۸ خرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۴۱

برخورد با سیب‌زمینی‌کاران اجاره‌نشین

غیربومی‌ها کنگر خوردند و لنگر انداختند/اجاره به قیمت تخلیه آبخوان

غیربومی‌ها کنگر خوردند و لنگر انداختند/اجاره به قیمت تخلیه آبخوان

خرم‌آباد- اجاره اراضی کشاورزی به غیربومی‌ها و کشت محصولات آب‌دوست توسط اجاره‌نشین‌ها، دشت‌های لرستان را در معرض تخلیه کامل آبخوان قرار داده است.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: طی سال‌های اخیر، اجاره زمین‌های کشاورزی به افراد غیربومی به معضلی تبدیل‌شده که از یک‌سو فضای کسب‌وکار لرستان را با چالش روبه‌رو کرده و از سوی دیگر کاهش منابع آبی استان را در پی دارد

اجاره‌نشین‌های اراضی کشاورزی لرستان به کشت محصولاتی مثل غلات و صیفی‌جات نیز قانع نیستند و حالا که مسافت طولانی را برای کشاورزی در اراضی لرستان طی کرده‌اند باید سود کافی و لازم را نیز ببرند!

خوش‌نشینی غیربومی‌ها در اراضی کشاورزی لرستان به کشت محصولات آب‌دوستی مثل سیب‌زمینی و هندوانه ختم شده است تا چاه‌ها و منابع آب زیرزمینی لرستان هرروز آب بروند و به‌تدریج مردم منطقه با دشت‌هایی خشک مواجه شوند.

به گفته کارشناسان، برداشت بی‌رویه آب از منابع آب زیرزمینی به تخلیه کامل آبخوان‌ها و فرونشست زمین منجر می‌شود و استمرار این وضعیت خشک‌سالی کامل را در دشت‌های لرستان به دنبال خواهد داشت.

برخورد با سیب‌زمینی‌کاران غیربومی در دلفان

رضا میرزایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در سخنانی از برخورد جدی با متجاوزین و افراد سودجو غیربومی شهرستان دلفان که با کاشت سیب‌زمینی قصد تخلیه و آسیب به سفره‌های آب زیرزمینی را داشتند، خبر داد.  

وی ضمن تشکر از دادستان، فرماندار و فرماندهی انتظامی شهرستان دلفان و با اشاره به اهمیت حفظ منابع آبی استان اظهار داشت: برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی سبب بحران و تهدید برای تأمین آب مزارع کشاورزی و حتی آب شرب شهرها و روستاهای لرستان شده است.

دلال‌های بومی که به تخلیه سفره‌های آب زیرزمینی کمک می‌کنند

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان ضمن اشاره به آگاه کردن کشاورزان و برگزاری جلسات توجیهی با مالکان چاه‌ها پیرامون خطرات کاشت محصولات آب‌دوست و ضربه به منابع آبی استان بیان داشت: همه متجاوزین و سودجویان استان‌های هم‌جوار که با کمک چندین نفر دلال بومی اقدام به اجاره اراضی کشاورزی با چاه به‌منظور کاشت سیب‌زمینی کرده و قصد تخلیه کامل سفره‌های آب زیرزمینی و منابع آبی شهرستان را داشتند توسط نیروهای گشت و بازرسی شرکت آب منطقه‌ای شناسایی و برابر قوانین توزیع عادلانه آب و با دستور دادستان دلفان با آن‌ها برخورد جدی شد.

میرزایی ادامه داد: با توجه به اینکه سیب‌زمینی جزو کشت‌های آب‌دوست محسوب می‌شود، باعث تخلیه شدید سفره‌های آب زیرزمینی شده و در طی چند سال آبخوان به‌طور کامل از آب تخلیه می‌شود.

هر هکتار سیب زمینی هشت هزار مترمکعب آب مصرف می‌کند

وی با بیان این مطلب که هر هکتار سیب زمینی هشت هزار مترمکعب آب مصرف می‌کند، عنوان کرد: کشاورزان ما نباید به خاطر منافع زودگذر، آب و زمین خود را از دست داده و فرزندان و آینده سازان این دیار را با چالش شدید بحران خشکسالی مواجه کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان از کشاورزان خواست که از اجاره دادن اراضی و چاه به غیربومیان برای کشت سیب‌زمینی و هندوانه جدا خودداری کنند.

کشت محصولات آبدوست ممنوع

مدیر منابع آب شهرستان دلفان نیز در این رابطه اظهار داشت: بخشدار و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دلفان باید جلسه توجیهی با اعضای شورای اسلامی روستاها، دهیاران، اهالی روستاها و کشاورزان برای ترویج الگوی کشت و آگاه‌سازی نسبت به خطرات زیست‌محیطی استفاده بی‌رویه از منابع آب برگزار کنند.

علی عزیزی با اشاره به تداوم خشک‌سالی و کاهش منابع آبی زیرزمینی و سطحی اظهار داشت: با توجه به تصمیمات شورای حفاظت از منابع آب و مصوبه ممنوع بودن کاشت هرگونه محصولات آب‌دوست از قبیل سیب‌زمینی و هندوانه، در صورت مشاهده کاشت این محصولات در بهار و تابستان در شهرستان برابر مقررات با متخلفان برخورد می‌شود.

مدیر منابع آب شهرستان دلفان با ابراز نگرانی از کاهش سطح آب‌های زیرزمینی در شهرستان دلفان و اثرات زیان‌بار بلندمدت کشت محصول سیب‌زمینی بر خاک تأکید کرد: برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی در دلفان در حال تبدیل‌شدن به بحران است و تهدیدی جدی برای تأمین آب مزارع و حتی آب شرب شهر و روستاهای شهرستان شده است.

عزیزی افزود: خبرنگاران و اصحاب رسانه باید نسبت به فرهنگ سازی مصرف بهینه از منابع آب و آگاه سازی افکار عمومی نسبت به خطرات کاهش منابع آب تلاش کنند.

استاندار لرستان: باید کار ترویجی و فرهنگ سازی را در سطح کشاورزان استان انجام دهیم

اما در مسئله تخلیه منابع آب زیرزمینی لرستان تنها غیربومی‌ها مقصر نیستند؛ کشاورزان و افراد محلی منطقه نیز در این بحران شریک هستند و سهم دارند.

کشاورزانی که به‌جای فعالیت و کار بر سر اراضی خود، با اجاره آن‌ها زمینه بروز مشکلاتی را فراهم می‌کنند که در آینده گریبان خودشان را خواهد گرفت نیز در این بحران سهیم هستند؛ موضوعی که انتقاد استاندار لرستان را نیز در پی داشته است.

سید موسی خادمی استاندار لرستان با اشاره به فعالیت کشاورزان مهاجر در استان بیان داشت: در این رابطه دو بحث وجود دارد و یکی اینکه کشاورز مهاجر و غیربومی به‌زور به اراضی کشاورزی استان را نگرفته و آن را اجاره کرده است که در این رابطه باید کار ترویجی و فرهنگ‌سازی را در سطح کشاورزان استان انجام دهیم.

وی یادآور شد: بحث دیگر کشت برخی محصولات کشاورزی آب‌دوست بوده که این امر نیز مهم است چراکه برخی از این محصولات مانند سیب‌زمینی مصرف آب بالایی دارند.

استاندار لرستان بابیان اینکه در حال حاضر محصول سیب‌زمینی بیش از مصرف موردنیاز در استان کشت می‌شود، گفت: اما اینکه دیگران اراضی کشاورزی استان را کشت می‌کنند به‌هیچ‌عنوان مطلوب نیست، آن‌هم برای استانی که دارای نرخ بیکاری بالایی است.

پروانه بهره‌برداری چاه‌های اراضی اجاره‌ای تمدید نمی‌شود

اجاره اراضی کشاورزی به غیربومی‌ها باعث شده تا شرکت آب منطقه‌ای لرستان با به‌کارگیری روش‌هایی از این اقدام جلوگیری کرده و مانع از استمرار برداشت بی‌رویه آب از چاه‌ها شود.

رضا میرزایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با اشاره به اینکه پروانه‌های بهره‌برداری چاه‌هایی که برای کشت محصولات آب‌دوست به غیربومیان اجاره داده می‌شود، تمدید نمی‌شود، اظهار داشتبر اساس گزارش‌های واصله گروه‌های گشت و بازرسی شرکت آب منطقه‌ای استان، تعدادی افراد سودجو از استان‌های هم‌جوار به لرستان هجوم آورده و با کمک چندین نفر دلال بومی اقدام به اجاره اراضی کشاورزی با چاه برای کشت سیب‌زمینی می‌کنند.

وی عنوان کرد: با توجه به اینکه سیب‌زمینی جزو کشت‌های آب‌دوست محسوب می‌شود، این کار باعث تخلیه شدید سفره‌ آب زیرزمینی شده و در طی چند سال آبخوان به‌طور کامل از آب تخلیه می‌شود و اراضی کشاورزی تحت پوشش به دیم تبدیل و درنهایت در اثر وقوع پدیده فرونشست، زمین‌های کشاورزی تخریب و غیرقابل استفاده می‌شوند.  

میرزایی با اشاره به اینکه کشاورزان ما نباید به خاطر منافع زودگذر چند سال کوتاه آب و زمین خود را ازدست‌داده و فرزندان خود و نسل آینده را با چالش شدید کم‌آبی مواجه کنند، بیان داشت: با افراد سودجو غیربومی و کشاورزانی که اراضی و چاه خود را برای کشت سیب‌زمینی و هندوانه در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند به‌شدت برخورد می‌شود و پروانه‌های بهره‌برداری چاه‌های آن‌ها تمدید نخواهد شد.

به‌هرروی،  سرسبز ماندن دشت‌های لرستان و جلوگیری از تخلیه آبخوان‌ها نیاز به عزم جدی همه مسئولان و مردم بومی منطقه دارد؛ بیش از همه‌چیز اجرای برنامه‌های ترویجی کشاورزی در بین کشاورزان لرستانی می‌تواند در حفظ آب‌وخاک این دیار مؤثر باشد.

کد خبر 4308880

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha