۱۲ دی ۱۳۸۵، ۱۹:۵۵

صدای نابودی آثار تاریخی به گوش می رسد! ؛ گزارش تحلیلی مهر از تخریب آثار تاریخی کشور

صدای نابودی آثار تاریخی به گوش می رسد! ؛ گزارش تحلیلی مهر از تخریب آثار تاریخی کشور

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: بر اساس آمارهای اعلام شده ، بیش از یک میلیون اثر تاریخی در کشور وجود دارد که برای جلوگیری از تخریب نیاز به حفاظت دارند ، در حالی که از این میان تنها 16 هزار اثر و محوطه تاریخی و باستانی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و مابقی این آثار همچنان در انتظار ثبت به سر می برند.

به گزارش خبرنگار مهر ، در حال حاضر تمامی آثار تاریخی موجود در کشور به منظور جلوگیری از تخریب و نابودی نیاز به حفاظت  دارند در حالی که به دلیل عدم وجود نیروهای حفاظتی کافی و امکانات ، این آثار در آستانه تخریب قرار دارند به طوری که هر روزه خبر از تخریب یک اثر در منطقه ای از کشور به گوش می رسد.

برای حفاظت از آثار تاریخی هم اکنون فقط 4 هزار نیروی حفاظتی فعالیت می کنند در حالی که فقط حفاظت از آثار تاریخی که ثبت ملی رسیده اند نیاز به 8 هزار نیروی حفاظتی دارد .

مسئولان سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری بارها اعلام کرده اند که به دلیل مشکلات موجود نمی توانند از عهده حفاظت از تمامی آثار تاریخی ثبت شده برآیند بنابراین به طور حتم در این میان آثار تاریخی ثبت نشده جایگاهی ندارد و درمعرض تخریب جدی قرار دارند.

البته مسئولان نباید تنها به این امر بسنده کنند که بدلیل مشکلات نمی توانیم از آثار تاریخی حفاظت کنیم ، آثار تاریخی جزئی از فرهنگ و تمدن مردم ایران هستند بنابراین نباید به راحتی و آسودگی خیال اجازه دهیم نابود شوند و بطورحتم این امر کوتاهی مسئولان را می رساند .

به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مهم ترین مشکل حفاظت آثار تاریخی ، محدودیت اعتبارات ، امکانات و همچنین عدم وجود نیروی حفاظتی کافی در کشور است.

سردار عباسعلی روحی می گوید: یگان حفاظت از میراث فرهنگی برای حفاظت از آثار تاریخی موجود در کشور ، حداقل نیازمند 30 میلیارد تومان اعتبار است در حالی که یک پنجم این اعتبارات اختصاص یافته و همچنین نیمی از نیروهای حفاظتی مورد نیاز نیز هم اکنون فعال هستند.

وی در خصوص حفاظت از آثار تاریخی ثبت نشده در کشور می افزاید: در حال حاضر برای حفاظت از آثار ثبت شده نیز با مشکل اعتبار ، تجهیزات و کمبود نیرو مواجه هستیم بنابراین در این شرایط نمی توانیم از آثار غیر ثبتی حفاظت کنیم.

روحی تاکید می کند: حفاظت و حراست از موزه ها و 16 هزار اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی و بیش از یک میلیون اثر غیر ثبتی در کشور ، امری است که از عهده یک سازمان یا یک ارگان دولتی خارج است  بنابراین باید دستگاه های مختلف با سازمان میراث فرهنگی همکاری کنند.

همیشه عنوان می شود که ایران به لحاظ دارا بودن آثار و جاذبه های تاریخی و فرهنگی جزء 10 کشور برتر دنیاست در حالی که هیچ وقت عنوان نمی شود که این آثار برای جلوگیری از تخریب نیاز به حفاظت دارند و باید عزم و تلاش جدی تمامی دستگاه ها در این زمینه به کار گرفته شود.

چنانچه مسئولان برای حفاظت از آثار تاریخی ثبت نشده اقدام و برنامه ریزی جدی نداشته باشند در آینده نه چندان دور شاهد تخریب ونابودی آثار تاریخی منحصر به فرد درکشورمان خواهیم بود و دراین صورت است که دیگر نمی توانیم به دارا بودن آثار تاریخی تخریب شده بی شمار در کشورمان افتخار کنیم.

در هر حال ، دولت و مجلس می توانند با اقداماتی مانند اختصاص بودجه کافی ، صدور مجوز استخدام نیروهای حفاظتی و همچنین ملزم کردن دستگاه های مختلف به همکاری با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای حفاظت از آثار تاریخی زمینه عدم تخریب و نابودی آنها را فراهم کنند و البته با فرهنگ سازی در جامعه نیز می توان کاری کرد که حفاظت از آثار تاریخی برای مردم به دغدغه تبدیل شود و در این صورت شاید بتوانیم مانع تخریب آثار با ارزش تاریخی کشورمان شویم.

کد خبر 429661

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha