به گزارش خبرنگار مهر، حسن ماسوری صبح پنح شنبه در کارگروه تخصصی حمل ونقل شریان های حیاتی، بلایای جوی وطوفان خراسان جنوبی اظهار داشت: نقاط بحران خیز مشخص است و از قبل باید چاره ای برای آن اندیشید.
وی با بیان اینکه درزمان اجرای راه آهن شرق در استان مطالعات دقیقی انجام نشده است، بیان کرد: در حال حاضر این موضوع مشکلاتی را بوجود آورده که باید رفع شود.
مدیرکل راه آهن شرق، ورود ماسه به مسیرریل را یکی از مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: در حال حاضر ورود ماسه در حدود ۱۵ کیلومتر ازحوزه استحفاظی استان علاوه برمسدود کردن ریل و تردد بر روی ریل خوردگی ایجاد کرده است.
ماسوری اضافه کرد: با برنامه ریزی های انجام شده عملیات بهسازی زیرساختی این محور تا پایان سال جاری به اتمام می رسد.
وی همچنین به پیگیری های انجام شده برای دو خطه کردن ریل اشاره کرد و گفت: اجرای این پروژه بالغ بر چهار هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داشته که توسط سرمایه گذار و به روش جدید تامین خواهد شد.
لزوم تهیه طرح جامع خطرپذیری استان
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: در قسمتی ازمحوراصلی راه آهن شرق وجود ماسه روی ریل ها مشکل اساسی ایجاد کرده که درخواست رسیدگی و رفع این مشکلات را داریم.
مهدی جعفری همچنین به وجود آب نماهایی با خطر بالا در برخی از محورهای مواصلاتی استان اشاره کرد و گفت: در برخی از محورهای استان از جمله دیهوک – راور و طبس – اصفهان این آب نماها وجود دارد که باید رفع شود.
وی با بیان اینکه دربخش پیش بینی و پیشگیری از بحران مشکل وجود دارد، عنوان داشت: تهیه طرح جامع خطرپذیری استان و ضرورت هماهنگی وهمکاری دستگاه ها در زمان بحران از جمله پیشنهاداتی است که باید با تصویب دراین کارگروه پیگیری شود.
نظر شما