خبرگزاری مهر- گروه استانها: گاهی اوقات برای همه ما آدم ها کم و بیش پیش آمده که در رویارویی با استرس های زندگی در دنیای پرطمطراق امروز آنجا که به دنبال یک روزنه امیدیم در فردا و در تصورات خود پیدایش نمی کنیم، به یک نفر احتیاج داریم که دنیا را برای ما جور بهتری ترسیم کند.
به یک نفر احتیاج داریم که مهارتهای خوب زیستن را یادمان بدهد، مهارتهایی که هیچ کجا آنها را کسب نکرده ایم و اتفاقا بیشتر مشکلات و ناراحتی های روحی و روانی اغلب ما هم ناشی از فقدان همین مهارتهاست.
وقتی در گیر و دار روزمرگی ها و زیر سایه غول بزرگ مشکلات معناهای زندگی ما روز به روز کمرنگ و کمرنگ تر می شود تا جایی که دلایلمان برای زندگی رنگ می بازند، به یک ناجی نیاز داریم که ما را برای فائق آمدن بر اضطراب ها و استرس های عصر ماشینی یاری کند.
اما شاید خیلی از ما این دست های یاریگر را نادیده می گیریم و اتفاقا ضربه های بزرگی هم از این نادیده گرفتن ها می خوریم، در حالی که با مراجعه به یک روانشناس و بازگو کردن مشکلات و بهره گیری از راهکارهای مشورتی می توان بخش عظیمی از تنش های روحی و روانی را کم کرد.
یکی از بخش هایی که در این زمینه فعالیت دارند کلینیک های سلامت روان هستند، مراکزی که پس از مشاوره های اولیه روانشناختی در صورت نیاز مراجعین خود را به مراکز تخصصی ارجاع می دهند، اما این مراکز متاسفانه به خاطر همین فقر فرهنگی و دیدگاه غیرصحیحی که در مورد آنها وجود دارد حال و روز خوبی ندارند و بر اساس شنیده ها در حال تعطیل شدن هستند.
پیچیدگی زندگی امروز نیاز به روانشناسان را ملموستر کرده
مدیر یکی ازکلینیک های سلامت روان در کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: فعالیت مراکز سلامت روان تقریبا مشابه مراکز مشاوره است و خدمات مشاوره ای ارائه می کنند که منجر به سلامت روان افراد می شود.
ابراهیم بشیری افزود: خدمات دیگری همچون تدریس و آموزش مهارتهای زندگی، بهبود سطح سلامت روان و ارتقای کیفیت زندگی افراد نیز در این مراکز انجام می گیرد.
وی اعزام گروه های مختلف به مکان های تجمع گروه های هدف از جمله مهدکودک ها، مدارس، مسجد و... برای ارائه آموزش های مدنظر را از دیگر اقدامات مراکز سلامت روان عنوان کرد.
مدیر این کلینیک سلامت روان بیان داشت: ارائه مشاوره های فردی، مشاوره های پیش از ازدواج، افسردگی و... و همچنین برگزاری کارگاه های مرتبط نیز از سوی کلینیک های سلامت روان صورت می گیرد.
بشیری در خصوص نحوه مراجعه افراد به این مراکز نیز گفت: مراجعه کنندگان می توانند هم به صورت آزاد و هم با ارجاع از سوی بهزیستی به این مراکز مراجعه کنند.
وی با اشاره به اهمیت فعالیت این مراکز اظهار داشت: در شرایطی هستیم که روز به روز مسائل روانی، فردی، تنهایی و دغدغه های روحی بیشتر می شود و فردبا دنیایی تقابل می کند که روز به روز ناامن تر و اضطراب آورتر می شود.
این مدیر کلینیک سلامت روان ادامه داد: افرادی که ۲۰ سال پیش در این شهر زندگی می کردند به خاطر اینکه زندگی هایشان تقریبا کمتر پستی و بلندی داشته به اینگونه خدمات کمتر نیاز داشتند.
بشیری تصریح کرد: اما پیچیدگی زندگی های امروزه زیاد شده و فرد از زمانی که به مهدکودک می رود وارد این اضطراب ها می شود و این موضوع با ورود به مدرسه و بعد دانشگاه و بعدها در ازدواج و روابط بین زوجین، طلاق، اعتیاد، افسردگی و حتی خودکشی بیشتر می شود.
وی این موضوع را ناشی از آشنا شدن افراد با واقعیت های زندگی و دنیای اطراف خود دانست و گفت: جنگ و ناامنی های خاورمیانه، بلاهای طبیعی و پیچیدگی های روابط احتیاج به روانشناسان را ملموس کرده و واقعا جای یک فردی که حداقل اندکی احساس بهتری به ما بدهد و دنیا را جای بهتری نشان دهد خالی است.
این مدیر کلینیک سلامت روان افزود: یکی از مسائلی که امروزه مطرح می شود بحث مذهب و خداباوری است، قبلا تکلیف آدم با مذهب و خدا روشن تر بود، اما امروز به واسطه رسانه ها، ماهواره و کتابها این روابط پیچیده تر شده است. چرا که برون داد ها و اطلاعات افراد از این مسائل بیشتر و همین باعث عامل شک و تفکر و اضطراب آور شده و به همین دلیل هم نیاز به روانشناس ها بیشتر شده است.
بشیری اهمیت فعالیت بیشتر مراکز سلامت روان در استان کرمانشاه را مورد تاکید قرار داد و بیان داشت: در این استان که مسائلی همچون بیکاری، فقر و ناامیدی نمود بیشتری پیدا کرده، لذا این مراکز باید فعالیت پررنگ تری داشته باشند.
معناهای زندگی در استان کرمانشاه کمتر است
وی با بیان اینکه هر فردی برای زندگی باید معنا داشته باشد ومعناها بهانه ای برای زندگی هستند، افزود: بیکاری، فقر و حاشیه نشینی که در استان زیاد نیز است، عواملی هستند که یک شهروند را به دست دوم یا سوم تبدیل می کند و همین باعث می شود معناها در این استان کمتر باشد.
این مدیر کلینیک سلامت روان خاطرنشان کرد: آدمها در این شهر دلایل زیادی برای زندگی کردن ندارند، امید به زندگی کمتری وجود دارد و این موضوع باعث می شود اضطراب ها در زندگی بالاتر برود و همین جرقه ای برای شروع بیماری های روانی خواهد بود.
بشیری در خصوص راهکارهای مقابله با این مسائل نیز گفت: باید حداقل معناهای زندگی این آدمها را پررنگ تر کنیم، چیزهایی که دارند که باید بیشتر نمود پیدا کند و اینکه به شکل مدون و مرتب آموزش هایی برای مهارتهای زندگی و برای شاد زیستن بهتر زندگی کردن به آنها ارائه شود.
وی این موضوع را به عهده افرادی دانست که در زمینه سلامت روان کار می کنند و معتقد است آنها باید بستری به وجود بیاورند که بحث سلامت روان پررنگ تر شود.
فعالیت های سلامت روان در حد همایش و مستندسازی است!
این روانشناس با بیان اینکه این فعالیت ها در حال حاضر تنها در حد همایش ها و مستندسازی است، افزود: ما از این مرحله باید بگذریم و به مرحله عملی برسیم، فراهم کردن بستر لازم هم بر عهده مراکز سلامت روان است، اماآنها به تنهایی توان کار ندارند و باید از سوی بهزیستی حمایت شوند و دغدغه هایشان رفع شود.
بشیری تصریح کرد: اغلب این مراکز در کرمانشاه در حال دست و پا زدن هستند تا فقط سرپا باشند وضعیت به گونه ای در حال پیش رفتن است که مراکز یا تعطیل می شوند ویا در صورت ادامه کار خدمات باکیفیتی ارائه نمی کنند.
وی ادامه داد: بهزیستی نیز در برگزاری کارگاه های آموزشی باید وسواس بیشتری به خرج دهد، چون در حال حاضر آموزش های ارائه شده کاربردی نیست، مدرسان نیز باید تجارب زیستی بیشتری داشته باشند و کلاس های مدون و مرتب ارائه شود.
این مدیر کلینیک سلامت روان پیشنهاد داد که برای ارتقای کیفیت خدمات کلینیک های سلامت روان، بهزیستی خدمات مشاوره ای مراکز سلامت روان را تخصصی کنند و در این زمینه هم غربالگری بهتری صورت گیرد.
فعالیت ۱۲ مرکز سلامت روان در کرمانشاه
معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از فعالیت ۱۲ مرکز سلامت روان در سطح استان خبر داد و گفت: در شهرستان های اسلام آبادغرب، صحنه، روانسر و جوانرود هر کدام یک مرکز و ۸ مرکز در کرمانشاه دایر است.
فرحناز محمدی افزود: مراکز سلامت روان مراکز مشاوره ای اولیه هستند که با هدف ارتقای سلامت روان در مناطق محروم و حاشیه ای تاسیس می شوند.
به گفته این مقام مسئول، مشاوره اولیه و ارجاع به مراکز مشاوره عمومی و تخصصی، برگزاری کارگاه های آموزشی و کلاس های گروه درمانی از کارهای این مراکز است.
معاون امور پیشگیری اداره کل بهزیستی استان کرمانشاه تصریح کرد: برای حمایت از این مراکز برگزاری کارگاه های آموزشی مهارتهای زندگی، خانواده و پیش از ازدواج و باشگاه سلامت خانواده به آنها واگذار می شود.
محمدی بیان داشت: همینطور کمک هزینه مشاوره به مراجعین این مراکز داده می شود، مراجعین در مناطق محروم بیشتر می توانند از خدمات آنها استفاده کنند. البته حق الزحمه مراکز سلامت نسبت به مراکز مشاوره کمتر است.
به گزارش مهر، پر بی راه نیست اگر بگوییم که یکی از بزرگترین مشکلات جامعه امروز به ویژه استان ما فقدان مهارت های زندگی و در سایه آن مشکلات روحی ناشی از مسائل مختلف است که برگزاری کارگاه های آموزشی در این زمینه می تواند بسیار کارساز باشد، البته نه کارگاه های بدون خروجی.
حمایت از کلینیک های سلامت روان برای برگزار کردن این کارگاه ها و تخصصی کردن فعالیت ها آنها قطعا در کاهش آسیب های اجتماعی در استانی با این همه مشکلات می تواند اقدام مثبتی باشد، اگر به آن توجه شود که البته حال و روز این مراکز نشان دهنده چیز دیگریست.
نظر شما