خبرگزاری مهر-گروه استانها-رحیم مقدمی: شهر زنجان از دیرباز شاهد وعدههایی بوده که برخیها با موجسواری بر این وعدهها یا قصد پیروزی در انتخابات را دارند و یا میخواهند حضور مدیریتی خود را تداوم دهند. از پروژهای به نام تقاطع سیدالشهدا که وعده افتتاح سه سالهاش، ۱۰ سال طول کشید تا پروژه سبزهمیدان که هر کسی برای خودش وعدهای میدهد تا شاید با موجسواری بر این وعدهها مدت زمان دوران مدیریتیش بیشتر بقاء یابد.
سبزهمیدان منطقهای واقع در بافت مرکزی شهر و محل بازار تاریخی، مسجد جامع، خانههای تاریخی ذوالفقاری که میتوان از آن بهعنوان حافظه تاریخی شهروندان زنجانی یاد کرد، سالهاست که در فهرست پروژههای راکد جا خوش کرده است.
پروژه سبزه میدان نه با حضور استاندار سابق و چهار معاون عمرانیاش، نه با حضور استاندار بومی و تنها معاون بومیاش، نه به دست ۱۱ عضو و نه ۱۳ عضو شورای شهر و نه هیچکدام از شهرداران اخیر این شهر نهایی نشده استسبزهمیدان، که این روزها با نام چاله سبزهمیدان مطرح میشود، بخت بسته عمرانشهری زنجان است که انگار قرار نیست به این زودیها باز شود، بخت این پروژه نه با حضور استاندار سابق و چهار معاون عمرانیاش، نه با حضور استاندار فعلی و معاون عمرانی بومیاش، نه به دست ۱۱ عضو و نه ۱۳ عضو شورای شهر و نه هیچکدام از شهرداران اخیر، باز نشد، بخت این پروژه انگار به گذشتههای دور گره خورده است.
سبزهمیدان، مصداق بارز و عینی ضربالمثل «سنگ اول چون نهد معمار کج / تا ثریا میرود دیوار کج» است. هرچه زمان اجرای این پروژه میگذرد، دیوارش کجتر میشود.
در آخرین بار سال ۹۳ بعد از تبلیغات فراوان و فضاسازی، برای ششمین بار کلنگ پروژه سبزهمیدان زنجان، اینبار توسط آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم به زمین زدهشد تا شاید گره سبزه میدان در دولت موسوم به تدبیر و امید باز شود، گره ای که بعد از قریب 4 سال باز نشد و شاید کور هم شد.
آخوندی تنها به کلنگ زدن بسنده نکرد و پا را فراتر گذاشت و از مردم خواست هرگونه توقف در روند اجرای پروژه را به وی اطلاع دهند. حال با گذشت بیش از چهار سال در عصر اطلاعات و رسانه، آیا وزیر از وضعیت حاکم بر روند اجرای پروژه سبزهمیدان خبر ندارد؟
سبزه میدان، نماد وعدههایی که قرار نیست محقق شود
سبزه میدان، نماد وعدههایی است که قرار نیست محقق شود، وعدههایی که در بازیهای سیاسی به میدانی برای یکهتازان سیاسی تبدیل شده است تا یک روز ابزار تخریب رقیب و یک روز ابزار خودنمایی باشد و در این میان سوال این است که بالاخره این گودال سبزهمیدان کی میخواهد از وعدهها پر شود تا شاید شهروندان زنجانی تحقق حداقلها را در شهر زنجان شاهد باشند.
نبود مدیریت پایدار در مدیریت شهری زنجان همواره در این شهر خود را به عنوان یک معضل مطرح کرده است، معضلی که بیشتر از آنکه جنبه فنی داشته باشد، در قالب غرضورزیها و دستهبندیهای سیاسی مطرح بوده و حتی در بسیاری از مواقع خود را در قالب اغراض شخصی و خانوادگی نشان داده است.
بعد از آنکه «حبیبالله ملایییگانه» شهردار سابق زنجان در کشاکاش غرضورزیها از شهرداری زنجان کنارهگیری کرد، عمران شهری زنجان تنها به وعده بسنده کرده و طرحهایی که شهرداران قبلی زنجان و به خصوص ملایییگانه برای آنها تلاش کرده بود را برخی در زمان افتتاح، آنها را به نام خودشان مصادره کردند تا سر سفره آماده، خودنمایی کنند.
سبزهمیدان، عرصهای برای شعار و وعده دولتها شده و هر دولتی که میآید برای تضمین آینده سیاسی خود در استان، کلنگی در محدوده این پروژه میزند تا شاید بتواند دیوار کج رفته تا ثریا را در پروژه تاریخی سبزهمیدان حفظ کند.
اجرای پروژه سبزهمیدان در وسط شهر زنجان در سال ۶۷ به تصویب رسید، پس از آن تاکنون بیش از پنج بار عملیات اجرایی آن در زمانها و به دست مسئولان مختلف آغاز شده استاجرای پروژه سبزهمیدان در وسط شهر زنجان در سال ۶۷ به تصویب رسید، پس از آن تاکنون بیش از پنج بار عملیات اجرایی آن در زمانها و به دست مسئولان مختلف آغاز شده است.
تاکنون بسیاری از تملکات و تخریب پلاکهای محدوده طرح سبزهمیدان انجام شده، حتی در گذشته برخی واحدهای مسکونی تاریخی نیز که در این محدوده وجود داشت، تخریب شده است، به گونهای که امروز شهروندان زنجانی شاهد حفر گودال بزرگ در مرکز شهر زنجان هستند.
استاندار زنجان در این زمینه تاکید کرد: تصمیم قاطع مدیریت استان، اجرای پروژه سبزهمیدان است.
اسدالله درویش امیری یازدهم آذرماه سال ۹۶ در جلسه بررسی پروژه سبزهمیدان شهر زنجان با تأکید بر اینکه طرح نهایی و با داوری اساتید بزرگ معماری و شهرسازی کشور انتخابشده است، اظهار کرد: در این طرح انعطاف لازم برای اجرا پیشبینیشده و همخوانی لازم را با بافت تاریخی پیرامون خود دارد. در طراحی آن احترام و توجه لازم به بافت و مجموعه آثار تاریخی واقع در سایت دیدهشده است و تصمیم مدیریت استان، اجرای حتمی این پروژه بهعنوان یکی از طرحهای معماری و شهرسازی فاخر در کشور است.
سبزهمیدان زنجان یکی از طراحیهای فاخر معماری کشور است
وی، طرح تدوینشده برای سبزهمیدان زنجان را یکی از طراحیهای فاخر معماری کشور دانست و از سرمایهگذار پیشنهادشده شهرداری و شورای شهر زنجان برای اجرای این طرح خواست تا بدون توجه به مسائل و سود مادی، این کار را بهعنوان یک طرح فاخر ملی باانگیزه مضاعف به انجام رساند.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه یقیناً سرمایهگذاران جهت کسب سود در پروژههای استانی سرمایهگذاری میکنند، افزود: برای مدیریت استان پذیرفتهشده است که سرمایهگذاران با اجرای پروژههای شهری، سود منصفانه خود را نیز بهدست آورند ولی در اجرای پروژههای فاخری همچون طرح سبزهمیدان باید به سود معنوی نیز بیاندیشند و این کار را بهعنوان شناسنامه تاریخی از فعالیت خود در زنجان برجای بگذارند.
شهردار زنجان یک «ایده» در باره سبزهمیدان مطرح کرده است، نه «طرح»
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان با بیان اینکه شهردار زنجان یک «ایده» در خصوص سبزهمیدان مطرح کرده است، نه «طرح»، گفت: طرح جدید باید کف خواستههای مردم را تأمین کند.
مهرداد سلطانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: به نظر میرسد طی ۳۰ سال عمر طرح سبزه میدان، همواره طبق ارادهای اجازه داده نشده که این طرح اجرایی شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان همچنین با بیان اینکه پروژه سبزهمیدان مطالبه دیرینه مردم این شهر بهشمار میرود که به زخم تبدیل شده است، گفت: شهردار جدید زنجان طرح قبلی در زمینه پروژه سبزهمیدان را قبول نکرده و ایده جدید در این زمینه مطرح کرده است.
طرحها و اشخاص مرتب تغییر میکنند و منافع شهر خط قرمز ما است. اگر طرح جدید از سوی شهرداری ارائه شود، ما به نحو احسن همکاری خواهیم کردسلطانی گفت: طرحها و اشخاص مرتب تغییر میکنند و منافع شهر خط قرمز ما است. اگر طرح جدید از سوی شهرداری ارائه شود، ما به نحو احسن همکاری خواهیم کرد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان گفت: امروز با تغییر نگرش تیم جدید مدیریت شهری، اجرای طرح قبلی منتفی شده و در جلسهای با حضور شهردار و برخی از اعضای شورای اسلامی شهر به صراحت قول تعامل داده و اعلام کردهایم که حفظ طرح قبلی خط قرمز نیست و تنها خط قرمز، منافع مردم شهر و استان است.
سلطانی با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ طرحی به کمیسیون ماده ۵ ارائه نشده و آنچه ارائه شده، تنها یک ایده بود نه طرح، گفت: ایده مورد نظر شهرداری زنجان درباره کاهش سطح و سطوح و یک سری موضوعات فنی درباره نحوه ساخت و ساز و مشارکت مردم بود.
علت شکست ۳۰ ساله طرح سبزهمیدان، عدم شفافسازی است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان با بیان اینکه علت شکست ۳۰ ساله طرح سبزهمیدان، عدم شفافسازی بوده است، افزود: موضوع مورد تاکید مجموعه استانی این بود که کمیته کارشناسی برای سبزهمیدان برگزار شده و با نظر کارشناسان و اساتید دانشگاه طرح تأیید شود.
سلطانی افزود: طرح سبزهمیدان، برگزاری مناقصه و عقد قرارداد سرمایهگذاری با یکی از بزرگترین شرکتهای توسعهگر کشور در دهه اخیر بود که برخلاف انتظار عموم، با مشکلات مالی و حقوقی جدی مواجه شد.
وی ادامه داد: ما به حسن نیت و احساس تکلیف مجموعه مدیریت شهری باور داریم و با تمام توان آنها را یاری میکنیم، اما راهحل مسئله تغییر با عجله طرح نیست و ما باید از اتفاقات گذشته درس بگیریم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان تاکید کرد: از استاندار زنجان هم درخواست میشود طرح جایگزین به صورت سریع تصویب شود، در حالی که تریبون عمومی محل تصویب طرحهای کمیسیون ماده ۵ نیست.
سلطانی تصریح کرد: کمیسیون ماده ۵ قانون شورای عالی معماری و شهرسازی یک محمل کارشناسی و مدیریتی است و برای تصویب یک طرح مهم باید تمام جوانب موضوع و صرفه و صلاح کوتاهمدت و بلندمدت جامعه را در نظر بگیرد، ضمن اینکه مشکل طرح سبزهمیدان فقط دریافت مصوبه نیست؛ چرا که سبزهمیدان پیش از این چندین مصوبه کمیسیون داشته اما تا به امروز هیچیک اجرایی نشده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان گفت: اساس ایده شهردار شامل حذف تملکات ضلع غربی سبزهمیدان، حذف طبقات پارکینگ بخش جنوبی خیابان زینبیه، حذف بدنهسازی پیرامون میدان و در مقابل احداث یک طبقه زیرزمین تجاری و ساماندهی کف میدان است.
سلطانی افزود: در این ایده ساخت بدنه میدان با تعیین ضوابط به مالکان واگذار شده که به مرور زمان انجام می شود و ممکن است دههها به طول بکشد.
وی اضافه کرد: اگر چه سبک کردن طرح به منظور امکان اجرای آن مورد قبول مسئولان استان واقع شده و در این خصوص قول همکاری و تعامل دادهایم، اما در نهایت سبک بودن طرح تا حدی قابل قبول است و نباید طوری شود که کف انتظارات مردم بعد از چند دهه برآورده نشود.
اقدامات مجموعه جدید شهرداری زنجان تا به امروز قابل تامل بوده است
سخنگوی شورای شهر زنجان همچنین با تاکید بر اینکه اقداماتی که مجموعه جدید شهرداری زنجان تا به امروز انجام داده، عملکرد قابل تاملی بوده است، گفت: در خصوص پروژه سبزهمیدان نیز مجموعه شهرداری و شورای شهر انرژی و وقت زیادی گذاشتند تا اینکه کلیات موضوع در کمیته کار به تصویب رسید که در همین راستا جلسه ویژهای در کمیسیون ویژه ماده ۵ تشکیل خواهد شد.
سجاد خدایی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: به همین خاطر منتظر هستیم که کمیسیون ماده ۵ در اولین فرصت نسبت به بررسی این موضوع اقدامات لازم را انجام داده و طرح نهایی را اعلام کند؛ چرا که بدون طرح نهایی و ابلاغ کمیسیون ماده ۵ نمیتوانیم مثل گذشته نسبت به انتخاب پیمانکار و سرمایهگذار اقدام کنیم.
در این میان شهردار زنجان معتقد است: متاسفانه طراحی این پروژه نادرست انجام گرفته و بر این اساس سرمایه گذار برای اجرا و تملکات آن باید ۱۰۰۰ میلیارد تومان هزینه کند که صرفه اقتصادی ندارد.
تملک برخی از املاک سبزه میدان که تعداد آنها ۱۳ مورد بود در اوایل اسفند سال ۹۶ با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان تملک شد و برای عید تخریب و تسطیح شدمسیح الله معصومی با اشاره به روند اجرای پروژه سبزه میدان، گفت: تملک برخی از املاک سبزه میدان که تعداد آنها ۱۳ مورد بود در اوایل اسفند سال ۹۶ با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان تملک شد و برای عید تخریب و تسطیح شد.
وی گفت: شهرداری نمی تواند پروژه برزمین مانده سبزه میدان را بر اساس طرح قبلی اجرا کند مگر آنکه این طرح پس از تصویب، کوچک سازی شود و علاوه بر آن نهادهای متولی امر نیز مشارکت داشته باشند.
معصومی افزود: برای تملکات بخش شرقی پروژه سبزه میدان ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار، معادل بودجه ۱.۵ ساله شهرداری نیاز است و تامین این مبلغ در توان این نهاد غیر دولتی نیست.
وی اظهار کرد: پروژه سبزه میدان در مساحت ۹ هکتاری طراحی شده و برای اجرای بهتر این پروژه باید ۲ موضوع اساسی در این پروژه برطرف شود که طی جلسات برگزار شده با مجموعه داخلی شهرداری، شورای اسلامی شهر زنجان و استانداری موارد به طور جدی مطرح شده است.
معصومی با بیان اینکه طرح سبزهمیدان با توجه به زمان و نوع طراحی آن به گونهای بود که حجم عمدهای تملک اراضی لازم داشت، افزود: این بدان معنی است که سطحی که در حال حاضر دارد، شاید نصف سطوحی است که در طرح دیده شده بود.
وی با اشاره به دیدار خود و استاندار زنجان با معاون شهردار تهران در خصوص وضعیت پروژه سبزهمیدان، تصریح کرد: با طرح موضوع سبزهمیدان در این دیدار، به این جمعبندی رسیدیم که اگر این پروژه میخواهد به نوعی جمع شود، باید سطوح کنترل شدهتر و در حد سطح تملکات فعلی باقی بماند که معاون شهردار تهران نیز که خود داور این طرح بود، نظر مثبتی در این زمینه داشت.
شهردار زنجان ادامه داد: در همین راستا استاندار زنجان دستور بازنگری طرح را با همین سطوح صادر کرد و هماکنون طرح سبزهمیدان با حفظ طرح اولیه ولی در سطوح تملکات صورت گرفته در حال بازنگری است.
معصومی همچنین در خصوص زمان اجرای طرح سبزهمیدان، افزود: طراحی این پروژه باید انجام شده و سپس به تأیید کمیسیون ماده ۵ برسد و زمانی که کمیسیون ماده ۵ این تأییدیه را به شهرداری ابلاغ کند، حداکثر بعد از چهار ماه که فرآیند انتخاب پیمانکار و سرمایهگذار انجام شد، اجرای پروژه آغاز خواهد شد.
در این میان شهروندان زنجانی از روند موجود در اجرای پروژه های عمرانی، بخصوص پروژه سبزه میدان گلایه دارند، و از مسئولان استانی و شهر زنجان انتظار دارند نسبت به رفع چالش های موجود در حوزه عمران شهری زنجان اقدام کنند.
یک شهروند زنجان با بیان اینکه روند طولانی اجرای پروژههای عمرانی در شهر زنجان همواره هزینههای زیادی را بر این شهر تحمیل کرده است، گفت: متأسفانه اعضای شورای شهر زنجان طی ادوار مختلف، که برخی از آنها در شورای فعلی هم هستند، نتوانستند راهکاری برای رفع این مشکل داشته باشند.
احمدی افزود: مسئولان شهری زنجان باید پاسخگو باشند که چرا در وسط شهر زنجان یک گودال بزرگ حفر کردند و هیچ کاری برای ادامه روند اجرای پروژه سبزه میدان ندارد.
وی با بیان اینکه در استانهای اطراف، همواره شاهد اجرای پروژههای بزرگ و کوچک شهری در مدت زمان معین هستیم، ادامه داد: در شهر زنجان همواره روند طولانی پروژهها باعث شده اتلاف و حیف و میال بیت المال به وجود آید.
بی شک، سبزه میدان نه اولین پروژه و نه آخرین پروژه عمرانی شهر زنجان است که نیمه تمام رها شده، بلکه تاریخ عمران شهری زنجان مملو از پروژه های عمرانی نیمه تمامی بوده که برخیها با سوء استفاده از متانت و فرهنگ غنی مردم زنجان، سعی کردند با دروغ و ریا، برنامههای ناکارآمد خود را به پیش برند.
شهروندان زنجان در عین حال که مردمانی با شخصیت و متین هستند، در عین حال فرق خدمت و بی تفاوتی به شرایط شهر را خوب می فهمند و به کسانی مصالح شخصی و گروهی خود را به مصالح عمومی ترجیح می دهند عکسالعمل در خور نشان می دهد.
نظر شما