خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-فاطمه محمدی پور: رهبران دو کره در دیداری تاریخی بعد از جنگ ۱۹۵۳ میلادی بر سازنده بودن نتایج این دیدار اظهار امیدواری کردند.
«کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی در سخنانی در آغاز اجلاس سران دو کره اظهار امیدواری کرد نتایج مذاکرات سران سازنده باشد.
او همچنین اعلام کرد میخواهد مذاکرات صریحی در اجلاس سران درباره مسایل جاری داشته باشد.
«مون جائه این» رییس جمهور کره جنوبی نیز اظهار امیدواری کرد دیدار با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، روستای مرزی پانمونجوم روستای محل برگزاری این اجلاس که اکنون به دو به کره شمالی و جنوبی تقسیم شده است را به نماد صلح نه شکاف و جدایی تبدیل کند.
در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «ریچارد کوزلاریچ» استاد دانشگاه جرج میسون آمریکا ترتیب داده که در ادامه می آید.
ریچارد کوزلاریچ مدیر اندیشکده علوم و سیاستگذاری انرژی در دانشگاه جرج میسون، مدیر موقت برنامه سیاست عملیات صلح (POPP ) و سفیر پیشین آمریکا در جمهوری آذربایجان (۱۹۹۴-۱۹۹۷) و بوسنی و هرزگوین ( ۱۹۹۷-۱۹۹۹) بوده است.
*چه دلایلی باعث دیدار تاریخی رهبران دو کره شمالی و جنوبی شد؟
آنچه باعث می شود این ملاقات متفاوت از ملاقات های گذشته باشد این است که ملاقات امروز در یک زمان و وضعیت آشفته و پیچیده بین المللی رخ داده است. ما از شایعات درگیری نظامی به نشست بین رهبران کره شمالی و امریکا رسیده ایم.
*رهبران دو کره امروز جمعه در کنفرانس خبری مشترکی اعلام کردند که اعلامیه مشترکی به امضا رساندهاند که در برگیرنده تحقق صلح دائمی و پایدار در شبه جزیره کره و پاکسازی این منطقه از سلاح هستهای است. این موضوع چقدر تحقق پذیر است؟
شما یک سوال بسیار خوب پرسیدید. این نشست برای امضای کاغذ (توافق) کافی نیست و فقط حاوی یک عکس خوب است. آیا بیان این کلمات مثبت واقعا به صلح و خلع سلاح هسته ای در شبه جزیره کره منجر می شود؟
*ترامپ از این نشست با احتیاط استقبال نمود و توئیت کرد: «گذر زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد ، امیدواریم این نشست منجر به خاتمه آزمایش موشک های هسته ای شود. ایالات متحده و تمام مردم "بزرگ" آن باید به آنچه اکنون در کره رخ میدهد، مفتخر باشند.» به نظر شما این دیدار تاریخی چه تاثیری بر تصمیم ترامپ در مورد برجام خواهد داشت؟
رئیس جمهور ترامپ حق دارد محتاط باشد. امریکا همواره بر اهمیت خلع سلاح هسته ای کره شمالی تاکید کرده است. روابط عادی بین امریکا و کره شمالی بدون آن ممکن نخواهد بود. این قضیه برای ایران بسیار مهم بوده لذا باید آنرا مورد توجه قرار دهد.
* این نشست بر نظم امنیتی در آسیای شرقی چه تاثیری خواهد داشت (برای نمونه بر روابط چین و کره شمالی)؟
اگر این نشست منجر به عادی شدن روابط میان کره شمالی و کره جنوبی و میان کره شمالی و امریکا شود، هر کشوری در آسیای شرقی از جمله چین و روسیه باید از آن استقبال کنند. من نگرانم که چین و روسیه این تحولات را باعث کاهش نفوذ خود در شبه جزیره کره بدانند و بنابراین اقداماتی جهت تضعیف این روند انجام دهند!
نظر شما