۲۰ دی ۱۳۸۵، ۱۲:۴۴

/ به بهانه پایان پایتخت فرهنگی جهان اسلام /

قدر فرصتها را بدانیم

قدر فرصتها را بدانیم

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: برگزاری بیش از 69 همایش و 21 نمایشگاه با هدف اصفهان شناسی و معرفی تاریخ و تمدن ایران در سطح ملی و بین المللی از جمله ویژه برنامه های یکسال گذشته اصفهان پایتخت فرهنگی جهان اسلام بود که بی تردید در مقایسه با قابلیتهای غنی فرهنگی و تاریخی این استان، فعالیتهای انجام شده ناچیز است .

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس مصوبه وزرای فرهنگ کشورهای اسلامی، از روز یکشنبه یازدهم دی ماه سال گذشته و همزمان با نخستین روز از سال 2006 میلادی، شهر اصفهان پس از مکه مکرمه برای یکسال دومین پایتخت فرهنگی 57 کشور اسلامی شد.

استان اصفهان از جمله استانهای کشور است که از غنای فرهنگی، هنری، تاریخی و مذهبی بسیاری برخوردار و به همین دلیل آثار و اماکن تاریخی متعددی در آن وجود دارد، همزیستی مسالمت آمیز ادیان در اصفهان این استان را جلوه ای از نماد همزیستی ادیان در ایران کرده است .

شهر اصفهان در قلب ایران واقع شده است. دارای آب و هوای معتدل و فصول چهارگانه منظمی است . در بخش شمالی آن منطقه گسترده ای است که بادهای سرد از این بخش می وزد و در بخش جنوبی و غربی مناطق کوهستانی محیط است. این شهر در فصول مختلف شاهد اختلاف درجه حرارت است.

زاینده رود مهمترین رودی است که در وسط ایران جاری شده و بخش وسیعی از اصفهان به طول 260 کیلومتر را پوشانده است. اصفهان تقریبا منطقه ای کوهستانی به شمار می رود و ارتفاع آن 1500 متر بالاتر از سطح دریاست. کوههای آن از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده اند. از زیباترین این کوهها کوه صفه است که بیشتر اوقات از برف پوشیده شده است.

به دنبال ورود اسلام به ایران، به سرعت در این شهر اشاعه یافت و در فرهنگ اسلامی تأثیر گذاشت، وجود هنرمندان ایرانی این شهر را به یکی از زیباترین شهرهای دینی جهان تبدیل کرد، زیرا مظاهر فرهنگی دینی چون مساجد و مدارس بسیاری در این شهر به چشم می خورد.

همه این ویژگیها شرایطی را فراهم کرد که این استان برای یکسال، عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام را دریافت کند .

اصفهان شهر سلمان محمدی، به عنوان یادی از سلمان فارسی از یاران پیامبر اکرم، به عنوان شعار یکساله پایتختی فرهنگی جهان اسلام انتخاب شده بود .

پایتختی فرهنگی جهان اسلام از ابتدای سال 2006 رسمیت یافت، مسئولان برگزاری برای اینکه آغاز این پایتختی با فرهنگ دینی و اسلامی مطابقت داشته باشد، آغاز رسمی این سال را به عید قربان سال 84 ، به عنوان نمادی از وحدت مسلمانان موکول و در این روز طی مراسم ویژه ای، اصفهان پایتخت فرهنگی جهان اسلام شد .

شناسایی و معرفی جلوه های ارزشمند دینی- تاریخی و هنری اصفهان در سطح بین المللی، بستر سازی برای شناسایی و معرفی جنبه های تمدن اسلامی و همچنین امکان احیاء و شکوفایی اسلامی در عصر حاضر و زمینه سازی برای تعامل فرهنگی بین کشورهای عضو کنفرانس اسلامی، معرفی میراث فرهنگ و تمدن اسلام از جمله مهمترین اهداف و برنامه های پیش بینی شده برای این موقعیت فرهنگی بود که در قالب همایشهایی چون نقش اندیشمندان اصفهان در بنای تمدن اسلامی، تعامل سازنده ادیان الهی و میراث فرهنگی جهان اسلام، پیگیری شد .

شک نیست کشور پهناور ایران زمین، با برخورداری از تمدن و فرهنگ بسیار غنی، این قابلیت را دارد که در موقعیتها و فرصتهای بین المللی به عنوان شاخص و برگزیده انتخاب و جایگاه و هویت ارزشمند خود را به جهانیان معرفی کند و این مهم نیازمند هوشیاری مسئولان فرهنگی و استفاده شایسته آنها از فرصتهای پیش روی است .

با پایان سال 2006، مدت زمان پایتختی فرهنگی اصفهان نیز به پایان رسید و به همین مناسب شب گذشته طی مراسم اختتامیه ای کلید این پایتخت به نماینده آیسیسکو سپرده شد تا در اختیار پایتختهای بعدی قرار گیرد .

سال 2007 فاس پایتخت فرهنگی جهان اسلام است، فاس پس از کازابلانکا و رباط سومین شهر بزرگ مغرب است. این شهر نخستین پایتخت سیاسی کشور مغرب بوده که در سال 172 توسط ادریس ازهر بنا شد. فاس از شهرهای فرهنگی اسلامی بوده و دارای 700 مسجد و 403 کاخ و سازه قدیمی است.

کد خبر 432716

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha