترین تعریف از تبریز است. حتی یادم میآید یکبار هم جایی خواندم که تبریز به عنوان تمیزترین شهر جهان انتخاب شده است و الان به آن پی بردم. انتقاد... ، امکاناتی که برای مسافران در نظر گرفتهاند زیاد پاسخگو نیست؛ مثل همین تاکسیهای از من بپرس که نتوانسیم آدرس درست و حسابی از آنها بگیریم.
ندا اعظمی، مسافری از مشهد در موزه قاجار: اول انتقادم را میگویم؛ ارگ علیشاه اصلا مناسب نبود. یعنی گرد و خاک و کارگر و...؛ قبلا هم این وضعیتاش را دیده بودیم ولی انتظار داشتیم در ایام نوروز بهبود یافته باشد. تعریف هم که مهماننوازی و تمیزی تبریزیها قابل تحسین است همیشه.
رضا هوشمند، مسافری از تهران در ائلگلی: خوبی تبریز مردم مهماننواز و فرهنگ اصیلی است که بر زندگی مردمان آن حاکم است. اما انتقادم درمورد ارگ علیشاه است که خراب کردهاند و فقط سردرباش باقی مانده است.
اکبر اکبری، مسافری از قم در ائلگلی: دو روز است که در تبریز هستیم و خیلی گشتهام انتقادی پیدا کنم اما واقعا پیدا نکردهام؛ عالی است. همه چیزش قابل تعریف و تمجید است و در مدتی که اینجا بودم احساس کردم در تاریخ دیگری زندگی میکنم؛ اینکه تبریز توانسته تا حدودی تاریخی بودنش را حفظ کند، قابل تقدیر است.
وحید رستمی، مسافری دیگر از قم در ائلگلی: تبریز شهر خیلی تمیزی است، مردمان خوبی دارد و معلوم است شهرداریاش خیلی کار کرده است. اما انتقادمان درباره بناهای تاریخی مثل ارگ علیشاه است که حداقل امکانات مثل سرویس بهداشتی را هم نداشت و در هوای طوفانی تبریز گرد و خاکش لباسمان را خراب کرد. مقبرهالشعرا هم در روزهای پرترافیک عید بسته بود.
آنچه مسافران تعریف و تمجید کردند، دستاوردهایی بود که مردم تبریز در طی صدها سال به دست آورده بودند و حالا نتیجهاش رضایت کامل مسافران بود؛ اما آنچه مورد انتقاد مسافران قرار گرفت، دستاوردهایی بود که مسئولان در مدتی کوتاه خراب کرده بودند. بنظر میرسد شعار «هر شهروند، یک میزبان» تا حدودی اجرا شده است؛ حالا وقتش رسیده شعار «هر مسئول، یک اقدام» را جدیتر بگیریم.
نظر شما