به گزارش خبرنگار مهر، کرمعلی قندالی رئیس سازمان امور عشایر ایران در حاشیه سفر یک روزه به قزوین در گفتگوی مشروح با خبرنگار مهر، نقش عشایر در تقویت تولید ملی، تولید گوشت قرمز و اختصاص اعتبارات لازم برای بهبود تولید و زندگی عشایر و اولویت های سازمان عشایر را در سال جاری تشریح کرد.
* جمعیت عشایر کشور چه تعداد است؟
عشایر از گروه های مولد جامعه هستند که با کمترین هزینه ای که برای دولت دارند بیشترین تولید را انجام می دهند و در تامین گوشت قرمز و دام نقش اساسی دارند.
بر اساس آخرین سرشماری سراسری که در سال ۷۷ انجام شده جمعیت عشایر حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر با ۲۱۳ هزار خانوار است که این افراد در بیش از ۱۵ هزار نقطه برای ییلاق و قشلاق مستقر می شوند.
* عشایر چه تعداد واحد دامی در اختیار دارند؟
در حال حاضر عشایر با داشتن ۲۳ میلیون راس واحد دامی نقش مهمی در تولید گوشت قرمز دارند و اگر بتوانیم این نقش را با حمایت های اعتباری بیشتر کنیم به معیشت عشایر هم کمک کرده ایم.
عشایر سالانه ۲۰۰ هزارتن گوشت قرمز و ۳۵۰ هزار تن لبنیات و انواع فرآورده های آن را تولید می کنند و تولید ۳۵ درصد صنایع دستی هم مربوط به عشایر است.
* در حمایت از زنجیره تولید چه برنامه ای دارید؟
یکی از مهمترین کارهای ما حمایت از زنجیره تولید است، ظرفیت تولید دام عشایر سالانه ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام پروار است که روانه بازار می شود و آنچه الان داریم با میانگین وزن لاشه ۲۰ کیلوگرم است و احساس می کنیم با اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز این روند را می توانیم بهتر کنیم که این بهبود شامل افزایش وزن لاشه و در کنار آن کاهش طول دوره پرواری است لذا بر زنجیره گوشت قرمز تاکید داریم.
* چه اعتباراتی برای حمایت از عشایر اختصاص یافته است؟
در حوزه عشایر، اعتباراتی برای ایجاد برخی زیر ساختها از جمله تامین آب، راه و سوخت فسیلی پیش بینی شده و با ظرفیتی که در برنامه ششم ایجاد شد از جمله بندهای یک، دو و سه بند «ب» ماده شش قانون برنامه، عشایر کشور برای اولین بار از مالیات ارزش افزوده برخوردار شدند.
در این راستا تلاش می کنیم در مذاکره با مسئولان امور مالیاتی بتوانیم حدود ۲۵۰ میلیارد تومان از این محل برای فعالیتهای تولیدی، زیرساختی و زیربنایی تخصیص داده و هزینه کنیم.
علاوه بر این از بند «ج» تبصره شش هم مبلغ ۱۵ میلیارد تومان برای تامین آب پیش بینی شده که ۹۰ درصد سال قبل تخصیص داده شد و امسال هم همین میزان داده خواهد شد.
یکی از اهداف ما در تولید استفاده از منابع تسهیلاتی است که سال قبل از محل بند «ب» ماده ۵۲ قانون ششم حدود ۲۰۷ میلیارد تومان برای تولید گوشت قرمز اختصاص یافت و امسال هم همین مقدار تخصیص خواهیم داشت.
همچنین ۱۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات مدیریت بحران با سود ۴ درصد و بازگشت ۵ ساله داشتیم که امسال هم سعی می کنیم همین میزان داده شود تا در راستای بهره وری منابع و اجرای زنجیره تولید هزینه شود و با این کار یک میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام در پروسه زنجیره تولید گوشت قرمز قرار گرفته اند.
* از اعتبارات صندوق توسعه چه میزان برای کمک به عشایر پیش بینی شده است؟
از محل منابع جدید ۱.۵ میلیارد دلار صندوق توسعه ملی برای الگوهای گردشگری، کشت گیاهان دارویی، کشت در اراضی شیب دارهم در بخش عشایر داده خواهد شد.
البته با توجه با کاهش بارندگی و نزولات آسمانی سعی کردیم از این طریق از منابع مورد نیاز مصرف علوفه خشک تامین شود که ۵۰۰ هزار تن علوفه تاکنون تامین و توزیع شده است و امسال هم از محل فاینانس ۲۰۰ دستگاه وسیله نقلیه و تانکر سیار آب خریداری می کنیم تا ناوگان حمل و نقل ادارات عشایر استانها تکمیل شود.
* مهمترین اولویت سازمان عشایری در سال جاری چیست؟
البته ۷ طرح با یک هزار میلیارد تومان مصوب شد که تکمیل زنجیره تولید، کشت گیاهان دارویی، کشت در اراضی شیب دار، تشکیل شرکت های مشاوره فنی توسط فرزندان عشایر که در کارگروهها مصوب شده از آن جمله است که در اولویت برنامه ها قرار دارد تا امسال اجرایی شود.
موضوع بازاریابی تولیدات عشایر هم از مسائل مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد زیرا این گروه در تولید توانمند هستند اما قادر به بازاریابی نیستند و باید به آنها کمک کنیم تا محصولات خود را بفروشند.
* قزوین ظرفیت خوبی برای تولید محصولات عشایری دارد در این زمینه کمکی صورت خواهد گرفت؟
در بازدیدی که از مناطق حضور عشایر در طارم استان قزوین داشتیم مشخص شد عشایر شما قابلیتهای خوبی دارند و بارش های سالانه نیز در مناطق آنها خوب است و با داشتن گیاهان دارویی می توانند در تولید نقش مهمی ایفا کنند.
قزوین در تولید گوشت قرمز هم ظرفیت خوبی دارد و با ایجاد مجموعه زیاران می توانید با خرید دام عشایر سهم بیشتری در تولید گوشت قرمز و کمک به. معیشت عشایر ایفا کنید و ما نیز حمایت لازم را انجام خواهیم داد.
نظر شما