به گزارش خبرنگار مهر در کرج ، خصوصی سازی در بخش های کشاورزی شتاب بیشتری نسبت به سایر قسمت ها دارد و هم اکنون بخش قابل توجهی از کشاورزی کشور با حمایت دولت و توسط بخش خصوصی اداره می شود.
اما واگذاری برخی بخش های کشاورزی به بخش خصوصی مشکلاتی ایجاد کرده که در صورت عدم رسیدگی به موقع منجر به بروز مشکلات متعدد خواهند شد.
یکی از بخش هایی که تقریبا به طور کامل به بخش خصوصی واگذار شده است گیاه پزشکی است و سازمان حفظ نباتات بخش قایل توجهی از گیاه پزشکی کشور را به بخش خصوصی واگذار کرده است.
گیاه پزشکی به خصوص در عصر حاضر از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است زیرا همه ساله کشاورزان از محل بیماری های گیاهان خسارات جبران ناپذیری می بینند و حضور گیاه پزشکی در کنار کشاورزان بسیار ضروری می نماید.
با شتابی که روند خصوصی سازی در کشور دارد فعالیت های گیاه پزشکی کشور متعلق به کلینیک های گیاه پزشکی است و حتی فعالیت های ترویجی در این زمینه می تواند از طریق این کلینک ها صورت گیرد.
چندی پیش یکی از مسئولان کشوری در این خصوص اظهار داشته بود:" فروش سم بدون نسخه گیاه پزشکی ممنوع است"، یعنی کسانی که قصد سم پاشی مزارع و باغ های خود را دارند حتما باید از یک گیاه پزشک نسخه دریافت کرده باشند و این نشان از اهمیت این مراکز در حال و آینده نزدیک است.
هم اکنون 14 مرکز گیاه پزشکی در استان تهران فعال هستند که توسعه آنها برای پیشگیری از آفات گیاهی و بیماری ها در منطقه بسیار موثر ارزیابی می شود.
این مراکز کار مشاوره و هدایت کشاورزان در مراحل مختلف نظارت ، کاشت ، داشت، برداشت ، بسته بندی و مهار عوامل خسارت زا را برعهده دارند اما مشکلات خصوصی سازی دامن این بخش را نیز گرفته است.
مسئول یکی از کلینیک های گیاه پزشکی استان تهران در این خصوص گفت: در مراحل اولیه احداث کلینیک حمایت های خوبی از احداث آن صورت گرفت اما پس از آن به حال خود رها شده ایم و هم اکنون حتی به سم فروشی هم روی آورده ایم تا حداقل هزینه های این مرکز به صورت سربه سر تامین شود.
این مسئول افزود: مسئولان به جوانان فعال در کلینیک ها اعتماد ندارند و این روند آینده گیاه پزشکی را به خطر می اندازد در حالیکه جوانان در این زمینه تخصص بیشتری دارند و بی اعتمادی به آنها باعث هرز رفتن سرمایه های مملکت می شود.
وی تصریح کرد: برخی مواقع نیز حضور دلالان کار ما را کساد می کند و دلالان به جای ما به ایفای نقش می پردازند درحالیکه گیاه پزشکی تخصص ماست و اصولا برای همین موضوع کلینیک احداث کرده ایم.
این کارشناس یادآور شد: همین کلینیک ها می تواند با ورود نیروهای متخصص و تحصیل کرده کشاورزی به داد کشاورزی کشور برسند و در سایه تجربه کشاورزان این بخش از کشور را متحول کنند اما کمبودها آنها را ناتوان کرده است.
وی تاکید کرد: برای احداث یک کلینیک پزشکی میلیاردها ریال اعتبار نیاز است که به طور طبیعی جوانان فارغ التحصیل از دانشگاه، این مبلغ را ندارند ، اعطای تسهیلات بانکی هم همانطور که همه می دانند ضوابط بسیار پیچیده ای دارد که تامین وثیقه های سنگین یکی از آنهاست.
این کارشناس یادآور شد: جوانی که جز تخصص چیز دیگری ندارد چگونه باید بتواند وثیقه میلیاردی برای دریافت وام تهیه کند که اگر چنین وثیقه ای داشت در کاری زودبازده تری سرمایه گذاری می کرد.
به گزارش مهر؛ استان تهران به دلیل حضور پرشمار فارغ التحصیلان کشاورزی محل مناسبی برای احداث کلینیک های گیاه پزشکی است و در صورت حمایت مسئولان ظرفیت تبدیل به قطب گیاه پزشکی خاورمیانه را دارد.
وجود معتبرترین دانشکده کشاورزی کشور در این استان، موسسات متعدد کشاورزی و علمی نیز این مسیر را هموارتر می کند و تنها کافی است مسئولان با نگاهی ویژه به موقعیت و ضرورت گیاه پزشکی در کشور توجه کنند تا هم اهداف خصوصی سازی محقق شود و هم بخش قابل توجهی از فارغ التحصیلان کشاورزی در رشته مطلوب خود شاغل شوند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در این خصوص گفت: با واگذاری فعالیت های گیاه پزشکی به بخش خصوصی آینده این بخش در دست کلینیک های گیاه پزشکی کشور خواهد بود.
علی علیزاده افزود: فعالیت های سازمان حفظ نباتات در زمینه گیاه پزشکی به بخش خصوصی واگذار شده است اما مشکلات متعددی در این بخش وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد:عدم ارائه تسهیلات کافی، وثیقه های سنگین برای دریافت تسهیلات ، تامین نشدن بودجه گسترش آزمایشگاه ها ، به روز نبودن تعرفه نسخ پزشکی و ضوابط پیچیده بانکی از جمله معضلات این بخش است.
علیزاده تصریح کرد: هم اکنون استان تهران موقعیتی استثنایی برای توسعه گیاه پزشکی دارد زیرا عده زیادی از فارغ التحصیلان متقاضی این امر هستند و تنها کافی است دولت فکری برای حمایت از آنها بکند.
وی اظهار امیدواری کرد: با رفع مشکلات گیاه پزشکی کشور در بخش خصوصی خدمات رسانی مطلوب تری به بهره برداران کشاورزی صورت گیرد و گیاه پزشکی کشور به سرعت مسیر رشد و تعالی را بپیماید.
معاون حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان تهران نیز گفت: توسعه مراکز گیاه پزشکی به منظور پیشگیری از بیماری های و آفات گیاهی در منطقه امری ضروری است .
عباسعلی عامری تصریح کرد: دستگاه های اجرایی باید با بخش خصوصی برای توسعه این مراکز مشارکت کنند تا با توسعه گیاه پزشکی در مسیر ارتقای کیفی تولیدات کشاورزی و باغی گام برداشته شود.
وی یادآور شد: توسعه این مراکز در رفع معضل بیکاری فارغ التحصیلان نیز موثر است و از این منظر مسئولان باید در راستای احداث کلینیک های گیاه پزشکی گام بردارند.
نظر شما