به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از عواملی که سبب ایجاد نگرانی اسرائیل شد، انتشار گزارش گروه تحقیق عراق بود که در آن بر لزوم فشاربر اسرائیل و گفتگو با برخی ازبازیگران منطقه ای تاکید شده بود.
گروه مطالعاتی عراق اخیراً به سرپرستی جیمز بیکر وزیر امور خارجه اسبق آمریکا از حزب جمهوریخواه و "لی همیلتون" نماینده اسبق مجلس نمایندگان این کشور از حزب دموکرات در گزارشی 700 صفحه ای که حاصل کار 10 نفر(5 دموکرات و 5 جمهوریخواه) بود، 79 توصیه به دولت بوش برای رفع مشکلات این کشور در خاورمیانه به ویژه عراق ارائه کردند.
محافل اسرائیلی بر این باورند که ارائه این گزارش به منزله رویکرد جدید آمریکا در قبال اسرائیل است و این امر می تواند به بی اعتنایی واشنگتن به تل آویو و درنهایت سبب مشکلاتی برای این همپیمان منطقه ای شود.
لذا به نظر می رسد اقدام اخیر نخست وزیررژیم اسرائیل برای سفر به چین برای وارد کردن فشاربرآمریکا است و اسباب نگرانی کاخ سفید را فراهم کند.
آمریکا بارها مخالفت خود را با همکاری اسرائیل و چین که تل آویو دراین بین نقش سکوی صادرات تسلیحات ممنوعه آمریکا به چین را بازی می کند، اعلام کرده است.
یکی از عواملی که باعث ایجاد بحران دیپلماتیک میان واشنگتن و پکن در بهار سال 1380 شد، برخورد یک هواپیمای جاسوسی آمریکا با یک هواپیمای جنگنده چین بود که سبب سقوط هواپیمای چینی و فرود اضطراری هواپیمای جاسوسی آمریکا در چین شد.
شبکه اینترنتی "فارین وایر" در همان زمان درباره روابط چین- رژیم صهیونیستی و نگرانی آمریکا از این روابط ضمن اشاره به مطلب فوق نوشت :عکسهایی که توسط پنتاگون ازدو جت چینی درتاریخ اول آوریل منتشرشد نشان دهنده این است که هواپیماها با موشکهای هوا به هوای پیتون که ساخت اسرائیل هستند تجهیز شده بودند، این اولین سند منتشر شده ای است که نشان می دهد اسرائیل از تامین کننده های سلاحهای پیشرفته ارتش چین می باشد.
این شبکه اینترنتی در ادامه آورده است: این احتمال ممکن از روابط اسرائیل و چین موضوعی بوده که در سالهای گذشته مدام سبب ایجاد اصطحاک و چالش میان آمریکا و اسرائیل شده است. از روابط چین با اسرائیل 20 سال می گذرد و روابط سیاسی این دو طرف نیز سابقه طولانی تری دارد و آمادگی اسرائیل برای تامین تجهیزات نظامی چین چیزی بوده که همواره باعث افزایش نگرانی واشنگتن شده است.
فارین وایر در ادامه نوشته است: یکی از موارد همکاری های چین و اسرائیل سطح مالی است. در روزهای اولیه همکاری ؛ چین متعهد شد تا ابریشم خام مورد نیاز اسرائیل را برای تولیداتی که در بازارهای بینالمللی فروخته میشدند، تامین کند، با این حال برای اسرائیل منافع استراتژیک گسترده تری وجود داشت. در زمانی که چین در حال تبدیل شدن به یک ابرقدرت در سالهای آینده بود، برای اسرائیل خوب بود که روابط خود را برای توسعه نفوذ خود درخاورمیانه با پکن افزایش دهد. وقتی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت اسرائیل در سال 1998 از پکن دیدار کرد خاطر نشان نمود که آنها از اینکه میان چین و اسرائیل رابطه به وجود آمده و این روابط در حال افزایش است، بسیار خشنودند، زیرا این امر می تواند این دو را برای به دست آوردن آینده توانا سازد.
تحلیلگران این نشریه اینترنتی بر این باورند که آنچه که باعث نگرانی طراحان استراتژیک آمریکا شده این است که فروش فن آوری های پیشرفته اسرائیل به چین می تواند باعث شود که این فنآوری ها به کشورهای خاورمیانه منتقل شود.
اسرائیل به نظر می رسد که خود از این امرآگاه است و به همین منظورمحدودیتهایی برای استفاده از این فن آوری های پیشرفته چین قائل شده است.
تقریباً در سال 1997روزنامه نیویورک دیلی گزارشی را منتشر کرد که در آن ابراز نگرانی شده بود که ممکن است هواپیمایی آمریکایی که در منطقه پرواز ممنوع جنوب و شمال عراق پرواز می کنند، هدف موشکهای پی- ال 8 چینی قرار بگیرند که این موشکها با کمک اسرائیل ساخته شده اند. چنین گزارشهایی باعث شد تا کمیته فرعی مجلس نمایندگان آمریکا دست به تحقیقاتی در این زمینه بزند. درگزارش مجلس نمایندگان آمده است که درسالهای اخیرهمکاری های اسرائیل و چین به ویژه در بخشهای نظامی و امنیتی گسترش یافته است.
دراین گزارش همچنین آمده است اسرائیل به چین فن آوریهای حساس ساخت موشک و هواپیما را داده که این امر به خصوص در زمینه توسعه جنگنده های اف 10بوده است. هواپیماهای اف 10شباهت بسیاری به جنگندههای "لاوی" اسرائیلی دارند که در سال 1987 آمریکا با کمک 5/1 میلیارد دلار خود به اسرائیل امکان ساخت این جنگنده ها را فراهم آورده بود.
بعدها اندکی پس ازجنگ خلیج فارس دولت جرج بوش پدر تایید کرد که تحقیقاتی را در زمینه انتقال پنهانی فنآوری موشکهای پاتریوت به چین از سوی اسرائیل انجام داده است. آمریکا موشکهای پاتریوت را درطول جنگ برای مقابله با موشکهای اسکاد عراقی به اسرائیل داده بود.
فارین وایرهمچنین می افزاید : طرحهای اخیراسرائیل مبنی برفروش فن آوری های پیشرفته تسلیحاتی به پکن یکی ازموضوعاتی است که به طورآشکار باعث برخورد آمریکا با اسرائیل درجریان نخست وزیری باراک وجانشین وی آریلشارون شد مشاجرات میان آمریکا و اسرائیل در سال 1380 به دلیل قراردادی بود که تل آویو با پکن به امضا رساند و براساس آن اسرائیل متعهد به تهیه هواپیمای فالکون شد.
این قرارداد پس از آنکه کمیته نظامی کنگره آمریکا با آن مخالفت کرد، متوقف شد، تحلیلگران اسرائیلی گفتند، در شرایطی که شارون مایل نیست چنین مشاجراتی مجدداً از سرگرفته شود بعضی از مقامهای رسمی اسرائیل و مقامات اجرایی صنایع دفاعی این کشور این اقدام آمریکا را در دخالت در امور اسرائیل دانستند و اعلام کردند که هنوز امیدوارند این قرارداد اجرا شود.
یکی از مقامهای اسرائیلی در این باره گفت: این پروژه متوقف شده، اما از میان نرفته است. این مقام همچنین اشاره کرد که مذاکرات چندی نیز میان واشنگتن و اسرائیل درباره فروش هواپیماهای فالکون صورت گرفته است.
نگرانی دیگر آمریکا بر انتقال فنآوری های تسلیحات لیزری متمرکز بوده است. در اوایل سال 1999 روزنامه واشنگتن تایمز نوشت، آژانس اطلاعات دفاعی، مظنون شده است که اسرائیل فن آوریهایی را که آمریکا به اسرائیل تحویل داده در اختیار چین گذاشته است، این فنآوری شامل برنامه لیزری تاکتیکی با انرژی بالا بود که از آن می توان برای ساخت سلاح های لیزری استفاده کرد.
اسرائیل که از کمک های مالی آمریکا برخوردار است، برای اینکه این کمکها را ازدست ندهد سعی دارد تا این قبیل قراردادهای خود را به صورت پنهانی انجام دهد.
فارین وایر در انتها آورده است: اسرائیلی ها با انتقال فنآوری های حساس به دست کشورهایی که دشمن آمریکا محسوب می شوند، وارد بازی خطرناکی شده اند.
چین ممکن است که ادعا کند انتقال فناوریهای تسلیحاتی پیشرفته به کشورهای خاورمیانه همان کاری است که آمریکا نیز آن را انجام می دهد، اما اگر پکن وارد یک رقابت تسلیحاتی با واشنگتن در منطقه خاورمیانه شود اسرائیل با در نظرگرفتن روابط خود با آمریکا در افشای روابط خود با چین درنگ نخواهد کرد.
در نهایت به نظر می رسد تل آویو از مخالفت هایی که از سطح روابط آمریکا و اسرائیل در واشنگتن صورت گرفته و به ویژه که پس از شکست عراق این مسئله بیشتر مطرح شده، به این نتیجه رسیده است تا سطح روابط خود را درنگاه به شرق(روسیه و چین) افزایش بدهد و به واشنگتن این نکته را یاد آور شود که همپیمانی با مسکو و پکن و باز شدن پای این دو رقیب در منطقه از سوی اسرائیل می تواند عواقبی را برای هژمونی منطقه ای آمریکا فراهم آورد.
نظر شما