خبرگزاری مهر، گروه استانها - سید امیرحسین عظیمی: ۱۷ مهرماه سال ۹۶ بود که لنج ناخدا «رحیم بخش رحمتی» به همراه ۱۸ ملوان و ماهیگیر بلوچ که از بندر کنارک به آبهای آزاد برای ماهیگیری رفتهبود، بهطور ناخودآگاه وارد آبهای سومالی شد و مورد تیراندازی گارد ساحلی سومالی قرار گرفت.
در پی تیراندازی گارد سومالی به لنج ناخدا «رحمتی»، ناخدا براثر اصابت گلوله کشته شد و لنج او هم به همراه ۱۷ ملوان و ۱۰ تن ماهی از سوی گارد ساحلی سومالی توقیف شد.
بعدها براثر وساطت واسطههایی، پیکر ناخدا رحمتی در آبان ۹۶ از طریق یکی لنجهای عبوری به ایران برگشت و دادگاه دولت محلی و خود خوانده «پورتلند» در سومالی هم ملوانان را بهخاطر ورود غیرقانونی به آبهای سومالی به ۲ سال زندان و پرداخت نفری ۱۵۰۰ دلار محکوم کرد، علاوهبر آن دادگاه دولت محلی «پورتلند» لنج را هم مصادره و آزادی آن را مشروط به پرداخت ۸۰ هزار دلار کرد.
هفته پیش از زبان «هادی فرجوند» سفیر ایران در «کنیا» در خبر ها آمده بود که ملوانان لنج ناخدا «رحمتی» آزاد شدند با تلاش نمایندگی ایران در «نایروبی» هستند و با مذاکره با مقامات دولت محلی «پورتلند» بدون هیچ پیششرطی بهزودی به ایران بازمیگردند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان میگوید: پس از هماهنگیها با سفارت ایران در کنیا، ۲ لنج از کنارک برای آوردن ملوانان دربند عازم سومالی شدند تا در نقطه مرزی ملوانان را تحویل و به ایران برگردانند.
هدایت الله میرمرادزهی در گفتوگو با خبرنگار مهر میافزاید: این دو لنج پس از هماهنگی با سفارت ایران در کنیا و گرفتن مجوز از دولت محلی «پورتلند» یکهفتهای است که عازم سومالی شدند تا ملوانان را بازگردانند.
برای آمادهسازی مقدمات آزادی ۷ هزار دلار بهواسطه پرداخت کردم
عارف زندی مالک لنج ناخدا «رحمتی» نیز که از ابتدا برای آزادی این ملوانان تلاش کرده و بارها نامههایی به وزارت خارجه، شیلات و ارگانهای مربوط نوشته که بخشی از آنها در گزارش قبلی خبرگزاری مهر با عنوان «وضعیت نامعلوم ملوانان دربند سومالی/اخاذی سومالیاییها ادامه دارد» آمده؛ در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: البته من تا قبل از آزادی آنها از طریق یک واسطه با ملوانان که در بندر «پساسو» سومالی در محدوده دولت محلی «پورتلند» زندانی بودند بهصورت واتس آپی ارتباط داشتم و از حال آنها خبر میگرفتم.
وی میافزاید: برای تسریع در آزادی و همچنین رسیدگی بهتر به ملوانان نیز ۷ هزار دلار معادل ۵۰ میلیون تومان به آن واسطه پرداخت کردم و او قول داد هم به ملوانان ازنظر آب و غذا رسیدگی شود و هم مقدمات آزادی را فراهم کند.
زندی درباره لنج خود نیز میگوید: لنج را دادگاه مصادره کرده و امکان آزادیش کم است؛ من این لنج را بهتازگی خریده بودم و علاوهبر چکهای لنج، ۴۰۰ میلیون تومان نیز برای تجهیزات لنج چک داده بودم که همه برگشتخورده است چرا که منتظر بودم لنج با صید خود برگردد و با فروش صید هم بدهیها را صاف کنم و هم درآمد کسب کنم.
مالک لنج عارفی اضافه میکند: ارزش لنج ۲ میلیارد تومان است و باآنکه تحت پوشش بیمه بوده اما بیمه تعهدی برای پرداخت خسارت ندارد؛ من هم بدهکار بانک و اشخاص هستم و تمام حسابهایم مسدود شده است؛ اما حداقل جای شکرش باقی است که ملوانان آزاد شدند، چراکه مرتب خانوادههای آنان از من انتظار داشتند و من شبانهروز تهران، در وزارت خارجه، سازمان شیلات، دفتر نمایندگان مجلس پیگیر بودم و حتی باوجود محدودیت مالی خود ۵۰ میلیون تومان هم به آن واسطه باآنکه اعتماد کامل نداشتم، پرداخت کردم.
۴ صیاد بهاسارت گرفتهشده از ۳ سال پیش هم بهزودی آزاد میشوند
درصورتیکه حالا خوشبختانه ۱۷ ملوان لنج «عارف زندی» آزاد شدند، تعداد صیادان ایرانی دربند سومالیاییها به ۴ صیاد رسید؛ این ۴ صیاد چابهاری از سال ۹۴ تاکنون دربند سومالیاییها هستند اما به گفته مقامات و صیادان محلی در چابهار، این ۴ صیاد دربند دولتهای خود خوانده محلی در کشور بحرانزده سومالی نظیر دولت محلی «پورتلند» نیستند و همین موضوع آزادی آنها را از فروردین ۹۴ تاکنون، بالغ بر ۳ سال است به تعویق انداخته است.
ناخدا علیم افشار، رئیس هیئتمدیره اتحادیه صیادان چابهار و کنارک در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: دو لنج ناخدا «یونس پاره جو» و ناخدا «جمالالدین دهواری» در تاریخ ۶ فروردین ۹۴ بههمراه ۱۸ ملوان و ماهیگیر، دربند دزدان دریایی سومالی افتاد.
وی میافزاید: تعدادی از این ملوانان چند ماه بعد در شهریور ۹۴ موفق شدند از طریق واسطهها به ایران برگردند و متأسفانه برخی از آنها نیز براثر طولانی شدن دوره اسارت تاکنون و با توجه به گرسنگی، تشنگی و گاها شکنجه برای اخاذی برای آزادیشان فوت شدند.
هماکنون «عبدالله نوحانی»، «ابراهیم بلوچ نیا»، «محمد شریف پناهنده» و ناخدا «جمالالدین دهواری» ۴ ماهیگیر اسیر زنده مانده از لنجهای ناخدا «پارهجو» و ناخدا «دهواری»، هستند که ۳ سال است که منتظر آزادی هستندناخدا افشار تأکید میکند: هماکنون «عبدالله نوحانی»، «ابراهیم بلوچ نیا»، «محمد شریف پناهنده» و ناخدا «جمالالدین دهواری» ۴ ماهیگیر اسیر زنده مانده از لنجهای ناخدا «پارهجو» و ناخدا «دهواری»، هستند که ۳ سال است که منتظر آزادی هستند.
رئیس هیئتمدیره اتحادیه صیادیهای چابهار و کنارک میگوید: البته برای آزادی این ملوانان، مالک لنج تاکنون دو بار و هر بار مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان به واسطهها در «دبی» علی رغم اعتماد پرداخت کرده است و واسطهها هم پول را به جیب زدند و از آزادی خبری نیست و متاسفانه واسطههای اینجا مانند واسطه لنج ناخدا «رحمتی» خوب عمل نکردند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان نیز درباره آخرین روند آزادی ۴ ملوان دربند دزدان دریایی سومالی میگوید: با پیگیری سفارت ایران در «نایروبی» کنیا، مذاکراتی باواسطههایی در سومالی برای آزادی این ۴ صیاد در جریان است.
هدایتالله میرمرادزهی در گفتوگو با خبرنگار مهر میافزاید: با تشکیل کارگروهی متشکل از وزارت خارجه و سازمان شیلات ایران بهشدت پیگیر آزادی این ملوانان عزیز هستیم، و فعلا همانطور که در خبرها آمد موفق شدیم از میان آنها تعدادی از صیادان را با مذاکرات فشرده آزاد کنیم.
میرمرادزهی تصریح میکند: «شیرمحمدتابه زر»، «احمد بلوچی»، «آدم بلوچی» و «مسعود بلوچی» صیادانی بودند که از سه سال پیش دربند دزدان دریایی بودند و چند روز پیش آزاد شدند و همچنان «عبدالله نوحانی»، «ابراهیم بلوچنیا»، «محمد شریف پناهنده» و ناخدا «جمالالدین دهواری» دربند هستند و بنا به آخرین اطلاعی که من دارم این مذاکرات بهجاهای خوبی رسیده و انشاءالله اینها هم بهزودی آزاد میشوند.
با این تفاسیر اما صیادان ایرانی و به زبان بهتر صیادان فراساحل ایرانی که عمدتاً در چابهار و کنارک زندگی میکنند، از دزدی و اخاذی آنهم توسط سومالیاییها کم ضربه ندیده اند؛ خبرگزاری مهر در گزارشهای مفصلی تحت عناوین «بازی با جان صیادان ایرانی در آبهای سومالی/حمایت در حد مصوبه است »، «وضعیت نامعلوم ملوانان دربند سومالی/اخاذی سومالیاییها ادامه دارد » و «اخاذی سومالیاییها از صیادان ایرانی/۲۲ماهیگیر در تور دزدان دریایی» به موضوع آزادی صیادان دربند و چالش دزدی دریایی که این روزها متاسفانه برای صیادان چابهاری و کنارکی به موضوعی روتین تبدیل شده پرداخته است که امیدواریم به دلایل این مشکل نیز از سوی مسئولان توجه و برای رفع آن چاره اندیشی شود.
نظر شما