فنلاند و سیاست داخلی اتحادیه اروپا :
یکی از مهمترین چالش های اتحادیه اروپا در دومین دوره از ریاست دوره ای فنلاند افزایش مخالفت با گسترش این اتحادیه بود .
تعداد اعضای اتحادیه اروپا در 2 سال گذشته از 15 به 25 عضو افزایش یافته و از ابتدای سال 2007 میلادی نیز با پیوستن بلغارستان و رومانی به 27 عضو خواهد رسید.
رهبران اتحادیه اروپا در اجلاس اخیر سران در بروکسل همچنین از کند شدن روند مذاکره درباره پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا به علت خودداری این کشور از حل مسئله قبرس دادند.
بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز تا کنون با تاکید بر تفاوتهای فرهنگی، تاریخی و دینی ترکیه با دیگر کشورهای این اتحادیه با پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا مخالفت کردهاند.
رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست اخیر خود در بروکسل تاکید کردند که کشورهای مایل به پیوستن به اتحادیه باید برای پذیرفتن تعهدات خود آماده باشند.
اعضای اتحادیه اروپا همچنین بر لزوم توانایی اتحادیه اروپا برای پذیرش اعضای جدید تصریح و اعلام کردند : اتحادیه اروپا باید توانایی عملکرد و توسعه برای ادامه روند گسترش را داشته باشد.
گزارش مهر می افزاید : اتحادیه اروپا همچنین در بخش سیاست داخلی با ورود شمار زیادی از کارگران خارجی روبرو بود .
فنلاند و سیاست خارجی اتحادیه اروپا :
در بخش سیاست خارجی شاید بتوان برگزاری نشست اروپا و آسیا ( آسم ) از مهمترین رویدادهای اتحادیه اروپا در دومین دوره از ریاست فنلاند بر این اتحادیه دانست .
با این وجود نشست اتحادیه اروپا با روسیه در شهر "لاتی" فنلاند در ماه اکتبر سال جاری میلادی نیز یکی از بزرگترین دستاوردهای ریاست دوره ای فنلاند بر این اتحادیه محسوب می شود ، زیرا اتحادیه اروپا موفق شد در نشست مذکور در مذاکره با روسیه موضع متحدی را از خود به نمایش بگذارد.
یکی از اصلی ترین موارد مطرح شده در نشست اتحادیه اروپا - روسیه تاکید کشورهای اروپایی به اهمیت موضوع واردات گاز از روسیه بود که با توقف صادرات گاز این کشور به اوکراین برای مدتی در اوایل سال جاری به مسئله ای پرچالش در این اتحادیه تبدیل شد.
فنلاند در دوره ریاست شش ماهه خود بر اتحادیه اروپا همچنین میزبان حدود 130 نشست رسمی و غیررسمی از جمله نشست وزرای امورخارجه اروپا در "تامپر" بود.
در این نشست مسائل متفاوتی از جمله جهانی شدن، تغییرات مخرب جوی ، افزایش متوسط سن و افزایش قدرت رقابتی اتحادیه اروپا مورد بررسی قرار گرفت.
همزمانی حمله رژیم اسرائیل به لبنان با ریاست فنلاند و ناتوانی اروپا در اعلام موضعی متحد و قدرتمند برای برقراری آتش بس یکی از عواملی بود که ضعف این اتحادیه برای اتخاذ یک سیاست خارجی واحد را نشان داد.
فنلاند در پائیز سال جاری بر اساس بخشی از تعهدات خود به عنوان ریاست دوره ای اتحادیه اروپا متعهد به اعزام 200 سرباز به لبنان به عنوان بخشی از عملیات صلح "یونیفل" شد.
ریاست شش ماهه فنلاند بر اتحادیه اروپا یکبار دیگر ضعف این اتحادیه در اتخاذ سیاست خارجی قدرتمند و مستقل به ویژه به هنگام حملههای نظامی رژیم صهیونیستی به لبنان را به نمایش گذاشت.
بحران خاورمیانه و فلسطین از دیگر مسائل قابل بحث در نشست وزرای امورخارجه اتحادیه اروپا تحت ریاست دوره ای فنلاند بر این اتحادیه بود.
این نشست با صدور بیانیه ای وضعیت کنونی خاورمیانه را بحرانی و درگیری فلسطین را نیز از ریشههای اصلی این بحران قلمداد کرد.
در این بیانیه همچنین بر ادامه تعهد اروپا در یافتن راهکاری برای صلح و کاهش تنش ها در منطقه خاورمیانه تاکید و برقراری آتش بس در غزه گامی مهم توصیف شده بود.
ضعف فنلاند در پیشنهاد طرحی فراگیر برای برقراری صلح در منطقه خاورمیانه سبب شد تا مسئولیت ارائه راهکاری در این زمینه بر عهده کشورهای فرانسه، اسپانیا و ایتالیا قرار بگیرد.
موضوع هسته ای ایران نیز از دیگر چالش های فنلاند در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا بود . رئیس دوره ای اتحادیه اروپا در مراحل مختلف بررسی موضوع هسته ای ایران اعلام کرد که راه گفتگو با ایران همواره باز است .
فنلاند درباره سیاست اتحادیه اروپا در قبال مسئله افغانستان معتقد بود : نقش اتحادیه اروپا در افغانستان تنها امدادی، آموزشی و تربیت نیروی متخصص بوده و حفاظت انتظامی و امنیتی آن کشور برعهده نیروهای تحت فرماندهی ناتو است.
رئیس دوره ای اتحادیه اروپا درباره بحران عراق نیز خاطر نشان کرده بود : اتحادیه اروپا از ابتدا با سیاستهای ائتلاف تحت فرماندهی آمریکا در عراق موافق نبوده و از این رو حضور منظم و هماهنگی در وضعیت کنونی عراق ندارد و تنها کشورهای اروپایی حامی سیاست آمریکا در مسئله عراق جداگانه و با هماهنگی و رهبری آمریکا در عراق حضور دارند.
آلمان پس از فنلاند از اول ژانویه 2007 میلادی ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده می گیرد.
نظر شما