به گزارش خبرنگار مهر ، دکتر موسی پورموسوی در یازدهمین نشست تخصصی مدیریت دانش شهری با موضوع "حریم تهران از منظر مدیریت و برنامه ریزی شهری" ، گفت: حریم تنفس گاه شهر است و از نظر زیست محیطی فضایی برای توسعه آینده شهر است در حالی که امروزه در تهران این حریم تبدیل به محل دفن زباله ها و سکونت جمعیت کم درآمد است.
مشاور امور اجرایی و پژوهشی شهردار تهران با بیان اینکه در طرح جامعه تهران از حریم صحبت شده است ، افزود: این در حالی است که در حریم تهران مرجع تشخیص شهر شدن وزارت کشور است و شهرداری در این زمینه نقشی ندارد.
وی در عین حال حریم را محل سکونت اقشاری دانست که به جهت نارسایی های حقوقی در این بخش کرامت اجتماعی خود را فراموش کرده اند.
پورموسوی تاکید کرد: ساکنان در حاشیه شهرهای بزرگ آماده پریدن به داخل حریم شهرها هستند در حالی که حریم باید جزئی از فضای ملی برنامه ریزی شود.
همچنین ، دکتر کیومرث ایراندوست ، استاد برنامه ریزی شهری نیز با اشاره به اسکان غیر رسمی خارج ار حریم شهرها به عنوان بحث داغ کلانشهرهای کشورهای جهان سوم ، گفت: تفاوت قیمت زمین ، تفاوت در قوانین و مقررات جاری خارج و داخل محدوده ، خارج شدن از روند بوروکراتیک جاری و امید به رسمیت یافتن در آینده از دلایل اصلی میل اقشار کم درآمد و مهاجر به اسکان در حاشیه شهرها است.
وی در ادامه افزود: اگر می خواهیم محدوده زاینده حاشیه نشینی نباشد ، باید در قوانین تجدید نظر شود و نباید انگیزه برای غیر رسمی شدن ایجاد کرد.
در همین خصوص دکتر احمدیان ، استاد دانشگاه علم و صنعت با اشاره به فرصت های حریم گفت: وجود اراضی و مالکیت های بزرگ ، قیمت نسبتا پایین ، امکان تدوین طرح و برنامه توسعه ای و مدیریتی و وجود کاربری های بزرگ از فرصت های محدوده و حریم شهرهاست.
وی همچنین استقرار فعالیت های آلاینده و نا هماهنگی های مدیریتی و نظارتی و هجوم اقشار فرودست جامعه به حاشیه را از تهدیدهای آن عنوان کرد و افزود: عدم جایگاه قانونی و تداخل حوزه های مدیریتی و عدم شکل گیری ساختار تشکیلاتی از دیگر مشکلات توسعه شهری در خارج از محوده شهرهاست.
در ادامه ، دکتر احمد سعیدنیا ، استاد شهرسازی دانشگاه تهران با ارائه تحلیلی از نوع نگاه به حاشیه و حریم شهرها گفت: با ارئه مفهوم جدیدی به نام " شهر منطقه" می توان با عدالت بیشتری به حاشیه شهرهای بزرگ نگاه کرد.
وی با اشاره به اینکه هر کجا پتانسیل سرمایه و فعالیت اقتصادی ایجاد شود هجوم مهاجرت را در پی خواهد داشت تاکید کرد: مفاهیم غلط مثل حاشیه،محدوده و اسکان غیر رسمی در یک مفهوم قابل تصحیح است و آن این است که شهر را کلانشهر نام گذاری نکنیم و پیرامون شهر را به صورت مستقل به رسمیت بشناسیم.
سعیدنیا ، قدرت شهر اصلی را به مجموعه ای که در کنار آن قرار دارد دانست و گفت: مدیرت شهری باید تغییر پیدا کند و نمی توان با یک طرح جامع شهر را مدیریت کرد و نگرش راهبردی است که می تواند مدیریت شهررا متحول کند.
نظر شما