خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: سال گذشته، نخستین بار بود که گوشه ای از شهر آفتاب را در اختیار هنرمندان صنایع دستی گذاشتند تا به معرفی و ارائه آثار خود بپردازند. اقدامیکه با پیگیریهای پویا محمودیان، مدیرکل وقت صادرات صنایع دستی و تعاملاتی که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامیبرقرار شد، انجام گرفت و صنعتگران برای نخستینبار به نمایشگاه کتاب رفتند تا به گفته محمودیان، یک صنعت خلاق را با یک صنعت فرهنگی پیوند زنند.
قرار بود سال گذشته، فضای باز نمایشگاه کتاب، میزبان نخستین حضور هنرمندان صنایع دستی باشد؛ فضایی که به خاطر بارندگیهای پی در پی، جای خود را به سالن جنبی داد و حضوری که چندان برنامه ریزی شده نبود تا آنجا که چهار روز از نمایشگاه کتاب میگذشت و هنوز هنرمندان، فعالیت خود را آغاز نکرده بودند. هیچکدام از غرفهداران و ناشران کتاب هم متوجه حضور فعالان صنایع دستی و حضورشان در نمایشگاه نشده بودند. روی هیچ تابلوی راهنمایی هم نوشته نشده بود که برای بازدید از نمایشگاه صنایعدستی به کدام بخش میتوان مراجعه کرد. فراتر از این موارد، هیچ گونه اطلاع رسانی درباره حضور یا عدم حضور هنرمندان در سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب صورت نگرفته بود.
همان زمان، پویا محمودیان در گفتگویی کوتاه با خبرنگار مهر اعلام کرد که ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت ماه، به خاطر بارندگی شدید، هنرمندان به سولهای منتقل شده و نتوانسته اند کارهاشان را در فضای باز نمایشگاه ارائه کنند. در صورتی که ما امیدوار بودیم حضور هنرمندان در فضای باز به آشنایی بیشتر مردم با صنایع دستی و حمایت بیشتر از هنرمندان منجر شود.
سال گذشته، نخستین و ظاهرا آخرین حضور هنرمندان در نمایشگاه کتاب بود. امسال، هیچ کدام از هنرمندان صنایع دستی در مهم ترین رویداد فرهنگی کشور در حوزه کتاب شرکت نکردند. حتی ناشری هم نبود که به معرفی صنایع دستی مناطق مختلف ایران، به طور تخصصی بپردازد. در حالی که این نمایشگاه به گفته نیما ذاکری سعید، فرصت مناسبی برای معرفی هنرهای سنتی به مردم است.
به گفته این هنرمند فعال در زمینه چرم، دعوت از هنرمندان صنایع دستی برای حضور در نمایشگاه کتاب، اتفاق خوبی بود که امید میرود تکرار شود زیرا تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب زیاد است و اگر مردم بدانند که صنایع دستی هم در کنار این نمایشگاه وجود دارد قطعا از آن استقبال میکنند و آمار بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب هم بالا میرود چراکه صنایع دستی هم طرفداران خاص خودش را دارد.
ذاکری سعید همچنین معتقد است خوب است کتاب هایی در ارتباط با صنایع دستی هر منطقه نوشته و در نمایشگاه کتاب رونمایی شود یا ناشرانی، به طئر تخصصی به انتشار کتاب در این زمینه بپردازند.
شهرام امیری هم از جمله هنرمندانی است که حضور صنایع دستی در نمایشگاه کتاب تهران را مثبت ارزیابی میکند و میگوید: خود من با این اتفاق بسیار موافقم حتی اگر نمایشگاه کتاب به یک فروشگاه تبدیل شده باشد چرا که فرصت خوبی است تا مردم با صنایع دستی و ارزش آن آشنا شوند.
به گفته این هنرمند فعال در زمینه منبت، هنوز تفاوت محسوسی، در ذهن هنرمندان بین بازارچه و نمایشگاه وجود ندارد. به این معنی که نایشگاه فرصتی برای ارائه و معرفی آثار و ارتباط پدیدآورندگان با یکدیگر و با مخاطبان شان است در حالی که برخی، نمایشگاه را با بازارچه های صنایع دستی اشتباه میگیرند و درپی خنزر پنزر فروشی هستند.
امیری به این که بهتر است فاخرترین آثار صنایع دستی در نمایشگاه کتاب ارائه شود، اشاره و بیان میکند: نمایشگاه کتاب، یک فضای فرهنگی و روشنفکرانه است. پس باید هنرمندان، فاخرترین آثار خود را در آن ارائه کنند. به عبارتی نه هنرمندان و نه ناشران نباید به دنبال فروش جزئی کارهای خود درنمایشگاه باشند بلکه باید به فروش کپی رایت و ثبت سفارش فکر کنند به عبارتی بهتر است شان نمایشگاه حفظ شود.
این هنرمند صنایع دستی با اشاره به ضرورت وجود کارگاه های آموزشی در کنار برگزاری نمایشگاه میگوید: هنرمندانی که مسئولیت اداره غرفه را برعهده میگیرند دلال نیستند پس خوب است در کنار ارائه آثار خود، یک ورک شاپ یا کارگه آموزشی هم برگزار کنند یا ناشران آثار هنری چون یساولی و گویا و نظر به انتشار کتاب هایی درباره صنایع دستی هم بپردازند.
نظر شما