به گزارش خبرنگار مهر، هرچند که محصولات کشاورزی به وسیله تلاش بیش از5/3 میلیون خانوار بهره بردارتولید می شود ولی با این حال کشاورزان ازاین رقابت که با زحمت فراوان همراه است، بهره ای نبرده وحال و آینده شان نیزچندان امید بخش نیست.
این درحالی است که داشتن بازاری پیچیده وغیرواقعی برای کالاهای کشاورزی درکشورموجب شده است که با وارد آمدن کوچکترین شوک به بازار، مصرف کنندگان نیز با افزایش سرسام آور قیمت ها مواجه شوند.
با توجه به شرایط فعلی ، تنها واسطه ها ودلالان هستند که ازبازارمحصولات کشاورزی سود می برند به طوریکه آنها به جای ارائه خدمات مفید درزمینه بازاررسانی ، حمل ونقل، بسته بندی ونگهداری محصولات ، سهمی چشمگیر از درآمد بازار را به جیب می زنند .
درتمامی دنیا ساماندهی بازارمحصولات کشاورزی تحت نظارت دولت و با برخورداری اززیربناهای مناسب انجام می شود تا هم ضایعات کاهش یابد وهم زحمت کشاورزان دراثرفساد محصول تلف نشود اما متاسفانه این امر مورد توجه برنامه ریزان و مجریان کشورقرار نگرفته است.
بسیاری ازکارشناسان معتقدند که هرچند دولت چه به صورت مستقیم وچه غیرمستقیم در بازارمحصولات کشاورزی دخالت دارد اما هم اکنون این بازارکارآیی اقتصادی ندارد .
آنان تاکید می کنند که دخالت های دولت دربازارکشاورزی مسئله ای مهم و پیچیده برای کشاورزان شده و به جای کمک موجب کاهش درآمد کشاورزان شده است . در عین حال، درست است که مصرف محصولات ارزان برای همه مردم و رفاه آنان هدف خوبی است اما نباید هزینه این سیاست ازجیب خالی کشاورزان پرداخت شود .
کارشناسان بخش کشاورزی می گویند دولت هرجا که مایل است یارانه مصرفی پرداخت کند باید در ابتدا کشاورزان کوچک و خرده پا را مد نظر قرار دهد و همچنین این یارانه نباید به هیچ وجه به کشاورزان تحمیل شده و موجب قیمت گذاری پایین برای محصولات آنان شود .
این درحالی است که متاسفانه سیاستگذاری های حمایتی و تعیین قیمت کالاها درکل اقتصاد نیزهمواره به زیان کشاورزان بوده و پایین بودن قیمت کالاهای کشاورزی به نسبت محصولات صنعتی این حقیقت را به خوبی نشان می دهد به طوریکه در گذشته کشاورزان بابت خرید یک ماشین سواری (پیکان ) نیازبه فروش حجم کمتری از محصول تولیدی خود درمقایسه با امروزه بودند .
همچنین عدم اطلاع از بازارهای داخلی برای کشاورز نیز معضلی دائمی است به طوریکه اگر کشاورزان اطلاعات درستی با توصیه های عملی در اختیار داشته باشد می تواند بموقع برای کشت و فروش محصول خود تصمیم گیری کنند .
اتخاذ سیاستهای کارآمد در بازار محصولات کشاورزی از سوی دولت و واگذاری فعالیت های بخش کشاورزی به تعاونی ها و تشکل های این بخش می تواند علاوه برجلوگیری از فعالیت های سودآور واسطه ها وبهره بردن کشاورزان از سود منطقی ، محصولات کشاورزی را با قیمت مناسبتری نیز به مصرف کننده برساند.
نظر شما