به گزارش خبرنگار مهر، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۷، سال جدید را سال «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری کردند.
مقام معظم رهبری در این باره فرمودند: آنچه مهم است، این است که همه باید سخت کار کنند. بنده در شعارهای سالها معمولاً مخاطب را مسئولین قرار میدادم؛ امسال مخاطب، همه آحاد ملّت و از جمله مسئولین خواهند بود. مقدّمتاً عرض کنم، مسئلهی اقتصاد و فرهنگ و مسائل گوناگون همه مطرح است لکن مسئلهی اصلی ما امسال هم مسئلهی اقتصاد و معیشت مردمی است. همه باید تلاش کنند، همه باید کار کنند و محور هم عبارت است از تولید ملّی؛ یعنی اگر چنانچه تولید ملّی را همه تعقیب کنند و دنبالگیری کنند، بسیاری از مشکلات اقتصادی، مشکلات معیشتیِ مردم -هم مسئلهی اشتغال، هم مسئلهی سرمایهگذاری و بقیّهی چیزها- حل خواهد شد. آسیبهای اجتماعی به میزان زیادی کاهش پیدا خواهد کرد؛ یعنی محور، تولید ملّی است. بنابراین اگر تولید ملّی شتاب بگیرد، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. من این را محور قرار دادم برای شعار امسال؛ شعار امسال «حمایت از کالای ایرانی» است؛ سال «حمایت از کالای ایرانی».
کارشناسان حوزه های اقتصادی و اجتماعی معتقدند یکی از مهمترین راه های حرکت به سمت حمایت از کالای ایرانی، ایجاد بازار برای مصارف داخلی و حرکت به سمت کسب و کار نوین است.
اما نکته ای که در این میان حائز اهمیت است این است که در کنار حمایت از کالای ایرانی و ایجاد بازارهای مناسب، کرامت انسانی هم باید حفظ شود.
عبدالحسین رحیمی مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره بار در نشست خبری عنوان کرد: تعداد بازارها به عدد ۲۵۰ رسیده است، چند بازار در روزهای آتی به بهره برداری می رسد و امسال ۲۳ بازار در ۲۳ نقطه تهران ساخته شده و ما اهداف برنامه را تمام کردیم.
رحیمی گفت: هر چقدر تعداد بازارها در محلات بیشتر شود به اصلاح وضعیت ترافیکی و زیست محیطی کمک می کند، در حال حاضر حداقل روزانه ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار نوبت خرید در بازارها اتفاق می افتد.
مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره بار اضافه کرد: طرح دستچین مطالبه جدی مردم بود و شهرداری به آن تن داد. ما هر سال بر کیفیت و کمیت محصولات مان افزوده ایم و به ویژه در محصولات پروتئینی بحث بهداشت حرف اول را می زند.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره بار ادامه داد: باید در حوزه میوه ارگانیک بیشتر کار کنیم و از تولید کنندگان بیشتر حمایت شود. ما جشنواره های ارگانیک برگزار کردیم که بیشتر بحث حمایتی از تولیدکنندگان است.
مدیرعامل میادین میوه و ترهبار با اشاره به بحث جشنواره نوروزی افزود: با توجه به تخفیفات و تفاوت ۵۰ درصدی قیمتها، احتمالا یک تا ۱.۵ میلیون نوبت خرید از مراکز خواهیم داشت.
یکی از حوزه هایی که می تواند با ایجاد بازارهای مناسب، در بحث حمایت از کالای ایرانی نقش آفرینی کند، بازارهای میادین میوه و تره بار است.
حمایت از محصولات ارگانیک و ضرورت تغییر نگاه سنتی و اصلاح الگوی مصرف
رحیمی چندی پیش نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دهمین جشنواره محصولات ارگانیک گفت: در حال حاضر نزدیک به ۳۰ غرفه از بازارهای ما در اختیار عرضهکنندگان محصولات ارگانیک قرار دارد.
وی افزود: همیشه اعلام کردیم در صورتی که تقاضا وجود داشته باشد و محصولات واقعاً ارگانیک باشند، غرفههای مورد نیاز را در اختیار این نوع محصول قرار میدهیم. وسواس ما در مورد محصولات و اینکه قطعاً ارگانیک باشند، به دلیل مسئولیت ما در قبال مردم و ضرورت پاسخگویی به آنهاست. ما باید مطمئن باشیم که محصولات صد درصد ارگانیک هستند.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران گفت: بر اساس تفاهمنامه با انجمن ارگانیک، این انجمن محصولات و فعالان در این حوزه را شناسایی میکند و بعد از تائید نهایی به ما معرفی شده و ما غرفهها را در اختیار آنها قرار میدهیم.
رحیمی اظهار کرد: در مورد محصولات ارگانیک ما تولیدکننده نیستیم، بلکه مسئولیت ساماندهی و در دسترس قرار دادن این محصولات به مردم را بر عهده داریم.
وی با اشاره به برگزاری ۱۰ دوره نمایشگاه محصولات ارگانیک در تهران افزود: مهمترین دستاورد این ۱۰ دوره نمایشگاه فرهنگسازیهای مناسبی بوده که صورت گرفته و اکنون مردم نسبت به این محصول ترغیب شدهاند و برای خرید آن تقاضا دارند. اگرچه قیمت محصولات ارگانیک پایین نیست، اما مردم خواهان این نوع محصولات هستند؛ لذا ضروری است توجه و تمرکز بیشتری درباره محصولات ارگانیک صورت گیرد.
رحیمی با اشاره به ۱۸۰ بازار که سبدهای خاص برای کودکان در نظر گرفتهاند، گفت: این کار نیز فعالیتی ابتکاری بود که ما در ۱۸۰ بازار اماکنی را فراهم کردیم تا میزبان کودکان شهرمان باشیم.
وی افزود: ما میز کوچکی را در این بازارها تعبیه کردیم و سبدی را در آن قرار دادیم که میوههای شسته شده در آن قرار دارد؛ هدف ما پذیرایی از نوجوانان و نونهالانی است که همراه خانوادهها به بازارها میآیند.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران تأکید کرد: ما به دنبال اصلاح الگوی مصرف هستیم، مهمترین دلیل ما برای این موضوع این بود که کودکان به جای خوردن مواد ناسالم، میوههایی بخورند که ارزش غذایی بالایی دارند؛ در واقع تأکید ما فرهنگسازی برای حرکت به سمت غذای سالم بود.
سبدهایی که همیشه خالی هستند
این اقدامات و افزایش بازارها البته اقدامی مثبت است و نمی توان آن ها را نادیده گرفت. اما آن چه در بررسی از بازارها به چشم می آید، با واقعیت فاصله دارد.
نکته اول این است که متاسفانه بازارهای میوه و تره بار هنوز به شکل سنتی اداره می شوند و این شیوه حتی در صورت افزایش بازارها، به ترافیک می افزاید. این روزها یکی از مشکلات بازارهای میوه و تره بار، نبود جای پارک است. اگر بتوان با حرکت به سمت بهره گیری از تکنولوژی و حتی بهره از کسب و کار نوین این معضلات را کاست، قطعا اثر بخشی آن را می توان به وضوح مشاهده کرد.
یک نکته دیگر که در بازارها مشاهده می شود، خالی بودن سبدهای مهربانی است. علی رغم فکر خلاقانه ابتدایی، نداشتن متولی باعث شده این سبدها عموما خالی باشند یا حتی تبدیل به محفظه های زباله گردند. کافی است سری به بازارها بزنید و وضعیت تاسف بار این سبدها را مشاهده کنید.
برخوردهای نامناسب با شهروندان
با وجود اینکه طرح دستچین میوه تا حدود زیادی توانسته است رضایت مندی شهروندان را فراهم آورد، اما کرامت شهروندی مردم در این مراکز، گاهی به هیچ انگاشته میشود. بهگونهای مردم اگر به راستی از نظر مالی تامین باشند، فروشگاه های دیگر را جایگزین این مراکز می کردند.
امروزه اگرچه مدیران بازار بلافاصله شکایات را بررسی می کنند، اما به نظر می رسد میزان بالای شکایت از فروشندگان و ارائه خدمات به حدی است که باید در این زمینه ورود جدی تری صورت گیرد.
از سوی دیگر برگزاری ۱۰ دوره جشنواره ارگانیک با هزینه بسیار بالا، این توقع را ایجاد می کند که اقبال عمومی به این محصولات بسیار افزایش یابد. حضور کم رمق غرفه های ارگانیک اصلا دستاورد مناسبی برای این همه هزینه نیست و به نظر باید در این حوزه هم تجدید نظر اساسی صورت گیرد.
ساخت بازارها هدف گذاری نشده است/پارکینگ را دریابید
ساخت بازارهای میوه و تره بار با سرعت غیرمعمول محقق می شود و رحیمی اعلام می کند در ساخت بازارها از برنامه جلوتر هستیم. پیش از این عنوان شد که ساخت این بازارها قطعا اقدامی مثبت است و می تواند آورده های بسیار داشته باشد. اما ساخت بازارهای بی کیفیت، جانمایی نامناسب، فراهم نکردن فضا برای پارک خودرو و... آسیب هایی است که نمی توان آن ها را بدون راهکار اساسی مرتفع کرد.
شهروندان تهرانی با انتقاد از بازارهای جدید عنوان می کنند که این بازارها سهل الوصول نیستند و کامل نشده به افتتاح می رسند، طوری که برخی از آن ها حتی سرویس بهداشتی ندارند.
به نظر می رسد سازمان بزرگی مانند میوه و تره بار که می تواند در زمینه حمایت از تولید ملی حرکت های شایسته ای ارائه دهد باید بیش از پیش به صورت علمی و با بهره گیری از تکنولوژی روز برنامه ها را پیش ببرد.
نظر شما