۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۹:۵۷

صنایع دستی بومی در انزوا است

حال وروز ناخوش مرواربافی در مازندران

حال وروز ناخوش مرواربافی در مازندران

آمل - مرواربافی از هنرهای سنتی و پرپیشینه مازندران است که شمار هنرمندان آن به‌اندازه انگشتان یک دست رسیده و حال و روز این هنر ناخوش است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: در گذشته های نه چندان دور، در مازندران مروار بافه‌های زیادی فعالیت می‌کردند اما به دلیل اینکه سنی از آن‌ها گذشته یا حمایت نکردن از آن‌ها فعلاً ۵ مروار باف مشغول به فعالیت هستند.

مغازه پدر بهانه خوبی برای فرار از درس و کلاس بود تا بتواند خودش را با سبدهای حصیری سرگرم کند. سبدهایی که در گوشه وکنار مغازه آویزان بودند، بیشتر ذهنش را قلقلک می‌داد، به سمتش رفت در ذهن خود به دستانی فکر می‌کرد که هنرمندانه به جان چوبهاافتادو خالق هنر زیبایی شده بود، مغازه پدر مکان خوبی برای دست یافتن به همه آرزوهایش بود، چشم‌هایش به گره‌های ظریف و بی‌جان سبدهایی می‌افتاد که هنرمندانه بافته‌شده بودند، انگار تمرینی برای مشق شبش شده ، هرروز نگاه به آن‌ها آتش علاقه‌اش را شعله‌ورتر می‌کرد، دست‌به‌کار شد و با اضطرابی عجیب گره‌های سبدها را یکی پس از دیگری باز کرد و آرام‌آرام مشغول بافتن شد. هرچند مثل اول نشد اما تکرارو تمرین بدون دیدن دوره آموزشی از او استاد نمونه‌ای در حوزه مروار بافی ساخته بود .گره‌های درهم‌تنیده چوب‌های نازک و آب‌وآتش همه علاقه و انگیزه زندگی او شد.

امیر فرجی دانشجوی رشته مکانیک ۲۲سال پیش از ادامه تحصیل در دانشگاه انصراف داد و به سمت علاقه خود رفت، بدون اینکه دوره آموزشی را گذرانده باشد، اکنون به‌عنوان یکی از استادان برتر مروار باف استان مازندران شناخته‌شده است وهمسرش حلیمه فلاح که ۱۸ سال همپای او در حیاط کوچک خانه‌شان جان تازه‌ای به ترکه‌های چوب مروار بخشید، همسری که بیشترین انگیزه برای ادامه کارش بود، به‌گونه‌ای که بدون حضور او دست‌ودلش به کار نمی‌رفت وهم پای او در همه سختی‌های زندگی و شریک مطمئنی برای کارش بود.

فرجی در رابطه با نحوه بافت ترکه‌های مروار گفت: مروار را از استان ایلام تهیه وانبار می کنیم و به‌تدریج ترکه‌ها را در دسته‌های ۴۰ الی ۵۰ تایی در دیگ بزرگ می‌جوشانیم، پس از خشک شدن پوسته آن را جدا  و بعد برای بافتن از آن‌ها استفاده می‌کنیم، در مرحله بافت تعداد چهار عدد از ترکه‌ها را برکنار هم دیگر قرار می‌دهیم و تعداد چهارتا پنج ترکه به‌صورت افقی روی آن می‌گذاریم تا به شکل ستاره هشت پر دربیاید، سپس به‌وسیله ترکه‌های باریک‌تر آزادشده و با ترکه‌های نازک بافت را به‌صورت یکی زیر و یکی رو آغاز می‌کنیم و ترکه‌ها را به‌صورت یکی در میان از لابه‌لای ترکه‌هایی که قبلاً به‌طور عمودی واقفی روی یکدیگر قرارگرفته عبور می‌دهیم وتا تکمیل قسمت کف شی ء ادامه می‌دهیم، بعد از پایان کار بافت قسمت کف ، در محلی که قرار است ازآنجا به لبه کار بافته شود به بافت مارپیچ ادامه می‌دهیم و پس از بافتن مروار آن‌ها نزدیک به ۴۸ ساعت در معرض آفتاب قرار می‌دهیم تا براثر تابش نور مستقیم آفتاب ترکه‌های بافته‌شده مروار به روشن‌تر وطلایی درمی‌آید.

می گوید: در این حرفه برای بافتن ترکه‌های مروار از مواد دیگری مانند تخته‌سه‌لایی، انواع میخ ، روغن جلا و...استفاده و محصولاتی همچون سبددرمدلهای متفاوت ، کشکولی ، جای کفش ، میزو صندلی و... تولید می‌کنیم، کالای باکیفیت که زحمت و زمان زیادی را به خود می‌گیرد.

در کشور ما مسئولین کمتر از تولیدات داخلی در بخش صنایع دستی حمایت می کنند و سبب شده تا مروار بافی در انزوای حمایت‌های مالی قرار گیرد

وی در رابطه با مشکلات این حوزه می‌گوید: در کشور ما مسئولین کمتر از تولیدات داخلی در بخش صنایع دستی حمایت می کنند و سبب شده تا مروار بافی در انزوای حمایت‌های مالی قرار گیرد، صنعت‌گرانی همانند ما که می‌توانند با حمایت‌های مالی ضامن شغلی پایدار در کشور باشند واز مدیران میراث فرهنگی انتظار داریم تا از صنعتگران مازندران حمایت کنند.

به گفته فرجی، پرداخت وام برای ایجاد اشتغال‌زایی در این حوزه تأثیرگذار است زیرا با حرف زدن و عمل نکردن مشکلی در حوزه صنایع‌دستی حل نمی‌شود، همچنین ایجاد یک مرکز تجاری صنایع‌دستی از جمله نیازها و بیمه یکی از مشکلات اساسی صنایع‌دستی است.

این هنرمند مروارباف ادامه می دهد: ورود کالاهای بی‌کیفیت چینی معضل بزرگی برای صنایع‌دستی ما شده و مردم به دلیل قیمت ارزان و بی‌کیفیت به سمت کالاها و صنایع‌دستی چینی می‌روند، این روزها متأسفانه صنایع‌دستی ما باریشه و فرهنگ غنی حال روز خوشی ندارد وچینی ها همه اصالت مارا آرام‌آرام به یغما می‌برند.

علایی کارشناس صنایع‌دستی و میراث فرهنگی آمل نیز به خبرنگار مهر می گوید: به دلیل ناشناخته بودن بازار صنایع‌دستی متأسفانه صنعت گران ما نتوانستن در بازار حرفی برای گفتن داشته باشند.

وی در رابطه با بیمه هنرمندان می گوید: ما درگذشته بیمه‌ای در این حوزه نداشتیم و مدت چند سالی است که بیمه صنعت گران آغازشده است.

وی با بیان اینکه ورود کالاهای چینی که متأسفانه جا پای اجناس داخلی گذاشتند نیاز به اصلاح قوانین و کار مشارکتی بین ارگان های مرتبط است که به یک وحدت نظر برسند افزود: خوشبختانه آمل قدم‌های خوبی در حمایت از صنعت گران حوزه صنایع‌دستی برداشته ودرمراسمات و همایش‌ها کشوری بین‌المللی هدایا را از تولیدکنندگان صنایع‌دستی خریداری می کنند تا حمایت کوچکی از آن‌ها به عمل بیاورد.

به دلیل ادغام چهار بخش صنایع‌دستی ، گردشگری ، میراث فرهنگی و سرمایه‌گذاری نگاه بیشتر به بخش گردشگری متمرکزشده و ضربه سختی به بخش صنایع‌دستی وارد ساخته است، همچنین قوانینی که برای میراث فرهنگی تصویب‌شده برای سالهای دوری است که نگاه و بازبینی جدیدی را می‌طلبد.

کد خبر 4302047

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha